Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 5. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Od pondelka 10. januára už nebude platiť nočný zákaz vychádzania. V platnosti však ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách. Núdzový stav a zákaz zhromažďovania nad šesť osôb v platnosti zostávajú.


Bratislava - Líder hnutia OĽANO a vicepremiér Igor Matovič si vie na poste šéfa hnutia predstaviť niekoľkých ľudí. Premiér Eduard Heger je podľa neho jedným z nich. V rozhovore pre TASR tiež uviedol, že na novembrovom sneme mu členovia vyjadrili jednoznačnú dôveru. Matovič neočakáva ďalšie odchody poslancov z klubu OĽANO. Od začiatku volebného obdobia klub opustili dvaja poslanci.


Bratislava - Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne. V pondelok 10. januára sa budú prezenčne vzdelávať materské, základné aj stredné školy. Od tohto termínu sa zároveň školy budú opäť riadiť takzvaným školským semaforom. Žiaci sa zároveň budú môcť pretestovať, na tento účel rezort školstva distribuoval viac než tri milióny testov.


Bratislava - Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Milan Kyseľ ponúkol svoju funkciu ministrovi Samuelovi Vlčanovi. Urobil tak v reakcii na "mediálny lynč" posledných dní. Na Kyseľa sa zniesla vlna kritiky po tom, ako portál poľnoinfo.sk upozornil na podozrivé dotácie. Podľa medializovaných informácií malo MPRV vyplatiť firme Rimanec, v ktorej Kyseľ pôsobil až do júna 2021 ako konateľ, rekordných 4500 eur na ošípanú.

Milan Kyseľ, archívna snímka.
Foto: TASR – František Iván


Košice - V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice potvrdili prvý prípad omikron variantu nového koronavírusu.


Bratislava - Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje k včerajšiemu dňu najviac hospitalizovaných pacientov vo vekovej kategórii 65 rokov a viac.


Bratislava – Počet fyzických osôb – nepodnikateľov, ktorí čelia exekúciám, sa prudko znížil. Kým v roku 2020 sa týkali exekúcie takmer milióna fyzických osôb (nepodnikateľov), ku koncu roku 2021 ich počet klesol na 419.910.


Bratislava - Generálna prokuratúra SR uplatnila v medzirezortnom pripomienkovom konaní 35 zásadných pripomienok k návrhu dohody o obrannej spolupráci SR s USA. Návrh dohody odmieta ako celok. Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.


Bratislava – Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vidí veľký pokrok, ktorý za posledný rok urobilo Slovensko v boji proti organizovanému zločinu tzv. bielych golierov. Aj preto je podľa neho Úrad špeciálnej prokuratúry pod "silnou paľbou od protistrany".


Paríž - Vedci vo Francúzsku objavili nový koronavírusový variant, ktorému dali predbežne označenie "IHU". Vyznačuje sa vyšším počtom mutácií ako variant omikron. Zatiaľ však nie je jasné, či je novozistený variant nákazlivejší než doposiaľ známe podoby koronavírusu, alebo či vyvoláva závažnejšie ochorenie.


Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval svojich krajanov, ktorí sa ešte nezaočkovali proti koronavírusu, že im spôsobí komplikácie tým, že budú mať obmedzený prístup k dôležitým spoločenským aktivitám. "Pokiaľ ide o nezaočkovaných ľudí, naozaj ich chcem naštvať. A tak v tom budeme pokračovať až do konca. Taká je stratégia," povedal Macron. Francúzska vláda signalizovala v boji proti koronavírusu zámer zaviesť v polovici januára drastické obmedzenia pre nezaočkovaných ľudí. Na základe vládnych návrhov majú nezaočkovaní ľudia stratiť možnosť vstupu do reštaurácií, barov a diaľkovej dopravy.


Londýn - V roku 2021 sa cez Lamanšský prieliv do Británie preplavilo na malých plavidlách viac než 28.300 ľudí, čo je trikrát viac ako za rok 2020. Ľudia sa budú pokúšať preplaviť z Francúzska do Británie aj v roku 2022 a mnohí sa utopia, ak bude britská vláda naďalej presadzovať svoju "nebezpečnú a bezcitnú (migračnú) politiku," varovala britská humanitárna organizácia Refugee Action.


Záhreb - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala vo včerajšom slalome Svetového pohára v Záhrebe. Dosiahla 24. víťazstvo a 51. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu. V chorvátskej metropole predstihla o pol sekundy Američanku Mikaelu Shiffrinovú, tretia skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová s výrazným odstupom 2,11 s.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová s korunkou Snehovej kráľovnej sa usmieva na pódiu po triumfe v utorkovom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v Záhrebe v utorok 4. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Al Artawiya - Slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko obsadil vo včerajšej skrátenej 3. etape 44. ročníka Rely Dakar 19. miesto. Pretekár Slovnaft Rally Teamu dosiahol v 255 km dlhom špeciáli čas 2:42:26 h, na víťazného Portugalčana Joaquima Rodriguesa stratil 7:45 min. V celkovom poradí Svitko klesol z 8. na 9. priečku s odstupom 17:54 na vedúceho Brita Sama Sunderlanda.