Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. decembra 2021 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o štátnej správe v školstve, ktorá upravuje financovanie súkromných a cirkevných škôl.


Bratislava - Vláda včera schválila nové opatrenia v súvislosti s pandémiou. Od zajtra sa otvoria obchody a kostoly v režime OP. Od pondelka 13. decembra prejdú žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl na dištančné vyučovanie. Návštevy blízkych nebudú počas Vianoc povolené, opatrenie má trvať do 9. januára. Hraničnou hodnotou, pri ktorej by minister zdravotníctva navrhol vláde sprísnenie opatrení, bude 3800 hospitalizovaných.




Košice – Ústavný súd SR včera označil za protiústavné časti zákona o ochrane verejného zdravia. Sčasti tak vyhovel návrhu verejnej ochrankyne práv SR Márie Patakyovej, ktorá napadla viaceré ustanovenia týkajúce sa najmä rozsahu, v akom sú orgány verejného zdravotníctva oprávnené nariaďovať opatrenia v súvislosti s izoláciou a karanténou.


Bratislava - Epidemiologická situácia na Slovensku sa veľmi mierne zlepšila. Došlo k poklesu počtu vykonaných pozitívnych PCR aj antigénových testov. Výraznejšie poklesol počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby. Klesol aj počet príjmov do nemocníc. Po rokovaní vlády o tom informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.


Bratislava – Slovensko by malo nakúpiť ďalšie dávky monoklonálnych protilátok. Použité majú byť na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Návrh Ministerstva zdravotníctva SR schválil včera vládny kabinet. Tieto lieky budú stáť približne 55 miliónov eur. Vláda ešte minulý týždeň schválila nákup liekov za 42 miliónov eur. Šéf rezortu opäť apeloval na ľudí, aby sa proti ochoreniu dali zaočkovať.


Bratislava - Národná kriminálna agentúra obvinila včera štyri osoby v súvislosti s pandemickou pomocou, ktorú mal štát poslať cez pezinský úrad práce schránkovým firmám.


Bratislava - Odborári prijali ponuku štátu z minulotýždňového tretieho kola kolektívneho vyjednávania. Štátnym zamestnancom a zamestnancom pracujúcich vo verejnom záujme sa od druhého polroka 2022 budú valorizovať mzdy o tri percentá, dostanú 350-eurovú jednorazovú odmenu a jeden deň plateného voľna navyše.


Bratislava – Premiér Eduard Heger vníma 300 eur pre ľudí vo veku 60 a viac rokov, ktorí sa dajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, ako poslednú inštanciu finančnej motivácie a zároveň ako prípravu na povinné očkovanie.


Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský má spolu so šéfkou rezortu spravodlivosti Máriou Kolíkovou vypracovať analýzu na zavedenie povinného očkovania. Ďalšou možnosťou je obmedzenie úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú pozitívnej osobe, ktorá sa dobrovoľne nezaočkovala.


Bratislava - Z viacerých častí Bratislavy hlásili včera večer obyvatelia zápach plynu. Evidovali ho v Dúbravke, Lamači i Ružinove. Hasiči s plynármi zdroj zápachu a únik plynu ani po viacerých meraniach nenašli. Samosprávy prostredníctvom sociálnych sietí vyzvali občanov, aby nevychádzali von a zavreli si okná.


Berlín - Novým nemeckým kancelárom sa včera oficiálne stal Olaf Scholz. Po zložení sľubu v Spolkovom sneme mu Angela Merkelová oficiálne po 16 rokoch jej vládnutia odovzdala úrad.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) odovzdáva menovací dekrét nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi 8. decembra 2021 v Berlíne.
Foto: TASR/AP


Paríž - Francúzska vnútorná rozviedka zatkla koncom novembra dvoch mužov, ktorí plánovali teroristický útok počas vianočných sviatkov. Muži vo veku 23 rokov plánovali počas Vianoc útočiť nožmi v nákupných centrách, univerzitách a preplnených verejných priestranstvách. Podľa priznania jedného z podozrivých plánovali po krvavom kúpeli v uliciach Paríža zomrieť ako mučeníci.


Ženeva - Krajiny zvažujúce zavedenie povinného očkovania proti koronavírusu musia zabezpečiť dodržiavanie ľudských práv, vyhlásila vysoká komisárka Organizácie Spojených národov pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Zároveň zdôraznila, že "v súčasnosti využívané vakcíny musia byť aj dostatočne bezpečné a efektívne na dosiahnutie cieľov vo verejnom zdravotníctve".


Berlín/Paríž - Európska energetická kríza pokračuje. Európske ceny elektriny včera prudko vzrástli a dostali sa na nové rekordy, čo podporuje infláciu a zvyšuje účty miliónom domácností rovnako ako firmám v regióne. Ceny elektriny s dodávkou v budúcom roku vyskočili v Nemecku o viac než 15 % a vo Francúzsku takmer o 14 %.


Washington - Americký prezident Joe Biden včera uviedol, že v súčasnosti "nie je na stole" možnosť, že by Spojené štáty vyslali na Ukrajinu svojich vojakov s cieľom odradiť Rusko od potenciálnej invázie. Spojené štáty majú morálnu a zákonnú povinnosť brániť spojencov z NATO v prípade, ak sú napadnutí. Táto povinnosť sa však nevzťahuje na Ukrajinu, uviedol Biden.


Praha - Designovaný český premiér Petr Fiala potvrdil, že podá kompetenčnú žalobu na Ústavný súd, ak prezident Miloš Zeman nevymenuje celú jeho vládu. Podľa českých médií má Zeman zrejme výhrady voči navrhovanému ministrovi zahraničných vecí, ktorým by mal byť Jan Lipavský z hnutia Piráti.


New York - Americký magazín Forbes zaradil slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú medzi 100 najvplyvnejších žien sveta. Umiestnila sa na 86. mieste.


Helsinky - Slovenskí florbaloví reprezentanti prehrali vo štvrťfinále MS v Helsinkách s domácimi obhajcami titulu Fínmi 1:5. Na šampionáte tak budú bojovať o konečné 5.- 8. miesto.


Bratislava - Futbalistov Slovana Bratislava čaká dnes na pôde dánskeho FC Kodaň (21.00 h) boj o postup do jarnej časti Európskej konferenčnej ligy UEFA 2021/2022.