Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. decembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava – Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Osoby s najnižšími príjmami by tak mali dostať kompenzáciu jednorazových výdavkov spojených napríklad na úpravu bytu, či kúpu vozidla v takmer plnej výške. Takisto sa zruší maximálna výška poskytovaného náhradného výživného. Momentálne je stanovená na 3,7-násobok sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa, čo je aktuálne 368,37 eura. Vyplýva to z novely, ktorú podpísala prezidentka.


Bratislava - Celková kapacita lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 je naplnená na 76,1 percenta. Aktuálne je v nemocniciach 62 voľných lôžok s možnosťou napojenia pacientov na podporu umelej pľúcnej ventilácie. Najviac takýchto lôžok je k dispozícii v Košickom kraji (14). Naopak, žiadna voľná umelá pľúcna ventilácia nie je v Trenčianskom kraji a ďalší pacienti sú v prípade potreby prevážaní do iných nemocníc.


Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský navrhne vláde predĺžiť tzv. lockdown do 16. decembra. Po tomto termíne by sa mohli otvoriť všetky obchody, a to pre očkovaných a po prekonaní ochorenia COVID-19. Esenciálne obchody by naďalej fungovali pre všetkých. Minister takisto nevidí problém v tom, aby bola osoba postihnutá prípadnými následkami po očkovaní odškodnená. Takisto nič nebráni ani tomu, aby sa spustilo povinné očkovanie pre určitú skupinu ľudí. Dohodnúť treba len technikálie prípadného vykonania nariadenia, ktoré by to umožňovalo.




Bratislava – Koaličná rada včera rokovala o ďalšom postupe pri lockdowne. Strana SaS chcela hovoriť o prípadnom uvoľňovaní opatrení. Poslanec Národnej rady a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí si myslí, že najsilnejšia vládna strana podporí návrh konzília odborníkov, ktoré navrhuje predĺžiť lockdown do 16. decembra. Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová vyhlásila, že lockdown nie je udržateľné a dlhodobé riešenie. Odsúva len utrpenie a obete na neskôr. Na koaličnej rade chcela presadiť uvoľnenie opatrení pre zaočkovaných ľudí proti ochoreniu COVID-19.


Košice – Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. neuspel s ústavnou sťažnosťou voči rozhodnutiu o jeho väzbe z mája tohto roku. Prvý senát Ústavného súdu SR odmietol jeho sťažnosť proti uzneseniam Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu SR.


Bratislava – Do oblasti kultúry a kultúrno-kreatívneho priemyslu smerovalo od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 vo forme rôznych podporných schém celkovo 111 miliónov eur. Oznámil to predseda vlády SR Eduard Heger.

Na snímke vľavo predseda vlády SR Eduard Heger a vpravo ministerka kultúry SR Natália Milanová (obaja OĽANO) počas tlačovej konferencie k finančnej pomoci kultúre počas pandémie ochorenia COVID-19 v pondelok 6. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Berlín - Nemecká strana Zelených včera oznámila, že schválila dohodu o vytvorení vládnej koalície so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka a Slobodnou demokratickou stranou. Otvorila sa tým cesta na to, aby bol líder SPD Olaf Scholz zajtra zvolený za nového spolkového kancelára.


Viedeň - Nový rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer oznámil zmenu stratégie voči nezaočkovaným osobám a ľuďom so skeptickým postojom k očkovaniu. Podľa nového kancelára je potrebné počúvať ľudí, brať vážne ich starosti a obavy a zároveň hľadať riešenia. "Rozdelenie škodí nám všetkým," povedal.


New York - Všetci zamestnávatelia v americkom meste New York budú musieť nariadiť svojim zamestnancom povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to z nových pravidiel, ktoré včera oznámil newyorský starosta Bill de Blasio. Povinnosť očkovania pre súkromné firmy a podniky začne platiť 27. decembra. Jedna dávka sa bude vyžadovať aj u detí vo veku päť až 11 rokov, ktorých sa súčasne platná povinnosť netýkala.


Amsterdam - Európska agentúra pre lieky včera odporučila schváliť používanie protizápalového lieku RoActemra na liečbu dospelých ľudí hospitalizovaných s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. V súčasnosti sa ním liečia formy artritídy.


Helsinki - Slovenskí florbalisti dnes nastúpia v play off o štvrťfinále na MS v Helsinkách proti Nemecku, ktoré skončilo posledné vo výkonnostne silnejšej B-skupine.


Llíria - Slovenské hádzanárky sa nepredstavia v hlavnej fáze MS v Španielsku. V rozhodujúcom súboji o postup zo základnej E-skupiny včera prehrali v Llírii s Českom po dráme 23:24 a v tabuľke obsadili bez bodu poslednú štvrtú priečku. Bojovať tak budú už iba v Prezidentskom pohári o konečné 25. až 32. miesto.