Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 10. decembra 2021 - 5.45 h.


Washington/Bratislava - Korupcia je globálny fenomén a ovplyvňuje všetkých rovnako podobne ako klimatická zmena. Povedala to včera prezidentka SR Zuzana Čaputová počas virtuálnej diskusie v rámci panelu venovaného prevencii a boju proti korupcii, ktorý bol súčasťou Samitu za demokraciu pod záštitou amerického prezidenta Joea Bidena. Podľa nej je v otázke boja proti korupcii dôležité, aby orgány a inštitúcie bojujúce proti tomuto fenoménu riadili dôveryhodní ľudia.


Bratislava/Washington - Americký prezident Joe Biden včera hovoril so zástupcami krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) o svojom utorkovom rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Premiér SR Eduard Heger v rozhovore s ním zdôraznil podporu územnej celistvosti a zvrchovanosti Ukrajiny zo strany Slovenska.


Bratislava - Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil včera vo vestníku vlády dve vyhlášky, ktoré upravujú nové pandemické opatrenia. Hromadné podujatia sú od dnes zakázané. Výnimku zo zákazu usporiadania majú hromadné podujatia v režime očkovaní a prekonaní do desiatich osôb. V kostoloch bude povolených najviac 30 ľudí alebo jedna osoba na 25 štvorcových metrov. Sobáše a krsty sa môžu uskutočniť maximálne za účasti šiestich osôb. Výnimku majú i pohreby, ktoré sú bez kapacitných obmedzení.


Bratislava - Hotely a krátkodobé ubytovanie môžu od dnes fungovať v režime OTP na pracovné účely, podnikanie či ubytovanie súvisiace s návštevou zdravotníckeho zariadenia. Od 25. decembra môžu hotely poskytovať služby aj na iné účely, ale v režime OP. Povolené sú vleky, lanovky aj wellness v hoteloch.


Bratislava - Koaličná zmluva rieši, aký nárok má na ministerské posty každá strana na základe volebného výsledku, tomu nezodpovedá obsadenie kresla ministerky spravodlivosti. Skonštatoval to minister financií Igor Matovič s tým, že zmluva je stále platná, len ju jeden koaličný partner nedodržuje. Opakovane kritizoval SaS aj pre "torpédovanie" reforiem. "Teoreticky to môže takto torpédovať do konca volebného obdobia. Ale v tom prípade si myslím, že volebné obdobie sa skončí veľmi rýchlo," podotkol.

Na archívnej snímke dolný rad zľava predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) pred hlasovaním 9. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martina Kriková



Bratislava Interval medzi podaním druhej a tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by sa mohol skrátiť aj na Slovensku. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Závisí to od vyjadrenia odborníkov. V prípade ich odobrenia by sa interval medzi druhou a treťou dávkou vakcíny mohol skrátiť zo šiestich na štyri mesiace.


Bratislava - Očkovanie detí od päť rokov proti ochoreniu COVID-19 bude možné spustiť v priebehu decembra. TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Bratislava - Vicepremiér a líder SaS Richard Sulík navrhne prehodnotiť opatrenie v súvislosti s návštevami blízkych cez vianočné sviatky. Tvrdí, že sa o tom na vláde nehlasovalo. Predseda Národnej rady SR a líder Sme rodina Boris Kollár považuje opatrenia súvisiace so zákazom návštev blízkych cez Vianoce za nelogické.


Bratislava - Ľudia nad 60 rokov budú mať nárok na finančný príspevok za očkovanie. Dostanú ho v hotovosti a použiť ho budú môcť ľubovoľne. Včera to schválilo plénum Národnej rady SR.


Bratislava - Dve zamestnankyne Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny z Pezinka vzali do väzby. Včera o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu. Rozhodnutie nie je právoplatné. Zamestnankyne sú obvinené v kauze poskytovania pandemickej pomoci cez pezinský úrad práce.


Brusel – Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti Európy. Zaradil ho medzi ne časopis Politico, pričom ho označil za politika zručného v uzatváraní dohôd a riešení zložitých problémov.

Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, foto z archívu.
Foto: TASR/AP



Viedeň - Povinnosť očkovania proti koronavírusu sa bude v Rakúsku od februára budúceho roka vzťahovať na všetky osoby s trvalým pobytom v krajine vo veku od 14 rokov. Výnimka z povinnej vakcinácie bude platiť pre tehotné ženy a tých, ktorí sa so zdravotných dôvodov nemôžu dať očkovať.


Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia včera oznámila, že zatiaľ nie je jasné, či na ochranu pred novým koronavírusovým variantom omikron sú potrebné ďalšie dávky proticovidových vakcín.


Manáma - V Bahrajne včera otvorili najväčší katolícky kostol na Arabskom polostrove. Rozsiahla Katedrála Panny Márie, Kráľovnej Arábie má 2300 miest pre veriacich.


Kodaň - Futbalisti Slovana Bratislava prehrali vo svojom poslednom zápase v základnej F-skupine Európskej konferenčnej na ihrisku FC Kodaň 0:2. Slovan bojoval o postup do šestnásťfinále play off. Do neho sa napokon prebojoval PAOK Solún, ktorý zdolal Lincoln Red Imps z Gibraltáru 2:0.