Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 24. mája 2024 - 5.45 h.

Bratislava – Slovenská vláda sa na svojom včerajšom rokovaní venovala využívaniu financií z fondov Európskej únie. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši oznámil, že eurofondy z programového obdobia 2014-2020 sa podarilo Slovensku kompletne vyčerpať. Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy SR Peter Kmec uviedol, že sa podarilo splniť všetky míľniky a ciele v rámci štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy. Piata žiadosť o platbu by mala byť predložená koncom tohto roka.

- Z eurofondového Programu rozvoja vidieka treba v tomto roku vyčerpať ešte asi 400 miliónov eur. Z tzv. druhého piliera musí Slovensko vyčerpať do konca roka 2025 eurofondy za takmer 800 miliónov eur. Uviedol to minister pôdohospodárstva Richard Takáč.

- Čerpanie eurofondov z Programu Slovensko 2021 - 2027 je v časovom sklze, nakoľko boli prvé výzvy vyhlásené až v polovici roka 2023. Aktuálne je vyhlásených 123 výziev v objeme 4,4 miliardy eur a kontrahovanie je na úrovni asi 2,6 miliardy eur.

Bratislava - Sudca Špecializovaného trestného súdu prerušil trestné stíhanie v korupčnej kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Dnešný termín hlavného pojednávania na banskobystrickom pracovisku ŠTS je preto zrušený.

Bratislava - V kauze odpočúvania na poľovníckej chate navrhol vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby podanie obžaloby na policajta M. J. Obvinený je zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Bratislava - Zavedenie ciel na dovoz čínskych elektromobilov zo strany EÚ by pravdepodobne vyvolalo odvetu Číny, ktorá by poškodila aj slovenský automobilový priemysel. Upozornil na to riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský.

Skalica - Fakultná nemocnica Agel Skalica spustila výstavbu nového lôžkového pavilónu internistických disciplín.

Brusel - Európska komisia vedie v máji voči Slovensku tri konania kvôli porušeniu právnych predpisov EÚ.

New York – Valné zhromaždenie OSN včera schválilo rezolúciu o vyhlásení 11. júla ako medzinárodného dňa na pamiatku genocídy v Srebrenici v roku 1995. Návrh vyvolal kritiku Srbska a v radoch bosnianskych Srbov. Slovenská republika sa zdržala pri hlasovaní o tejto rezolúcii. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR to odôvodnilo potrebou zachovania stability na západnom Balkáne.

Budapešť - Maďarské tajné služby sú v neustálom kontakte so slovenskými tajnými službami, ako aj so službami iných krajín. Maďarsko tak má informácie o tom, čo sa stalo pri atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. Skonštatoval to včera maďarský premiér Viktor Orbán.

Praha - Prezident ČR Petr Pavel sa včera zranil pri jazde na motorke. Jeho zranenia nie sú vážne, vyžiadajú si však krátke pozorovanie v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos, ktorý umožní v Rusku zhabanie majetku patriaceho Spojeným štátom, ich občanom a firmám.

Budapešť - Európska komisia vstúpila do druhej fázy právneho konania voči Maďarsku pre porušenie práva Európskej únie kvôli maďarskému zákonu o ochrane suverenity.

Haag - Medzinárodný súdny dvor dnes popoludní vydá rozhodnutie k žiadosti Juhoafrickej republiky nariadiť Izraelu, aby zastavil vojenskú operáciu v Pásme Gazy vrátane mesta Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy.

- Spojené štáty neuznávajú jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu a medzi Izraelom a Hamasom neexistuje žiadna rovnosť, vyhlásil americký prezident Joe Biden.

Brusel - Plány USA na prudké zvýšenie ciel na dovoz čínskych elektrických vozidiel, "stavajú Európsku úniu do ťažkej pozície, pretože to pravdepodobne odkloní čínsky vývoz na európsky trh". Uviedol to včera vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Mašhad - Iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, včera pochovali v jeho rodnom meste Mašhad na severovýchode Iránu.

Moskva - Moskva varovala Washington, aby Ukrajine nepovolil zaútočiť americkými zbraňami na ruské územie. Podľa amerických novín New York Times je minister zahraničných vecí USA Antony Blinken za takéto útoky na ruskom území a chce presvedčiť prezidenta Joea Bidena, aby zrušil príslušné obmedzenia.

Praha - Slovenskí hokejoví reprezentanti vypadli na 87. majstrovstvách sveta vo štvrťfinále. Vo včerajšom súboji podľahli Kanade 3:6. Slováci obsadili na šampionáte siedme miesto.

- V sobotňajšom semifinále nastúpi Švédsko proti domácemu Česku, v druhom súboji sa obhajca titulu Kanada stretne so Švajčiarskom.