Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 25. októbra 2021 – 5.45 h:



Bratislava - Zvyšovanie cien energií v roku 2022 by domácnosti nemali veľmi pocítiť. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády SR Eduard Heger. "Vo všeobecnosti, domácnosti by nemali byť nejako výrazne dotknuté, pretože máme reguláciu cien pre domácnosti," spresnil premiér.



Bratislava – Pokiaľ bude nadchádzajúca zima extrémne studená, mohlo by na Slovensku koncom februára dôjsť k úbytku zásob zemného plynu. V takom prípade by sa na osem až deväť dní odstavili niektoré výrobné podniky. Povedal to v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).



Bratislava – Aktuálne navrhovaná súdna mapa je nedostatočná a strana Za ľudí za ňu nebude hlasovať. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásila líderka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Zrušenie štyroch súdov nepovažuje za reformu. Predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár v diskusnej relácii televízie TA3 V politike hovoril o tom, že nepotrebujeme rušiť súdy, ale treba im kúpiť novú techniku či získať viac vyšších súdnych úradníkov.



Bratislava - Občianske preukazy by mohli po novom obsahovať odtlačky prstov a podobu tváre vo forme biometrických údajov. Zapisovať by sa mali do elektronického čipu. Nasnímanie odtlačkov prstov by malo byť povinné pre osoby od 12 rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o občianskych preukazoch, ktorú Ministerstvo vnútra SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.



Chicago - Dráma Cenzorka slovenského režiséra Petra Kerekesa získala na Medzinárodnom filmovom festivale v Chicagu ocenenie Silver Hugo v kategórii najlepšia réžia. Film vznikol v slovensko-česko-ukrajinskej koprodukcii a rozpráva príbeh jednej zo ženských väzníc v ukrajinskom meste Odesa. Snímka je aj slovenským národným kandidátom na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscara) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film.



Brusel/Bratislava – V belgickom Gente zahynuli v sobotu ráno pri autonehode štyria občania Slovenskej republiky. Auto s francúzskou poznávacou značkou prešlo cez zvodidlá a skončilo vo vode kanála Leie. Gentská polícia vyšetruje, prečo posádka havarovaného auta jazdila po meste autom s francúzskou poznávacou značkou.



Praha – Od pondelka sa v Česku rozširuje povinnosť zakrývania dýchacích ciest. Po novom bude treba nosiť respirátory vo všetkých vnútorných priestoroch vrátane pracovísk. Ďalšie zmeny v opatreniach prídu o týždeň neskôr, 1. novembra. Personál reštaurácií bude musieť kontrolovať u hostí doklad o bezinfekčnosti. Od novembra sa tiež skracujú lehoty na platnosť testov, ktoré preukazujú bezinfekčnosť. Pri PCR metóde to budú len tri dni a pri antigénových testoch jediný deň.



Viedeň - Zimbabwianska spisovateľka a filmárka Tsitsi Dangarembgaová získala prestížnu Mierovú cenu nemeckého knižného obchodu (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels). Dangarembgaová je prvou černoškou, ktorej udelili toto ocenenie s finančnou prémiou 25.000 eur. Je autorkou bestselleru Nervous Conditions (1988) a jeho pokračovania This Mournable Body (2018).



Bogota – V Kolumbii zatkli najhľadanejšieho drogového bosa. Päťdesiatročný Dairo Antonio Úsuga, prezývaný Otoniel, bol podľa kolumbijského prezidenta Ivána Duqueho najobávanejší drogový bos na svete. Jeho zadržanie označil za "najťažšiu ranu obchodníkom s drogami v krajine v tomto storočí" a prirovnal to k akcii, ktorá viedla v roku 1993 k zabitiu drogového bosa Pabla Escobara.



Sölden - Slovenský lyžiar Adam Žampa v otváracích pretekoch sezóny v obrovskom slalome Svetového pohára v rakúskom Söldene skončil na 28. mieste.



Rím - Futbalisti Interu Miláno v zostave so slovenským obrancom Milanom Škriniarom remizovali v šlágri 9. kola talianskej Serie A s Juventusom Turín 1:1.



Misano Adriatico - Francúzsky motocyklový jazdec Fabio Quartararo sa stal prvýkrát v kariére majstrom sveta v triede MotoGP. Jeho najväčší súper Talian Francesco Bagnaia totiž nedokončil Veľkú cenu Emilia-Romagna, keď štyri kolá pred koncom spadol.



Austin - Holanďan Max Verstappen na Red Bulle zvíťazil na Veľkej cene USA, 17. podujatí seriálu F1. Na druhom mieste prišiel do cieľa Brit Lewis Hamilton na Mercedese, tretí finišoval Verstappenom tímový kolega Mexičan Sergio Pérez. Verstappen v priebežnom hodnotení navýšil náskok na Hamiltona na 12 bodov.