Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. novembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava - Od dnes sa opäť sprísňujú opatrenia podľa farby okresu. Ministerstvo zdravotníctva SR počas mimoriadneho zasadnutia ústredného krízového štábu navrhlo zavedenie lokálneho núdzového stavu. Týkať by sa mal len regiónov s najvážnejšou epidemickou situáciou.


Bratislava - Konzílium odborníkov navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných v čiernych okresoch a zvážiť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie. Konzílium taktiež odporúča, aby z pandemickej PN, ktorá sa vypláca pri ochorení COVID-19, čerpali výhody len očkovaní ľudia. Navrhujú aj ďalšie sprísnenia, napríklad používanie COVID passov aj na chodenie do práce už od červených okresov a dôrazné odporúčanie home office tam, kde je to možné.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Podľa aktuálnych opatrení vyplývajúcich z vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR platí v čiernych okresoch zákaz organizovať svadby, oslavy, večierky a iné obdobné podujatia alebo podujatia v prevádzkach verejného stravovania, a to pre všetky režimy.


Bratislava - Koaličná strana Sloboda a Solidarita nesúhlasí so všetkými návrhmi konzília odborníkov, ako riešiť zhoršujúcu sa pandemickú situáciu na Slovensku. Zásadné nie hovorí zatváraniu škôl mimo pravidiel školského automatu, zatváraniu prevádzok po 22.00 h aj pre očkovaných či zavedeniu núdzového stavu a zákazu vychádzania.


BratislavaSpoločnosť by nemala byť polarizovaná, zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 by mali mať rovnaké práva ako nezaočkovaní. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Boris Kollár v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.


Bratislava2511 lekárov je pripravených dať výpoveď, ak sa nezlepšia ich podmienky a nebude sa riešiť mimoriadne vážna situácia v slovenskom zdravotníctve. Informovali o tom zástupcovia Lekárskeho odborového združenia.


Bratislava - Predseda Smeru-SD Robert Fico v piatok opätovne vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby sa s navrhovanými referendovými otázkami o predčasných voľbách neobracala na Ústavný súd SR. Apeloval na ňu, aby umožnila referendum.


Bratislava - Najdôveryhodnejším členom vlády je minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Dôveruje mu 34,8 percenta respondentov. Po ňom nasleduje minister zahraničných vecí Ivan Korčok s dôverou 34,2 percenta. Tretí je minister životného prostredia Ján Budaj. Dôveru mu vyjadrilo 32 percent respondentov. Naopak, najväčšiu nedôveru má minister financií Igor Matovič. Dôveru mu vyjadrilo 11,3 percenta respondentov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza.

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Právomoc generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutie podľa sporného paragrafu 363 Trestného poriadku by sa mohla obmedziť. Navrhuje to poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS) v novele Trestného poriadku. O novele by mal parlament rokovať na ďalšej riadnej schôdzi, ktorá sa začína 23. novembra.


Cottbus/Bratislava Dráma Cenzorka slovenského režiséra Petra Kerekesa získala hlavnú cenu pre najlepší film na tohtoročnom filmovom festivale v nemeckom Cottbuse.


Washington - Americký federálny odvolací súd pozastavil v sobotu platnosť nariadenia vlády USA, v rámci ktorého by sa ľudia pracujúci vo firmách s viac ako 100 zamestnancami museli od 4. januára 2022 dať zaočkovať oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu - alebo podstupovať pravidelné testovanie a nosiť rúška. Súd svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že nariadenie obsahuje "závažné zákonné a ústavné problémy."


Viedeň - V Rakúsku môžu od dnes navštevovať reštaurácie, hotely či kultúrne podujatia iba ľudia zaočkovaní proti covidu alebo tí, ktorí toto ochorenie už prekonali.


Linz - Slovenská tenistka Kristína Kučová neuspela vo finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v rakúskom Linzi. Francúzke Harmony Tanovej podľahla v troch setoch 7:5, 3:6, 4:6.

Slovenská tenistka Kristína Kučová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP



Štokholm - Slovenský tenista Jozef Kovalík prehral vo finále kvalifikácie dvojhry na turnaji ATP v Štokholme s Uzbekom Denisom Istominom 4:6, 5:7.


Istanbul - Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík odohral jubilejný 800. zápas vo svojej kariére. Míľnik dosiahol v sobotnom zápase 12. kola najvyššej tureckej súťaže, v ktorom výborným výkonom prispel k víťazstvu Trabzonsporu v šlágri nad domácim Besiktasom Istanbul 2:1.