Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 18. marca 2024 - 5.45 h.





Bratislava - Rozhlas a televízia Slovenska je neobjektívna a vníma to aj značná časť divákov. V diskusnej relácii RTVS to uviedol predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS). Predseda SaS Branislav Gröhling upozornil, že zmeny v zákone o RTVS z dielne rezortu kultúry vracajú televíziu do tvrdého socializmu.

- Premiér Robert Fico si myslí, že pri zmenách v zákone týkajúcom sa Rozhlasu a televízie Slovenska sú naplnené podmienky na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to na sociálnej sieti. Protesty verejnosti vníma ako súčasť prezidentskej kampane.



Bratislava - Do konca tohto týždňa predloží ministerstvo práce do pripomienkového konania návrh novely, aby sa minimálna mzda počítala ako 60 % z priemernej mzdy. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to avizoval minister práce Erik Tomáš.



Bratislava - Ministerstvo vnútra SR zriaďuje od dnes infolinku pre prvé kolo volieb prezidenta SR. Voličom na nej budú poskytovať informácie súvisiace s uplatňovaním volebného práva.

- Vo voľbách prezidenta krúžkujú voliči poradové číslo len jedného kandidáta. Pri dvoch a viac krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR



Bratislava - Polícia upozorňuje na pravdepodobné dopravné obmedzenia počas dnešného protestu poľnohospodárov v Bratislave.



Liptovský Mikuláš - Mesto Liptovský Mikuláš včera vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Súvisí to s výskytom medveďa hnedého. Samospráva žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí.

- Celkový počet zranených po včerajšom vyčíňaní medveďa v centre Liptovského Mikuláša je päť.



Bratislava - Novým predsedom SaS sa stal Branislav Gröhling.
Na snímke poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling (SaS).
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes navštívi Prahu na pozvanie Knižnice Václava Havla. Stretne sa s prezidentom ČR Petrom Pavlom aj premiérom ČR Petrom Fialom.



Bratislava - Záujemcovia si môžu nechať pri príležitosti Svetového dňa vody skontrolovať dusičnany a dusitany vo vode z ich studne. Bezplatné analýzy vo štvrtok poskytne Úrad verejného zdravotníctva SR.



Moskva — Víťazom prezidentských volieb v Rusku, ktoré sa konali od 15. do 17. marca, sa podľa očakávaní stal doterajší šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý získal 87 percent hlasov.

– Ruská polícia by mala zakročiť proti voličom, ktorí počas prezidentských volieb znehodnotili svoje hlasovacie lístky. V noci na dnes to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu povzbudzuje ruských občanov, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcich prezidentských voľbách, v Moskve vo štvrtok 14. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem — Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a nemecký kancelár Olaf Scholz sa zhodujú na tom, že palestínske militantné hnutie Hamas musí byť eliminované.



Jeruzalem – Izraelská armáda dnes oznámila, že vykonáva operáciu v hlavnej nemocnici v meste Gaza. Komplex budov podľa nej využívajú vysokopostavení členovia hnutia Hamas.



Káhira - Európska únia poskytne Egyptu do konca roka 2027 finančnú pomoc vo forme pôžičiek a dotácií vo výške 7,4 miliardy eur.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine bude možno "v určitom okamihu" potrebné vykonať pozemné operácie zamerané proti ruským silám. Iniciatívu sa však prebrať nechystá.

- Podľa slov šéfa Kremľa Vladimira Putina sú už na Ukrajine početní vojaci z členských štátov NATO. "Nie je to nič dobré, najmä pre nich, pretože tam vo veľkom počte zomierajú," doplnil Putin.



Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že smrť jeho väzneného oponenta Alexeja Navaľného bola "smutnou udalosťou". Povedal tiež, že podporoval myšlienku prepustenia Navaľného v rámci výmeny väzňov.



Soul – Severná Kórea dnes vystrelila smerom na Japonské more niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, oznámila juhokórejská armáda.



Soul – Výskumníci z Južnej Kórey vypestovali v zrnkách ryže hovädzie bunky a nová potravina by mohla pomôcť pri produkcii udržateľného a cenovo dostupného zdroja bielkovín šetrného k životnému prostrediu, ktorý by mohol nahradiť hovädzie mäso.



Miami - Slovenská tenistka Rebecca Šramková zvíťazila v 1. kole kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Miami nad Španielkou Rebekou Masárovou. Darilo sa aj jej krajanke Anne Karolíne Schmiedlovej, ktorá zdolala Maďarku Annu Bondárovú.



Topoľčany - Slovenskí hádzanári sa priblížili k účasti na MS 2025. Mužstvo zvládlo aj odvetný duel prvého kola II. fázy kvalifikácie, v ktorom zdolalo Izrael 26:24.
Na snímke zľava Lior Gurman (Izrael) a Marek Hnidák (Slovensko) v zápase prvého kola II. fázy kvalifikácie MS 2025 v hádzanej mužov medzi Slovenskom a Izraelom 17. marca 2024 v Topoľčanoch.
Foto: TASR- Henrich Mišovič