Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Očkovaní a ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú môcť v čiernych okresoch navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Zhodla sa na tom koaličná rada, oznámil premiér Eduard Heger na sociálnej sieti. Kabinet by mal na najbližšom rokovaní hlasovať o viacerých opatreniach. Jedným z nich je, že Úrad verejného zdravotníctva a polícia budú mať nové oprávnenia, a to na mieste udeliť blokovú pokutu alebo uzatvoriť podnik. Ak osoba urazí zdravotníkov alebo sfalšuje COVID pass, tak sa zvýši bloková pokuta na 1000 eur. Vláda by mala rozhodnúť aj o tom, že zamestnávatelia budú môcť vyžadovať od zamestnancov COVID pass. Povinné očkovanie pre vybrané skupiny sa zatiaľ zavádzať nebude.


Bratislava - Vyše 1300 zdravotníkov z nemocníc sa postavilo za verejnú výzvu obyvateľom krajiny na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. V liste verejnosti zdôrazňujú, že do nemocníc sa dostávajú čoraz mladší pacienti a nemocnice musia pristupovať k obmedzovaniu takzvanej bielej medicíny.

Na snímke v popredí minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský, vľavo riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Roland Schaller a vpravo lekár Peter Sabaka počas verejnej výzvy zdravotníkov z nemocníc verejnosti na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. V Bratislave 8. novembra 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Sudca Špecializovaného trestného súdu odmietol obžalobu na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. a podnikateľa Petra K. v prípade, kde sú obvinení z korupcie.


Bratislava – Rada vysokých škôl, Študentská rada vysokých škôl, Univerzita Komenského v Bratislave aj Slovenská technická univerzita v Bratislave spolu s podporou Klubu dekanov spustili petíciu za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách. Na 16. novembra organizujú Zodpovedný protest za slobodné univerzity.


Bratislava - Vo veku 86 rokov zomrel včera večer akademický maliar, grafik a ilustrátor Miroslav Cipár. Umelec stál pri zrode a realizácii Bienále ilustrácií Bratislava, či Trienále insitného umenia. Významnú úlohu zohral aj v Novembri 1989, keď bol jedným zo zakladateľov hnutia Verejnosť proti násiliu a aktérov Nežnej revolúcie.

Na sarchívnej snímke Miroslav Cipár počas vernisáže v Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine.
Foto: TASR Erika Ďurčová


Praha - Novozvolená dolná komora českého parlamentu sa včera zišla na svojej ustanovujúcej schôdzi. Ešte pred jej začatím podpísali predsedovia koalícií Spolu a PirSTAN koaličnú dohodu, na základe ktorej vytvoria novú vládu. Osemnásťčlenný kabinet by mal viesť líder ODS Petr Fiala.


Paríž - Poľsko hlási prepuknutie vysokonákazlivej vtáčej chrípky typu H5N1 na niekoľkých hydinových farmách, na ktorých spolu chovajú takmer 650.000 kusov hydiny.


Minsk - Migranti, ktorí sa chcú dostať z Bieloruska do Poľska, sa včera pokúsili na hranici prekonať bariéry. Poľské ministerstvo vnútra uviedlo, že odvrátilo pokus o nelegálny vstup na územie krajiny a že situácia je už pod kontrolou.


Bratislava/Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda pre vážnu situáciu na bielorusko-poľskej hranici skrátil návštevu Slovenska. Do Bratislavy pricestuje až dnes. Pôvodne mal pricestovať už včera. Hlavným bodom stretnutia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom Národnej rady SR Borisom Kolárom a predsedom vlády SR Eduardom Hegerom bude oboznámenie spojenca so situáciou na poľsko-bieloruských hraniciach.


Amsterdam/Moskva - Európske ceny plynu na začiatku nového týždňa opäť výrazne vzrástli. Dôvodom sú signály, že Rusko nezvýši dodávky, ako sľúbil prezident Vladimir Putin.


Washington - V Spojených štátoch prestali od včera platiť cestovné obmedzenia pre plne zaočkovaných cestujúcich z množstva krajín vrátane väčšiny európskych štátov. Zrušili sa tak prísne reštrikcie, ktoré v USA pre cudzincov platili od marca 2020.

Pasažier cestujúci do Spojených štátov kráča s kufrom v čakacej zóne pred vstupom na palubu lietadla pred odletom do USA na letisku Charlesa de Gaullea v Paríži 8. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska komisia uviedla, že neexistuje presvedčivý dôkaz, že by syntetické rúška spôsobovali vyššie riziko vzniku rakovinových ochorení. Reagovala tak na belgickú štúdiu, ktorá minulý mesiac varovala, že tieto rúška môžu obsahovať karcinogény.


Kodaň - Dánsko necelé dva mesiace po zrušení všetkých protipandemických obmedzení opätovne zavedie povinnosť preukazovať sa tzv. covidpasom, a to pre prudký nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom.


Bratislava - Slovenský hokejový klub iClinic Bratislava Capitals požiadal medzinárodnú ICE Hockey League o prerušenie účasti v ďalších zápasoch sezóny. Vedenie sa tak rozhodlo po minulotýždňových tragických udalostiach, ktoré klub zasiahli. Capitals sa však zo súťaže neodhlasujú a v ďalšej sezóne by v nej chceli pokračovať.