Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 23. mája 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Zdravotný stav premiéra Roberta Fica po minulotýždňovom útoku je vážny, ale nateraz stabilizovaný. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR uviedol podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák, že prevoz premiéra do Bratislavy zatiaľ nie je aktuálnou otázkou, ani dnes, ani v prípade ďalších dní.
Na archívnej snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto: TASR Ján Krošlák



Bratislava - Útok na predsedu vlády SR Roberta Fica sa vo vyšetrovaní v súčasnosti kvalifikuje ako obzvlášť závažný trestný čin vraždy v štádiu pokusu. Nie je však vylúčené, že sa právna kvalifikácia môže zmeniť. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to vyhlásil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

- V krátkom čase by mal byť predložený návrh opatrení na zvýšenie ochrany ústavných činiteľov, ale aj štátu ako takého. Avizoval to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Vicepremiér Robert Kaliňák doplnil, že prvé návrhy budú posudzovať na budúcotýždňovej bezpečnostnej rade.

- Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok chce riešiť otázku bývania troch najvyšších ústavných činiteľov.
Na snímke uprostred minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) prichádza na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR v Bratislave 22. mája 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák




Bratislava - Polícia aktuálne rieši 48 prípadov, týkajúcich sa schvaľovania trestného činu, nenávistných prejavov, prípadne vyhrážania sa politickým predstaviteľom.

- Okresná prokuratúra Banská Bystrica vedie trestné stíhanie pre únik a zverejnenie údajov zo zdravotnej dokumentácie premiéra Roberta Fica po atentáte.

Na snímke novinári počas tlačovej konferencie v areáli Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici 16. mája 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a prezident Policajného zboru Ľubomír Solák na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť včera vysvetľovali poslancom okolnosti bezpečnostnej situácie na Slovensku v reakcii na atentát na premiéra Roberta Fica. Rokovanie výboru ocenila aj opozícia, tvrdí, že je potrebné vnímať bezpečnosť apoliticky.



Bratislava - Postupy pri výrube drevín sa zjednodušia. Vyplýva to z novely zákona, ktorú včera schválili poslanci Národnej rady SR.

- Rozhlas a televízia Slovenska sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa by mala voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorú včera poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.



Bratislava - Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Včera to schválila vláda.

- Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý schválila vláda.

- Zoznam omamných a psychotropných látok sa má rozšíriť. Zaradiť sa doň majú aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorý včera schválila vláda.

- Projekt novej vojenskej nemocnice v Prešove s kapacitou približne 942 lôžok by mal stáť podľa odhadov 550 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Slovenská vláda dnes zasadne už druhý deň po sebe a tentoraz sa bude venovať najmä využívaniu financií z fondov Európskej únie.
Na snímke sprava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Michalovce - Spoločnosť Yazaki Europe oznámila, že postupne ukončí prevádzku svojho závodu v Michalovciach. O prácu príde 207 zamestnancov.



Bratislava - Od 15. júna si ľudia na Slovensku budú môcť kúpiť poštové známky s podobizňou nového prezidenta Petra Pellegriniho.



Varšava - Poľsko v súčasnosti neuvažuje o zavedení povinnej vojenskej služby, pretože záujem o vstup do ozbrojených síl zostáva vysoký.



Kyjev - Ukrajina začala prepúšťať väzňov, aby mohli vstúpiť do armády.



Moskva - Čečenský vodca Ramzan Kadyrov uviedol, že sa v Kremli stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ponúkol mu vyslanie ďalších svojich bojovníkov na Ukrajinu.
Na snímke Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP



Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie Írska, Nórska a Španielska uznať Palestínu ako štát a uviedol, že ide o odmenu za teror.

- Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyzval na spoločný postoj Európskej únie pri uznaní palestínskeho štátu.



Berlín - Nemecko, Francúzsko a Poľsko sa chcú stať hnacou silou spoločného európskeho bezpečnostného rámca, ktorý by dokázal odolávať hybridným hrozbám Ruska.



Peking - Čína dnes spustila dvojdňové vojenské cvičenia v okolí Taiwanu.



Paríž - Slovenskí tenisti Rebecca Šramková a Jozef Kovalík sa včera prebojovali do finále kvalifikácie na grandslamový turnaj Roland Garros.



Levice - Basketbalisti Patriotov Levice sa stali tretí rok po sebe víťazmi Niké Slovenskej basketbalovej ligy.