Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. decembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava – Vláda by mala dnes rokovať o úprave podmienok tzv. lockdownu. Platnosť tých doterajších po dvoch týždňoch končí. Kabinet by mal takisto na návrh ministra práce rozhodnúť aj o zrušení poskytovania tzv. pandemického rodičovského príspevku. Slovenská republika by mala zaplatiť EÚ 277,251 milióna eur. O tie mala prísť únia podľa Európskeho úradu pre boj proti podvodom na výnosoch z cla tak, že bol na Slovensko v období rokov 2012 až 2019 dovážaný podhodnocovaný čínsky textil a obuv.


Bratislava - Od piatka (10. decembra) sa majú otvoriť obchody pre zaočkovaných a tých, čo prekonali COVID-19. Od pondelka (13. decembra) prechádza druhý stupeň základných škôl a stredné školy na dištančné vzdelávanie. Naďalej má platiť zákaz vychádzania a núdzový stav. Oznámil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Od piatka sa majú sprístupniť aj bohoslužby v kostoloch v režime OP s obmedzenými kapacitami.


Bratislava - Pri povinnom očkovaní rizikových skupín sa názory v koalícii rozchádzajú. OĽANO i Za ľudí diskusiu o ňom pripúšťajú, SaS má v strane viaceré názory, no Sme rodina je proti. Koaliční predstavitelia potvrdili, že povinné očkovanie by mohol cez vyhlášku spustiť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ten zatiaľ hovorí, že povinné očkovanie s následným vymáhaním nateraz nechcú zaviesť.

Na snímke zľava predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová, minister financií Igor Matovič (OĽANO), minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí), premiér Eduard Heger (OĽaNO) počas tlačovej konferencie 7. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martina Kriková



Bratislava - Vicepremiérka Veronika Remišová vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby jasne a priamo podporila povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Strana Za ľudí bude podľa nej presadzovať povinné očkovanie minimálne pre ľudí nad 60 rokov od začiatku budúceho roka.


Bratislava - Polícia včera zadržala štyri osoby v súvislosti s pandemickou pomocou, ktorú mal štát poslať cez pezinský úrad práce schránkovým firmám. V TV Joj to povedal dočasný policajný prezident Štefan Hamran. Polícia má indície, že by za prípadom mohla stáť organizovaná skupina.


Bratislava - Poukazy v hodnote 500 eur ako motivácia pre seniorov pri očkovaní by sa mohli zmeniť na 300 eur a vyplácať by sa mali v hotovosti pri tretej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Tieto peniaze by seniori mohli použiť na ľubovoľný účel. Motivačný príspevok by mohli dostať aj pri očkovaní prvou dávkou. Informoval o tom minister financií Igor Matovič.


Bratislava – Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku vyhlásila včera štrajkovú pohotovosť a vyzýva vládu SR, aby začala bezodkladne riešiť nepriaznivú situáciu v oblasti školstva. A to predovšetkým zvýšením finančných zdrojov na zlepšenie finančného ohodnotenia všetkých zamestnancov školstva a vedy.


Bratislava – Potrestanie korupcie v súvislosti s výkonom zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie by mohlo byť jednoduchšie. Ministerstvo spravodlivosti SR navrhuje v novele Trestného zákona, aby bolo protiprávne už samotné prijatie úplatku.


Viedeň – Včera sa uskutočnil takmer dvojhodinový videohovor medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Biden varoval ruského prezidenta pred vážnymi ekonomickými sankciami v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. Okrem Ukrajiny prezidenti hovorili aj o rusko-amerických vzťahoch a s nimi súvisiacich problémoch, ako aj o strategickej stabilite, kybernetických útokoch v súvislosti so softvérom ransomware a o Iráne.


Brusel - Na Rusko budú uvalené ďalšie sankcie Európskej únie, ak bude vojensky ohrozovať Ukrajinu. Vyhlásila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Európske ceny plynu tak opäť výrazne vzrástli. Aj USA totiž uvažujú o ďalších sankciách proti Moskve a projektu plynovodu Nord Stream 2, ak Rusko napadne Ukrajinu.


Varšava - Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski včera oznámil, že v Poľsku bude od 1. marca 2022 očkovanie proti covidu povinné pre zdravotníkov, učiteľov a príslušníkov uniformovaných zložiek.


Brusel - Tisíce belgických zdravotníkov sa včera zhromaždili v Bruseli, kde protestovali voči povinnému očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 a požadovali lepšie pracovné podmienky.


Washington - Popredný americký vedec Anthony Fauci vyhlásil, že hoci bude trvať ešte týždne, kým sa ohodnotí vážnosť nového koronavírusového variantu omikron, prvé náznaky ukazujú, že nie je horší než predchádzajúce varianty, a možno je aj slabší.

Na archívnej snímke z 25. februára 2021 renomovaný americký imunológ Anthony Fauci.
Foto: TASR/AP


Madrid - Španielsko schválilo očkovanie detí vo veku päť až 11 rokov proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19.


Helsinki - Slovenskí florbalisti sa na majstrovstvách sveta v Helsinkách prebojovali medzi elitnú osmičku. V dueli o štvrťfinále včera vyhrali nad Nemeckom 7:3 a v boji o semifinále ich dnes čaká zápas s domácimi obhajcami titulu Fínmi.