Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. októbra 2021 - 5.45 h.



Bratislava - Po dvoch dňoch diskusií Národná rada vyjadrila nesúhlas s návrhom na vyslovenie nedôvery vicepremiérovi a ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi, ktorý inicioval opozičný Smer. Za jeho odvolanie hlasovalo 50 zo 136 prítomných poslancov.



Bratislava - Minister financií Igor Matovič nepríde so znížením DPH na energie. V Národnej rade vyhlásil, že žiadny politik by nemal podľa neho odvahu daň následne zvýšiť, a preto to považuje za trvalé opatrenie.



Bratislava – Parlament včera začal diskusiu k návrhu reformy nemocníc. Nemocnice sa podľa nej majú rozdeliť do piatich úrovní – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Premiér Eduard Heger si stojí za reformou nemocníc. Za najdôležitejšie považuje to, aby boli v nemocničných izbách maximálne dve lôžka.

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas rokovania 38. schôdze vlády SR 27. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava – Združenie miest a obcí Slovenska chystá veľkú petíciu, aby sa na Slovensku nahradil jeden volebný obvod pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi. Zámerom je, aby si občania mohli do Národnej rady zvoliť poslancov z regiónov, ktorých poznajú a ktorí dokážu riešiť potreby konkrétnej časti Slovenska.


Bratislava – Nemecká strojárenská spoločnosť Vaillant Group Heat Pump Production vybuduje v Senici prevádzku na výrobu tepelných čerpadiel kombinovanú s technologickým centrom za 120 miliónov eur. Na túto investíciu firma dostane štátny investičný stimul vo výške 18 miliónov eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Na včerajšom rokovaní to schválila vláda.


Bratislava
– Zástupcovia odborov ani včera neuspeli s požiadavkami na zvýšenie platov štátnych zamestnancov, ani na zachovanie ich súčasných benefitov. Po druhom kole kolektívneho vyjednávania o tom informovala viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. Druhé kolo rokovaní sprevádzalo protestné zhromaždenie odborárov.


Greenville - Štátna akciová spoločnosť Letecké opravovne Trenčín a firma Lockheed Martin by mohli spolupracovať na spoločných projektoch v súvislosti s výrobou stíhacích lietadiel F-16 pre Ozbrojené sily SR. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní s predstaviteľmi Lockheedu v americkom Greenville, kde sa stíhačky vyrábajú. Oznámil tiež prvý sponzorský dar spoločnosti Lockheed vo výške 150.000 dolárov pre Ústrednú vojenskú nemocnicu SNP v Ružomberku.


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil štátnemu koncernu Gazprom, aby zvýšil dodávky plynu do Európy hneď, ako Rusko naplní svoje podzemné zásobníky. Šéf Gazpromu Alexej Miller uviedol, že koncern môže zvýšiť dodávky smerujúce do európskych zásobníkov od 8. novembra.

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Luxemburg - Súdny dvor Európskej únie so sídlom v Luxemburgu včera rozhodol, že Poľsko musí platiť denne penále vo výške jeden milión eur v súvislosti so spornými súdnymi reformami. Pokuta pre Varšavu je podľa verdiktu európskeho súdu nevyhnutná.


Washington - V Spojených štátoch vystavili vôbec prvý cestovný pas s označením pohlavia "X" pre osoby, ktoré sa neidentifikujú ani ako muži, ani ako ženy. S odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra AP.


Brusel - Európska komisia preskúma vysoké tresty, ktoré slovenské zákony udeľujú za držanie marihuany a jej lekárske využívanie. Europoslanec Michal Šimečka (PS) z liberálnej frakcie Obnovme Európu v tejto súvislosti pripomenul, že v septembri 2021 inicioval žiadosť adresovanú eurokomisii o zásah proti drakonickým slovenským trestom za držanie marihuany a jej lekárske využívanie.


Rím – Neznámi páchatelia ukradli počítačové kódy, ktoré sa používajú na udeľovanie covidpasov platných v Európskej únii. V dôsledku toho sa na internet dostali počítačové programy, pomocou ktorých je možné vytvoriť falošné covidpasy.


Viedeň - Slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom sa prebojovali do štvrťfinále štvorhry na turnaji ATP vo Viedni. Vo včerajšom stretnutí osemfinálového 1. kola zdolali v pozícii tretieho nasadeného páru Rakúšana Jürgena Melzera a Nemca Alexandra Zvereva 7:6 (3), 7:5.


Belehrad - Slovenský boxer Matúš Strnisko sa na MS v Belehrade prebojoval do osemfinále hmotnostnej kategórie do 86 kilogramov. V zápase 1. kola zdolal Mexičana Rogelia Romera, ktorý na OH v Tokiu skončil na piatom mieste, na body 3:2. Uspel aj Viliam Tankó, ktorý vo váhe do 60 kg vyradil Jeana Agathea z Mauríciusu na body jednoznačne 5:0.