Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 18. apríla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by Európska komisia mala Slovensku pozastaviť čerpanie eurofondov alebo financií z plánu obnovy. Uviedol to po rokovaní vlády vicepremiér pre plán obnovy a eurofondy Peter Kmec.
Na snímke podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD) telefonuje pred 28. rokovaním Vlády SR v Bratislave 17. apríla 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Včera to schválila vláda. Zároveň odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Minister školstva Tomáš Drucker informoval, že od budúceho školského roka by mal v školách stúpnuť počet osôb v podporných, pomocných profesiách o približne 4000. Uistil, že financovanie podporných profesií, medzi ktoré patria aj asistenti učiteľa, je plne zabezpečené.



Prešov - Prešovská nemocnica by mala k 1. júlu 2024 prejsť do zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva obrany SR. Včera to schválila vláda. Zmena súvisí s projektom vybudovania nového moderného komplexu vojenskej nemocnice. Nemocnica bude poskytovať zdravotnú starostlivosť aj pre civilné obyvateľstvo v rámci regiónu.

Bratislava - Odbornú pracovnú činnosť v zdravotníckych povolaniach praktická sestra - asistent, zubný asistent a sanitár by mohli od leta vykonávať aj študenti daných odborov. Včera to schválila vláda.



Bratislava - Prípad vraždy novinára Jána Kuciaka nebude avizovaným odchodom dozorových prokurátorov Matúša Harkabusa a Daniela Mikuláša z prokuratúry k 30. júnu ohrozený. Po rokovaní vlády o tom ubezpečil minister spravodlivosti Boris Susko.



Bratislava - Pre ochranu detí v digitálnom priestore vznikne Centrum bezpečného internetu a okrem iného bude pripravený legislatívny návrh pre úpravu liniek pomoci.



Bratislava - Ministerstvo vnútra SR odovzdalo Hasičskému a záchrannému zboru 41 nových SUV vozidiel. Vozidlá budú prerozdelené v rámci celého Slovenska.
Na snímke nové služobné vozidlá pre Hasičský a záchranásky zbor (HaZZ) po odovzdaní Ministerstvom vnútra SR 17. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Nevyčerpaných 13 miliónov eur, ktoré vláda pôvodne vyčlenila na nákup záchranárskych vrtuľníkov, využije Ministerstvo vnútra SR na výdavky spojené s utečencami z Ukrajiny, najmä príspevok na ubytovanie odídencov. Včera to odsúhlasila vláda.



Bratislava - Slovenská vláda pripravuje oficiálnu návštevu Číny pod vedením premiéra Roberta Fica. Uskutočniť by sa mala 22. až 25. júna. Počas návštevy budú podpísané významné zmluvy o strategickej spolupráci.



Bratislava - Slovensko a Česko by mali uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici. Uzavretie zmluvy odsúhlasili poslanci parlamentu.



Košice - Ústavný súd odmietol návrh skupiny poslancov na posúdenie legislatívnej nečinnosti Národnej rady Slovenskej republiky, spočívajúcej v neprijatí právnej úpravy uznávajúcej páry rovnakého pohlavia. Zároveň prijal na ďalšie konanie alternatívny návrh na posúdenie ústavnosti častí zákonov, ktoré sa týkajú manželstva.



Bratislava - Prokurátor krajskej prokuratúry má opätovne rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila z roku 2022.



Bratislava - V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu. TASR to potvrdil jeho právny zástupca Peter Kubina.



Brusel - Slovenského diplomata Miroslava Lajčáka nominoval šéf európskej diplomacie Josep Borrell na post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku.



Brusel - Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany. Privítali aj pokrok pri realizácii návrhu, aby výnosy zo zmrazených ruských aktív v Európe boli použité v prospech Ukrajiny.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera cez telemost požiadal účastníkov summitu EÚ o poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine.



Washington - Americký prezident Joe Biden vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie.



Záhreb - Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič v noci na dnes vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a dnes začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.



Katar - Rokovania medzi Izraelom a Hamasom o prímerí v Pásme Gazy a výmene rukojemníkov sa zastavili, uviedol katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.



Štokholm - Švédsky parlament schválil návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov.



Montreal - Juraj Slafkovský dostal od Montrealu Canadiens zelenú, aby mohol reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave.

Slovenský hokejista v drese Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský (vľavo) a brankár Detroitu James Reimer počas zápasu zámorskej hokejovej NHL Montreal Canadiens - Detroit Red Wings v Montreale v utorok 16. apríla 2024.
Foto: TASR/AP