Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 29. októbra 2021 - 5.45 h.


Bratislava - Predseda vlády SR Eduard Heger sa stretne so zástupcami akademickej obce v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách. Tá so zástupcami študentov novele vyčíta snahu o politizáciu, zásah do samosprávy a autonómie vysokých škôl, poukazuje tiež na to, že v budúcom roku majú mať vysoké školy znížený rozpočet o 28 miliónov eur.

Washington - Americký minister obrany Lloyd Austin prijal slovenského šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa vo svojom sídle v Pentagóne.


Bratislava - Poslanci parlamentu za Smer-SD doručili prezidentke Zuzane Čaputovej dve referendové otázky o predčasných parlamentných voľbách.

Bratislava - Opoziční poslanci na sociálnej sieti informovali, že podali návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi práce Milanovi Krajniakovi. Dôvodom sú milióny eur z pandemickej pomoci, ktoré mal štát poslať schránkovým firmám.


Bratislava - Poslanec Ján Krošlák odišiel z klubu hnutia OĽANO. V klube OĽANO bude po novom 51 poslancov, pôvodne ich bolo 53. V lete klub vylúčil poslanca Martina Čepčeka, v parlamente pôsobí ako nezaradený.

Poslanec Ján Krošlák, foto z archívu.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava – Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, pripravuje projekt, ktorý má vďaka takmer 70 miliónom eur z plánu obnovy zlepšiť digitálne zručnosti seniorov. Prvú fázu digitálnych školení pre seniorov plánuje ministerstvo spustiť na jar roku 2022.


Bratislava - Na slovenskom trhu s elektrinou skončil pre vysoké ceny energií ďalší alternatívny dodávateľ, banskobystrická spoločnosť BCF Energy.


Bratislava – Krajský súd v Trnave porušil v prípade bývalej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR Moniky J. základné právo na osobnú slobodu a je povinný jej nahradiť trovy konania vo výške 460,90 eura. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR zo 14. októbra.


Bratislava - Bratislava je pred spustením jednej z najväčších dopravných stavieb v meste - predĺženia električkovej trate v Petržalke až po Janíkov dvor. Združenie NS MHD Petržalka, ktoré je zhotoviteľom, už podpísalo kontrakt s hlavným mestom za 74,5 milióna eur bez DPH. Primátor Bratislavy Matúš Vallo verí, že električka bude do konca roka 2023 jazdiť po predĺženej trase v Petržalke.


Prešov - V Prešove otvorili diaľnicu D1 Prešov, západ – Prešov, juh, ktorá slúži ako obchvat mesta. Úsek je dlhý takmer osem kilometrov a jeho súčasťou je i dvojkilometrový dvojrúrový tunel Prešov.

Na snímke vľavo Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak a vpravo rímskokatolícky arcibiskup metropolita Košickej arcidiecézy Bernard Bober posväcujú tunel Prešov počas slávnostného otvorenia diaľnice D1 Prešov, západ - Prešov, juh pred tunelom Prešov 28. októbra 2021.
Foto: TASR - Roman Hanc


Vientian - Laoská polícia zachytila najväčšiu zásielku drog, aká bola dosiaľ zaznamenaná v Ázii. Policajti zadržali nákladné auto prevážajúce 55 miliónov tabliet metamfetamínu a viac ako 1,5 tony kryštalického metamfetamínu.


Brusel - Európska komisia včera rozhodla o zrovnoprávnení digitálnych osvedčení o očkovaní proti COVID-19 vydané Britániou s covidpasmi platnými v členských krajinách EÚ. Londýn bude zároveň uznávať covidové certifikáty Únie.


Budapešť - Maďarská vláda rozhodla, že zamestnávatelia môžu predpísať svojim zamestnancom povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19.


Washington - Generálny riaditeľ americkej spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg oznámil, že jeho firma sa premenuje na Meta. Ide o súčasť jeho snahy obsiahnuť v názve spoločnosti svoju víziu virtuálnej reality pre budúcnosť, ktorú nazýva metaverzum. Má ísť o internet novej generácie, v ktorom bude masívne využívaná virtuálna realita.

Mark Zuckerberg, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Vilnius/Bratislava - Európska sieť súdnych rád na svojom mimoriadnom valnom zhromaždení rozhodla o vylúčení poľskej súdnej rady spomedzi svojich členov. Dôvodom sú reformy poľskej vlády zavádzané od roku 2017, ktoré výraznou mierou obmedzili nezávislosť súdnictva v krajine.


Jasná - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová pokrstila v Jasnej svoju autobiografiu "Petra". Publikácia s podtitulom "Moja cesta k veľkému glóbusu" vyjde v polovici novembra. Nachádzajú sa v nej obrázky z rodinného albumu doplnené o fotografie z Tlačovej agentúry Slovenskej republiky.


Belehrad - Slovenský boxer Michal Takács sa neprebojoval do najlepšej 16-tky na MS v Belehrade. Favorizovanému Gruzíncovi Lashovi Gurulimu podľahol na body 0:5.


Viedeň - Slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom sa prebojovali už do semifinále štvorhry na turnaji ATP vo Viedni. Vo štvrťfinále zdolali ako nasadené trojky domáci rakúsky pár Oliver Marach, Philipp Oswald 6:7 (4), 6:3, 10:4.