Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Minister financií Igor Matovič chce zásadne meniť zdaňovanie práce. Navrhuje, aby bol celý systém založený na dvoch číslach - z hrubej mzdy zamestnanca má zamestnávateľ zaplatiť 39-percentný odvod a zamestnanec má z hrubej mzdy odviesť 19-percentnú daň. Podľa Matoviča sa tak daňovo-odvodové zaťaženie zníži zhruba o päť percent a 99 percent zamestnancov v tejto krajine bude mať takto vyšší čistý príjem.

Prešov - Fakultná nemocnica s poliklinkou J. A. Reimana v Prešove včera podvečer obsadila posledné voľné lôžko pre pacientov s ochorením COVID-19. TASR o tom informoval riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník. "Nemocnica nemôže aktuálne prijať žiadneho nového pacienta s ochorením COVID-19. Takýto pacienti budú presmerovaní do tých nemocníc na Slovensku, ktoré ešte budú mať voľné lôžka, a tých už dnes nie je veľa," skonštatoval Šarník.

Trenčín Odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka prepustil súd podmienečne na slobodu. Okresný súd Trenčín tak vyhovel návrhu riaditeľa Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si Bašternák odpykáva päťročný trest. Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátor podal sťažnosť.

Bratislava - Generálna prokuratúra SR v rámci legislatívneho procesu k návrhu zákona o vysokých školách uplatnila zásadnú pripomienku. Tou odmietla predložený návrh zákona ako celok. Vyjadrila obavu, že prijatím navrhovanej právnej úpravy by výkonná moc prostredníctvom svojich nominantov v správnej rade získala kontrolu nad zásadnými rozhodnutiami, ktoré sú dnes základmi akademickej samosprávy vysokých škôl.

Bratislava/Dunajská Streda - Dojčenská voda slovenskej firmy Budiš prenikla na čínsky trh. Prvých takmer 736 ton tejto vody naložili na železničnom termináli Metrans v Dunajskej Strede a do Číny dorazí o 25 dní. Ide o prvú dodávku takéhoto druhu, ktorá poputuje do Číny práve po železnici.

Bratislava - Novému regionálnemu dopravcovi v Bratislavskom kraji spoločnosti Arriva chýba zhruba 100 vodičov. K výpadku spojov preto dôjde aj dnes. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba od Arrivy požaduje, aby do deviatich pracovných dní prišlo k "citeľnému zlepšeniu". Prioritou sú najmä spoje, ktoré vozia deti do školy a ľudí do práce. K zlepšeniu musí prísť najmä v okresoch Senec a Pezinok.

Praha - Zdravotníci v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe premiestnili českého prezidenta Miloša Zemana na lôžko dlhodobej starostlivosti. Tam ho navštívil odchádzajúci premiér Andrej Babiš. Skonštatoval, že bol milo prekvapený z prezidentovho zdravotného stavu. Dnes by mala Zemana navštíviť slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Varšava - Poľsko chce v decembri začať s výstavbou múru na svojich hraniciach s Bieloruskom, pričom dokončiť ho chce v prvej polovici budúceho roku. Oznámil to poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski.

Budapešť/Brusel - Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky sa dohodli, že ak Varšava bude potrebovať pomoc pri riešení migračného tlaku, tak Česko, Maďarsko a Slovensko sú pripravené pomôcť.

Sofia - V nedeľňajších parlamentných voľbách v Bulharsku prekvapivo zvíťazila novozaložená centristická strana Pokračujeme v zmene vedená ekonómom Kirilom Petkovom. Podporilo ju 25,46 percenta oprávnených voličov.

Londýn V Británii sa zvýšil stupeň výstrahy pred teroristickým útokom. Stalo sa tak po nedeľnom útoku v Liverpoole, kde zahynul jeden človek. "Úroveň teroristickej hrozby sa zvýšila z podstatnej na vážnu, čo znamená, že pravdepodobnosť útoku je v súčasnosti vysoká," uviedla televízia Sky News.