Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 24. apríla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky ukončili včera diskusiu o novele zákona o Fonde na podporu umenia. O legislatíve majú zákonodarci hlasovať dnes.
Na snímke plénum.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Ďalšie výjazdové rokovanie vlády sa uskutoční dnes v priestoroch Poľnohospodárskeho družstva v Dolnej Krupej. Prioritne sa bude zaoberať situáciou slovenských poľnohospodárov.



Bratislava - Ak by sa voľby do Európskeho parlamentu konali v prvej polovici apríla, najviac hlasov (27,2 percenta) by získalo Progresívne Slovensko. Nasledujú strany Smer-SD so ziskom 15,2 a Hlas-SD, ktorú by volilo 14,2 percenta voličov. Potrebný počet hlasov, ktorý by im priniesol aspoň jeden mandát, by získali aj Republika, KDH, SaS a Aliancia. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií agentúry AKO pre televíziu JOJ 24.
Na snímke uprostred Ľudovít Ódor.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Krajskí prokurátori s nevôľou vnímajú spôsob verejnej kritiky procesov po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry zo strany bývalých prokurátorov tohto úradu. Uviedli to v spoločnom vyhlásení ôsmich krajských prokurátorov, ktoré poskytla Generálna prokuratúra Slovenskej republiky.



Slovenská Ľupča - Poklepaním základného kameňa sa včera symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou.



Prešov - Národná diaľničná spoločnosť včera slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov - severný obchvat, II. etapa.
Na snímke vŕtací stroj po slávnostnom razení tunela Okruhliak, ktorý je súčasťou stavby R4 Prešov - severný obchvat. Vo Veľkom Šariši, 23. apríla 2024.
Foto: TASR - Veronika Mihaliková



Svit - Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. V pondelok večer došlo k stretu medveďa s človekom v lokalite pri mestskom cintoríne.



Kysucké Nové Mesto - Na území okresu Kysucké Nové Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov.



Liptovský Mikuláš - Prípadom odstrelu medveďa, ktorý v marci tohto roka v centre Liptovského Mikuláša zranil piatich ľudí, sa bude zaoberať vyšetrovateľ enviropolície. Občianska iniciatíva My sme les vo veci podala trestné oznámenie pre podozrenie z neoprávneného usmrtenia chráneného živočícha.



Banská Bystrica - Mimoriadna situácia v súvislosti s lykožrútovou kalamitou platí od pondelka aj v okresoch Revúca a Detva.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Oliver Ondráš



Banská Bystrica - Mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici schválilo zmenu všeobecne záväzného nariadenia o hazardných hrách a od 10. mája úplne zakazuje pôsobenie herní a kasín na svojom území.



Bratislava - Na muníciu pre Ukrajinu sa na Slovensku vyzbieralo už viac ako 3,5 milióna eur. Do občianskej zbierky sa za osem dní zapojilo vyše 54.000 darcov.
Na snímke zástupcovia občianskej iniciatívy Mier Ukrajine a partneri projektu počas brífingu o občianskej zbierke Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my, na ktorom zhodnotili doterajší vývoj a ohlasy na zbierku. V Bratislave 23. apríla 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Zvolený prezident Peter Pellegrini včera absolvoval v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky fotenie na oficiálny prezidentský portrét.



Praha - Webové stránky Českej tlačovej kancelárie napadli hackeri. Vydali niekoľko falošných správ, pričom jedna z nich sa týkala zmareného atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho. Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.



Washington - Americký Senát včera neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku.



Washington - Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. Ako prvá bude presunutá na Ukrajinu delostrelecká munícia.



Moskva - Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to ruský minister obrany Sergej Šojgu.



Londýn - Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu.



Atény - Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur.



Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil, že ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v mobilizačnom veku - od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová



Varšava - Poľský premiér Donald Tusk včera s britským premiérom Rishim Sunakom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom rokoval o záležitostiach v oblasti bezpečnosti. Sunak sľúbil, že Británia na budúci rok do Poľska umiestni 16.000 vojakov a stíhačky Typhoon.



Dauha - Slovenská trapistka Zuzana Rehák-Štefečeková triumfovala v olympijskej kvalifikácii brokárov v Dauhe.



Madrid - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride.