Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Slovensko sa v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou ocitlo v momente, keď je potrebné urobiť ťažké rozhodnutie. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá je presvedčená, že v súčasnom období už nejde o politické rozhodnutie, ale o otázku prežitia. Pripomína zrozumiteľnosť apelu konzília odborníkov, vedcov i zdravotníkov z nemocníc.


Bratislava Dávka pandemickej PN už nebude na súčasnej úrovni, ochorenie COVID-19 chce štát zrovnoprávniť s ostatnými ochoreniami. Povedal to premiér SR Eduard Heger. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak nie je za zrušenie pandemickej PN.


Bratislava – Pacientov s ochorením COVID-19 možno od minulého týždňa na Slovensku liečiť aj podávaním kombinovaných monoklonálnych protilátok. Od dnešného dňa by mala liečba fungovať už v 36 centrách po celom Slovensku.


Bratislava Slovenská komora učiteľov rešpektuje názor odborníkov. Tí tvrdia, že v školách s výrazným počtom tried v karanténe by sa mala ukončiť prezenčná výučba a dočasne sa má prejsť na dištančnú. Minister školstva Branislav Gröhling tvrdí, že dočasné zatvorenie škôl v bordových a čiernych okresoch zhoršujúcu sa pandemickú situáciu nevyrieši.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera prijala poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Hovorili o migrácii, aktuálnej situácii na poľskej hranici s Bieloruskom, klimatických problémoch, pandémii, ale aj otázkach právneho štátu.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda na tlačovej konferencii po ich stretnutí v Prezidentskom paláci 9. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti uviedol, že ak orgány činné v trestnom konaní nebudú porušovať zákon, tak generálny prokurátor nebude používať paragraf 363 Trestného poriadku.


Bratislava - Slovákom za posledných 20 rokov rástli v porovnaní s Českom, Poľskom, Maďarskom, Slovinskom, Lotyšskom, Litvou, Estónskom mzdy najpomalšie. Vyplýva to z aktuálnej štúdie Centra pre verejnú politiku.


Bratislava - Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby.


Bratislava – V Bratislave včera otvorili oficiálne sídlo Európskeho orgánu práce. Jeho úlohou je zlepšovať spoluprácu medzi krajinami EÚ, koordinovať spoločné inšpekcie, vykonávať analýzy a posudzovanie rizika v súvislosti s otázkami cezhraničnej mobility pracovníkov a urovnávať spory medzi krajinami EÚ.

Na snímke zľava eurokomisár pre pracovné miesta a sociálne práva Nicolas Schmit, predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a výkonný riaditeľ ELA Cosmin Boiangiu prestrihávajú pásku počas inaugurácie sídla Európskeho orgánu práce (ELA - European Labour Authority) na Landererovej ulici v Bratislave 9. novembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Praha - Český prezident Miloš Zeman poveril predsedu Občianskej demokratickej strany a lídra koalície SPOLU Petra Fialu rokovaniami o zostavení novej vlády.


Vilnius - Litovský parlament odobril vyhlásenie výnimočného stavu v oblastiach pri hraniciach s Bieloruskom. Ten začal platiť od dnešnej polnoci a má trvať mesiac.


Varšava - Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa prudko vyostrila. Niekoľko desiatok ľudí poškodilo pohraničné ploty pri obciach Krynki a Bialowieža a prekročilo hranice.


Washington - Americké ministerstvo obrany má obavy, že súčasná migračná kríza na poľsko-bieloruských hraniciach môže viesť k destabilizácii situácie v regióne. Spojené štáty v súvislosti s vývojom situácie nedostali z Varšavy zatiaľ žiadne žiadosti o vojenskú pomoc.


Berlín – Nemecká spoločnosť BioNTech zvýšila svoj odhad tohoročných tržieb z vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvinula spoločne s koncernom Pfizer na 16 až 17 miliárd eur. Mnohé štáty totiž pristúpili k podávaniu tretej, posilňujúcej injekcie a pribúdajú povolenia na používanie vakcíny v prípade detí.


Paríž – Francúzske zdravotnícke úrady neodporúčajú očkovanie proti koronavírusu vakcínou od firmy Moderna pre ľudí mladších ako 30 rokov. Celoštátna štúdia potvrdila mierne riziko vzniku zápalu srdca v súvislosti s očkovaním vakcínami na báze mRNA.


Moskva - Gazprom uviedol, že začal plniť svoje zásobníky plynom určeným na predaj na európskom trhu. Európske ceny plynu tak včera začali klesať.


Paríž - Francúzsko začne s výstavbou nových jadrových elektrární, aby lepšie reagovalo na rastúce energetické a environmentálne výzvy. Vyhlásil to včera francúzsky prezident Emmanuel Macron.


Bratislava – Slovenská hokejová reprezentácia odcestuje dnes ráno do Krefeldu na Nemecký pohár bez útočníka Andreja Kollára. Ten sa zranil na tréningu.


Bratislava - Stopér MFK Ružomberok Ján Maslo sa stal VOYO Hráčom mesiaca Fortuna ligy za mesiac október.