Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 3. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Čeliť najväčšej novodobej zdravotnej hrozbe môžeme iba ako spoločenstvo. Vyžaduje si to príspevok každého z nás, uviedla v novoročnom príhovore prezidentka SR Zuzana Čaputová. Vyzvala k súdržnosti, ľudskosti a pestovaniu vzťahov v komunitách i rodinách. Ide podľa nej o cestu k silnému, odolnému Slovensku, ktoré môže suverénne čeliť všetkým výzvam.


Bratislava - Hlavné slovo pri tvorbe pandemických opatrení má minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Premiér Eduard Heger mu podľa vlastných slov kryje chrbát. Uviedol to v rozhovore pre TASR. "Ak si myslíte, že sa pandémii nevenujem, ste na veľkom omyle," tvrdí premiér. Riadenie pandémie pod seba vziať nechce, pretože minister zdravotníctva má okolo seba odborný aparát a celý rezort.


Bratislava - Najväčším protikorupčným opatrením, ktoré dosiahla súčasná koalícia, bolo rozviazanie rúk orgánom činným v trestnom konaní. Myslí si to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. V rozhovore pre TASR povedal, že zákon o lobingu či úprava majetkových priznaní verejných funkcionárov nie sú skutočnými riešeniami v boji proti korupcii. Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár naznačil, že by jeho hnutie mohlo podať návrh, týkajúci sa lobingu a mimovládnych organizácií.


Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti SR by chcelo tento rok predstaviť novelu Trestného poriadku či Občianskeho zákonníka. Zmenou by mohol prejsť aj Obchodný zákonník. Pre TASR to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.


Bratislava – Vzťahy medzi sudcami sa na Najvyššom súde SR do určitej miery upokojili. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda NS SR Ján Šikuta. Hovorí, že sa v roku 2021 podarilo personálne zastabilizovať súd.


Bratislava/Banská Bystrica - Dnes má na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, pokračovať hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomírom A. Obžalobe čelí spoločne s právnikom Františkom P. a Ľubomírom T.


Bratislava – I keď sa na Slovensku o výstavbe nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach hovorí už celé desaťročie, v najbližšom období niekoľkých rokov bude tento projekt aj naďalej pozastavený. Najskôr je treba dokončiť rozostavané dva bloky v Mochovciach, uviedol pre TASR minister hospodárstva Richard Sulík.


Bratislava – Od dnes môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste. Vyplýva to z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Paríž – Francúzsko včera vydalo nové pravidlá pre vstup do krajiny. Cestovatelia z väčšiny krajín sveta budú musieť po novom preukazovať účel svojej cesty. Francúzske úrady rozdelili krajiny sveta do štyroch skupín - zelenej, oranžovej, červenej a tmavočervenej, v závislosti od vývoja tamojšej situácie so šírením nového koronavírusu. Slovensko, tak ako aj ostatné krajiny Európskej únie, patrí aktuálne medzi zelené štáty. Pre vstup do Francúzska teda zatiaľ bude stačiť len potvrdenie o očkovaní alebo negatívny test na COVID-19, nie starší ako 48 hodín.


Paríž - Európa zaznamenala od začiatku pandémie vyše 100 miliónov prípadov nákazy koronavírusom, teda viac než tretinu všetkých takýchto infekcií na svete. V sobotu to ukázal vlastný výpočet tlačovej agentúry AFP.


Amsterdam - Holandská polícia včera v Amsterdame rozohnala nepovolený protest proti pandemickým opatreniam, na ktorom sa zišlo približne 10.000 ľudí. Medzi demonštrantmi a poriadkovou políciou vypukli potýčky. Viacero osôb utrpelo zranenia a niekoľko ľudí bolo zadržaných.


Washington - Americký prezident Joe Biden včera počas telefonického rozhovoru uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Washington a jeho spojenci "rozhodným spôsobom zareagujú", ak Rusko zaútočí na Ukrajinu.


Tokio - Japonka Kane Tanakaová, ktorá je považovaná za najstaršieho žijúceho človeka na svete, oslávila včera svoje 119. narodeniny. Tanakaová si podľa slov viacerých členov svojej rodiny za svoj bezprostredný cieľ vytýčila, že sa dožije 120 rokov. Rada rieši hlavolamy a vie si pochutnať na čokoláde či sýtených nápojoch.

Za aktuálne najstaršieho žijúceho človeka na svete uznala v sobotu Guinnessova kniha rekordov 116-ročnú Japonku Kene Tanakaovú,
Foto: TASR/AP


Ha'il - Slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko obsadil vo včerajšej 1. etape 44. ročníka Rely Dakar 11. priečku. Pretekár Slovnaft Rally Teamu dosiahol na 333 km dlhom meranom úseku čas 5:07:16, na víťazného Daniela Sandersa z Austrálie mal stratu vyše 17 minút.


Winterberg - Slovenskí sánkari obsadili vo včerajšej súťaži štafiet na podujatí Svetového pohára v nemeckom Winterbergu siedmu priečku.