Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 24. novembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava - Prehrávame boj s pandémiou, potrebujeme lockdown, vyhlásila včera po návšteve nemocnice v bratislavskom Ružinove prezidentka SR Zuzana Čaputová. Mal by sa podľa nej dotknúť všetkých. Poukázala na množstvo hospitalizovaných, obetí, ale aj vyčerpaných zdravotníkov. Vyzvala na stopnutie šírenia "bludov o covide".


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dostala tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Očkovaná bola 12. novembra v ružinovskej nemocnici v Bratislave.


Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec pripustil vyhlásenie núdzového stavu. Ako vysvetlil, je nevyhnutný pre zavedenie prípadného večerného zákazu vychádzania. O téme by mala dnes rokovať vláda.

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec.
Foto: TASR - Dano Veselský


Budapešť - Správanie bieloruského režimu je neakceptovateľné, povedal predseda vlády Eduard Heger po mimoriadnej schôdzke premiérov krajín Vyšehradskej štvorky o migračnej situácii na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Zdôraznil, že Slovensko podporuje akékoľvek sankcie voči Bielorusku.


Bratislava/Viedeň - Slovenský premiér Eduard Heger a rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg včera hovorili o pandemických opatreniach a spolupráci v oblasti energetiky, zdravotníctva i hospodárstva. Stretnutie sa uskutočnilo formou videokonferencie. Úrad rakúskeho kancelára po stretnutí oznámil, že obe krajiny plánujú uzavrieť dohodu o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchranných zdravotných služieb.

Na archívnej snímke nový rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár otvoril včera popoludní 51. schôdzu. Plénum má na nej definitívne rozhodnúť o reforme nemocníc aj o štátnom rozpočte na budúci rok. Poslanci by mali hlasovať aj o reforme národných parkov a definitívne rozhodnúť o výstavbe nájomných bytov.


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera opätovne schválili novelu zákona o štátnej službe, ktorú vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Posilnia sa tak právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom, ale aj právomoci ministra vnútra vo vzťahu k policajtom, ktorí sú ustanovení na funkciu nadriadeného.


Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na podnikateľa Miroslava V. obvineného v rámci kauzy Mýtnik III. Miroslav V. je aktuálne v zahraničí a už v auguste bol na neho vydaný medzinárodný a európsky zatykač.


Bratislava - Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil včera večer Lehela H., označovaného za hrobára zločineckej skupiny dunajskostredského gangu sátorovcov, na doživotný trest odňatia slobody.


Brusel - Zástupcovia členských krajín EÚ v Bruseli začali diskusiu o trvaní účinnosti vakcín proti COVID-19 a potrebe podávania posilňujúcej dávky ako možnej podmienky zachovania slobody pohybu v rámci eurobloku na základe covidpasov, čo má zatiaľ neformálne označenie covidpas plus.


Luxemburg - Špecializovaný trestný súd Slovenskej republiky vyniesol včera prvý rozsudok v súvislosti s vyšetrovaním nového protikorupčného orgánu Európskej únie – Európskej prokuratúry. Prvým odsúdeným je bývalý starosta z východu Slovenska, ktorý falšoval dokumenty s cieľom získania finančnej podpory z eurofondov.


New York - Osobitný vyslanec OSN pre Líbyu, slovenský diplomat Ján Kubiš, odstúpil z funkcie po necelom roku pôsobenia. Žiadny oficiálny dôvod odstúpenia nebol uvedený.


Amsterdam - Holandsko začalo včera s prevozom pacientov s covidom do Nemecka, aby tak uvoľnilo tlak na holandské nemocnice, ktoré pre narastajúci počet pacientov s koronavírusom začali obmedzovať poskytovanie bežnej zdravotnej starostlivosti.


Zdravotníci privážajú pacienta s ochorením COVID-19 do nemocnice v nemeckom meste Bochum, 23. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Berlín - Sociálnodemokratická strana Nemecka, Zelení a Slobodná demokratická strana sa včera dohodli, že do koaličnej zmluvy zahrnú záväzok, že Nemecko do roku 2030 prestane využívať uhlie ako zdroj energie.


Praha – Včera večer unikol v českom meste Třinec vysokopecný plyn. V meste sa rozozneli varovné sirény a radnica upozornila, aby obyvatelia nevetrali. Únik plynu sa pred polnocou podarilo zastaviť. Železiarne začali odstavovať vysoké pece, valcovne a tiež plynojem, z ktorého plyn unikol.



New York – Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára mal pozitívny test na koronavírus a jeho tím ho umiestnil na covidovú listinu. Včera o tom informovala oficiálna stránka zámorskej NHL. Štyridsaťštyriročný Chára odohral v tejto sezóne 15 zápasov, v ktorých zaznamenal dve asistencie. Zatiaľ nie je známe, ako dlho bude pauzovať.

Na archívnej snímke Zdeno chára.
Foto: TASR/AP


Štrasburg - Európski zákonodarcovia nesúhlasia so súťažami, ktoré podkopávajú princípy a stabilitu športového systému. Hlasovanie Európskeho parlamentu sa týkalo projektu Superligy, ktorú sa pokúsilo založiť 12 futbalových veľkoklubov.