Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. novembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava - Epidmická situácia na Slovensku sa naďalej zhoršuje. Najvyšší výskyt pozitívnych je v súčasnosti medzi deťmi a mládežou od päť do 18 rokov, ktorí tvoria 25 percent z celkového počtu pozitívnych.


Bratislava – Nové protipandemické opatrenia sú z hľadiska ochrany zamestnancov škôl, žiakov a ich rodín nedostatočné. Konštatuje to Slovenská komora učiteľov. Kritizuje stranu SaS za to, že si napriek odporúčaniu konzília presadila ponechanie otvorených škôl aj počas lockdownu.


Bratislava - Strana Sloboda a Solidarita je presvedčená, že dlhodobé zatvorenie škôl by malo devastačné účinky nielen na duševné zdravie detí, ale aj ekonomiku na Slovensku. „Dnešné zatvorenie škôl by so sebou nieslo nielen neistotu na niekoľko týždňov, ale aj ďalší nekonečný boj za ich opätovné otvorenie,“ uvádzajú liberáli v stanovisku, ktorým bránia svoje rozhodnutie vetovať na vláde návrh na dočasné zatvorenie škôl ako súčasť sprísnených protipandemických opatrení.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Plénum Národnej rady včera schválilo novelu zákona o cestnej premávke. Prioritou novely je jasne definovať a spresniť bočný odstup pri predbiehaní cyklistov, ale aj chodcov či užívateľov kolobežiek. Dostatočný odstup je najmenej jeden meter pri rýchlosti do 50 kilometrov za hodinu a 1,5 metra pri vyššej rýchlosti.


Bratislava - Vlastníkom verejného vodovodu či kanalizácie má byť po novom len obec alebo mesto, poprípade ich združenia a právnické osoby. Vyplýva to z novely zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách, ktorú včera schválili poslanci Národnej rady SR.


Bratislava – Lekári a predstavitelia regionálnych samospráv žiadajú, aby Národná rada SR zastavila a dopracovala návrh reformy optimalizácie nemocníc. Žiadajú najmä záruku, aby sa nezačalo s reorganizáciou lôžkovej ústavnej starostlivosti dovtedy, kým nebude posilnený systém ambulantnej starostlivosti.


Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Gastrosektoru hrozí prepúšťanie desiatok tisíc ľudí, môže za to platný lockdown a nedostatočné kompenzácie. „Podľa štatistického úradu po druhej vlne pandémie skončilo v gastre až 40.000 ľudí. Počas tretej vlny ich pravdepodobne skončí ešte viac," poznamenal prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský.


Bratislava - Najvyšší súd Slovenskej republiky zamietol dovolanie odsúdeného podnikateľa Jozefa Majského voči uzneseniu Najvyššieho súdu SR z júla 2020, ktorým ho právoplatne odsúdil na deväťročný trest odňatia slobody. Majský si zvyšok trestu v kauze tunelovania nebankoviek aktuálne po rozhodnutí českých súdov odpykáva v Českej republike.


Bratislava - Vysielanie štvrtého televízneho okruhu RTVS zameraného na šport a životný štýl sa začne 20. decembra o 17.00 h.


Praha - V Česku pre pandémiu platí od polnoci opäť núdzový stav. Premiér v demisii Andrej Babiš spresnil, že kabinet ho vyhlásil na 30 dní.


Praha - Český prezident Miloš Zeman musel byť včera večer opätovne prevezený do pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice. Podľa vyjadrenia jeho hovorcu mal pozitívny test na COVID-19. Zemanovi lekári aplikovali monoklonálne protilátky, príznaky choroby nemá. Prezident je očkovaný troma dávkami vakcíny. V nemocnici zostane na pozorovanie.

Na archívnej snímke Miloš Zeman.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska komisia odporučila, že Covidpasy, ktoré sú v značnej miere potrebné pri cestovaní medzi jednotlivými krajinami Európskej únie, by po novom mali platiť iba deväť mesiacov od podania druhej dávky vakcíny.


Haag - Európska agentúra pre lieky schválila podávanie proticovidovej vakcíny od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech deťom od piatich do 11 rokov. Ide o prvú vakcínu, ktorú EMA schválila na používanie u mladších detí.


Johannesburg - Vedci v Juhoafrickej republike oznámili, že zistili nový variant koronavírusu obsahujúci veľký počet mutácií, a práve jemu sa pripisuje súčasný nárast v počte nakazených v krajine. Británia dočasne zakáže lety z JAR, Namíbie, Lesotha, Eswatini (bývalého Svazijska), Zimbabwe a Botswany. Sú to krajiny kde vedci z JAR zistili nový variant koronavírusu.


Bratislava - Futbalisti Slovana Bratislava včera remizovali vo svojom piatom zápase v F-skupine Európskej konferenčnej ligy s PAOK Solún 0:0. V tabuľke majú "belasí" 8 bodov rovnako ako grécky tím a o tom, kto doplní už istého postupujúceho FC Kodaň, sa rozhodne o dva týždne.