Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 4. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger podporuje otvorenie škôl od budúceho pondelka 10. januára. Kľúčové podľa neho bude odborné stanovisko Ministerstva zdravotníctva v kooperácii s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Pri aktuálnej epidemickej situácii by mali školy po zimných prázdninách automaticky pokračovať vo vyučovaní. Otvorené by mali byť všetky školy, vo všetkých farbách okresov, pre všetky deti, uviedlo včera ministerstvo školstva.


Bratislava - Za znásilnenie by sa mohol považovať aj sexuálny styk bez súhlasu. Ministerstvo spravodlivosti SR to navrhuje v novele Trestného zákona. V súčasnosti je nevyhnutné dokázať vynakladanie aktívneho odporu obeťou alebo prítomnosť či hrozbu násilia.


Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti SR spravilo maximum pre to, aby pomohlo najzaťaženejšiemu súdu - Okresnému súdu Bratislava I. Riešením by bolo zavedenie Mestského súdu Bratislava, ako s tým ráta súdna mapa. Pre TASR to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.


Bratislava - Inovatívne lieky by mali jednoduchšie vstupovať do zoznamu kategorizovaných liekov, čo umožní ich preplácanie zdravotnými poisťovňami pre všetkých pacientov. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktoré Ministerstvo zdravotníctva SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.


Bratislava - Na Slovensku potvrdili ďalších deväť prípadov omikron variantu nového koronavírusu. Päť osôb nebolo zaočkovaných, štyri boli zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V súčasnosti má Slovensko laboratórne potvrdených celkovo 20 prípadov variantu omikron.


Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zamietol sťažnosti influencerky Zuzany S. P. a jej manžela Reného S. proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Obe osoby sú stíhané pre členstvo v zločineckej skupine v prípade obchodovania s drogami.


Bratislava - Cena nápoja bude v obchodoch uvedená bez 15-centovej zálohy. Distribútor musí zo zákona uvádzať cenu nápoja oddelene od zálohy obalu, ktorá sa potom nakupujúcemu zaúčtuje pri pokladnici. Uviedla to riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

Na snímke zľava riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai, generálna riaditeľka Správcu zálohového systému Mária Trčková a minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) počas tlačovej konferencie pri príležitosti oficiálneho spustenia zálohového systému na Slovensku v Bratislave 3. januára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Aj v uplynulom roku 2021 ukázali Slováci svoju spolupatričnosť, keď cez darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk poslali núdznym 3.149.565 eur. Za desať rokov fungovania do konca roku 2021 sa prostredníctvom portálu ĽudiaĽuďom.sk podarilo sprostredkovať pomoc vo výške viac ako 16 miliónov eur.


Paríž - Päť svetových jadrových mocností - Čína, Británia, Francúzsko, Rusko a Spojené štáty sa zaviazalo zabrániť šíreniu atómových zbraní a zabezpečiť, aby nikdy nedošlo k jadrovej vojne. Ide o ojedinelé spoločné vyhlásenie pred revíziou kľúčovej jadrovej zmluvy, ktorá je na programe počas tohto roka.


Kyjev - V roku 2022 sa na území Ukrajiny uskutoční deväť mnohonárodných vojenských cvičení s účasťou desaťtisícov vojakov z členských krajín NATO. Ukrajina na financovanie výdavkov spojených s prípravou a priebehom cvičení vyčlení viac ako 100 miliónov hrivien (3,2 milióna eur).


Londýn - Predbežné výsledky šiestich štúdii vo viacerých krajinách potvrdili, že koronavírusový variant omikron nepoškodzuje pľúca do takej miery, ako to bolo v prípade predchádzajúcich variantov koronavírusu. Informoval o tom denník The Guardian.


Berlín - Viac ako 20.000 ľudí vyšlo včera do ulíc nemeckých miest, aby vyjadrili nespokojnosť s celoplošnými protipandemickými opatreniami. V niektorých mestách sa konali aj zhromaždenia podporovateľov opatrení a očkovania.


Záhreb - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová bude dnes v Záhrebe obhajovať triumf v slalome Svetového pohára. V chorvátskej metropole zvíťazila v predchádzajúcich dvoch súťažiach a v prípade úspechu by ju korunovali za Snehovú kráľovnú tretí rok za sebou. V dejisku pretekov však slovenskú reprezentantku zastihla nepríjemná správa o pozitívnych Švajčiarkach, s ktorými trénovala.



Al Artawiya - Slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko obsadil v druhej etape 44. ročníka Rely Dakar siedmu priečku. Pretekár Slovnaft Rally Teamu sa posunul v celkovom hodnotení na ôsme miesto, keď na lídra Brita Sama Sunderlanda stráca takmer 18 minút.