Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 22. novembra 2021 - 5.45 h.

Bratislava - Ak sa epidemická situácia bude aj naďalej zhoršovať, opatrenia sa budú tento týždeň opäť sprísňovať. Zavedenie lockdownu pre všetkých bez ohľadu na očkovanie po vzore Rakúska nie je vylúčené. Uviedol to premiér Eduard Heger. Témou, o ktorej momentálne diskutuje s právnikmi, je aj povinné očkovanie pre ľudí nad 65 rokov. Ministerstvo spravodlivosti SR pri otázke zavedenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 ústavnoprávnu prekážku nevidí.


Bratislava - Presadzovanie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 môže zvýšiť napätie v spoločnosti na extrémne nebezpečnú úroveň. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Úvahy o povinnom očkovaní odmieta aj mimoparlamentné hnutie Republika. Opozičný Smer-SD urobí všetko preto, aby povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 nikdy neprešlo.


Bratislava - Minister práce Milan Krajniak by pred postupným sprísňovaním opatrení uprednostnil radšej trojtýždňový lockdown pre všetkých. Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini hovorí, že o tvrdom lockdowne možno uvažovať len vtedy, ak dokáže vláda zasiahnutým prevádzkam okamžite poskytnúť pomoc. Obaja politici sú proti povinnému očkovaniu. Uviedli to v diskusnej relácii TA3 V politike.


Martin - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pripustil, že v prípade nutnosti sa pacienti s ochorením COVID-19 budú prevážať do zahraničia. Zatiaľ však SR situáciu zvláda.

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) navštívili Nemocnicu Poprad. Na snímke premiér Eduard Heger s respirátom na tvári stojí pred urgentným príjmom nemocnice. Poprad, 20. novembra 2021.
Foto: TASR - Michal Svítok



Bratislava – Časť peňazí, ktoré štát neoprávnene vyplatil niekoľkým schránkovým firmám na pandemickej prvej pomoci, sa už podarilo zachrániť. Povedal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.


Bratislava - Opozičný Smer-SD sa dnes obráti na Ústavný súd SR pre dve vyhlášky vydané Úradom verejného zdravotníctva SR, ktoré zavádzajú nové protipandemické opatrenia. Informoval o tom šéf strany Robert Fico. Vyhláškami sa podľa neho porušujú základné ľudské práva a zavádza sa "protiústavná segregácia".


Brusel – Približne 35.000 ľudí včera protestovalo v centre Bruselu proti sprísneným epidemickým opatreniam. Polícia voči demonštrantom nasadila vodné delá a slzotvorný plyn, zadržala 44 osôb. Od piatka a počas víkendu boli protesty aj vo viacerých holandských mestách. Demonštranti odpaľovali petardy a ničili majetok. Po celej krajine zadržala polícia viac ako 100 ľudí a najmenej 12 osôb utrpelo zranenia. Tisíce protestujúcich pochodovali aj v chorvátskom Záhrebe a v dánskej metropole Kodaň.


Viedeň - V Rakúsku vyšlo v sobotu do ulíc na protest proti prísnym pandemickým opatreniam približne 40.000 ľudí, zatknutých bolo takmer desať osôb. Od dnes sa celé Rakúsko znova nachádza v lockdowne, ktorý tamojšia vláda avizovala na 20 dní. Od polnoci platí pre všetkých obyvateľov opätovne zákaz vychádzania. Uzavrieť musia všetky obchodné prevádzky okrem poskytovateľov základných služieb.


Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil migračnú krízu na poľsko-bieloruských hraniciach za "najväčší pokus o destabilizáciu Európy" od čias studenej vojny. Podľa neho začal bieloruský prezident Alexandr Lukašenko "viesť hybridnú vojnu proti Európe".


Praha - Dosluhujúci český premiér Andrej Babiš pripustil, že by mohol kandidovať na prezidenta republiky, keby sa našlo dostatok ľudí, ktorí by ho do boja o Hrad vyslali.


Sofia – Bulharský prezident Rumen Radev jasne zvíťazil vo včerajšom druhom kole volieb novej hlavy štátu. Podľa výsledkov, ktoré v noci zverejnila ústredná volebná komisia, zaňho hlasovalo 66,62 percenta zúčastnených voličov. Sčítaných je takmer 97 percent volebných obvodov.


Waukesha – Viacero ľudí včera zomrelo po náraze auta do účastníkov predvianočného sprievodu v meste Waukesha v americkom štáte Wisconsin. Zranenia utrpelo viac ako 20 osôb. Online prenos zo sprievodu v meste a zábery nakrútené účastníkmi zachytili červené vozidlo typu SUV, ako prerazilo bariéry a vysokou rýchlosťou smerovalo na cestu, kde sa tradičný pochod konal.


Levi - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vyhrala včera aj druhý slalom novej sezóny Svetového pohára. Vo fínskom Levi zdolala o 47 stotín spolufavoritku Mikaelu Shiffrinovú z USA a zopakovala triumf zo soboty.

Slovenka Petra Vlhová kŕmi sobie mláďa po triumfe v slalome Svetového pohára alpských lyžiarok vo fínskom Levi v nedeľu 21. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Miláno - Futbalisti Interu Miláno v zostave so slovenským reprezentantom Milanom Škriniarom zvíťazili v šlágri 13. kola talianskej Serie A nad SSC Neapol 3:2. Škriniar odohral celý zápas, Stanislav Lobotka sedel na lavičke náhradníkov hostí a na ihrisko sa nedostal.