Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 10. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava 10. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 10. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Od dnes neplatí nočný zákaz vychádzania, ktorý bol nariadený od 17. decembra 2021. Obnovuje sa vyučovanie v školách a mali by sa tiež uvoľniť podmienky organizovania kultúrnych podujatí. V platnosti však ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách. Takisto je stále platný núdzový stav a zákaz zhromažďovania nad šesť osôb okrem členov spoločnej domácnosti.

Bratislava - Opätovný návrat detí do škôl je dôležitý nielen pre ich akademické napredovanie, ale aj preto, lebo izolácia zanecháva stopy na ich duševnom zdraví a pohode. V súvislosti s dnešným obnovením vyučovania to na sociálnej sieti napísala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá zároveň vyzvala pedagógov, aby sa zamerali na sociálne vzťahy v školskom prostredí.

Bratislava - Predseda vlády SR Eduard Heger prosí ľudí, aby zostali zodpovední, aj keď sa od dnes niektoré opatrenia uvoľňujú. Uviedol to na sociálnej sieti.

Bratislava Minister obrany SR Jaroslav Naď zverejnil na sociálnej sieti verejnú výzvu adresovanú tým, ktorí v dohode o obrannej spolupráci medzi SR a USA vidia narušenie suverenity Slovenska. Minister deklaruje, že ak sa naplní čo i len jedna hrozba vyslovená z úst kritikov dohody, podá demisiu a už sa nikdy o verejnú funkciu nebude uchádzať.

BratislavaO podpise dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA a prítomnosti amerických vojsk na území Slovenska by mali rozhodnúť občania Slovenska. Uviedli to predstavitelia strany Smer-SD, ktorí sa chystajú iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR o vypísaní referenda, ktoré by sa týkalo prítomnosti americkej armády na území Slovenska.

BratislavaKaranténa by sa mala po rozšírení variantu omikron skrátiť. Uviedla to v diskusnej relácii TA3 V politike predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková s tým, že ona osobne navrhuje jej skrátenie na dva či tri dni.

BratislavaSlovensko chce z plánu obnovy minúť niekoľko desiatok miliónov eur na zlepšenie digitálnej gramotnosti seniorov. Na tento účel im kúpi a rozdá tablety. To však nie je cieľom projektu, tablet už má byť akousi odmenou za to, že títo seniori absolvujú školenia. Pre TASR to uviedla vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová.

New YorkNajmenej 19 ľudí vrátane deviatich detí zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri požiari, ktorý včera zachvátil výškový bytový dom v americkom New Yorku. Najhorší požiar v meste za tri desaťročia vznikol v dôsledku poruchy elektrického ohrievača.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Nikózia - Na Cypre objavili výskumníci nový variant koronavírusu, ktorý je kombináciou variantov delta a omikron, a preto dostal názov deltakron. Dosiaľ odhalili na Cypre 25 prípadov nákazy týmto variantom.
Demonštranti počas protestu v Brusel.
Foto: TASR / AP

Brusel - Tisíce ľudí protestovali včera v belgickej metropole Brusel proti pravidlám a obmedzeniam týkajúcim sa koronavírusovej pandémie. Približne 6000 ľudí sa zúčastnilo na demonštrácii aj v rakúskom meste Innsbruck. Demonštrácia bola včera aj v Prahe a v sobotu protestovalo proti vládnym plánom na ďalšie obmedzenie práv neočkovaných aj viac ako 100.000 ľudí po celom Francúzsku a Nemecku.

Alma-Ata - Najmenej 164 ľudí prišlo o život pri násilných protestoch, ktoré minulý týždeň vypukli v Kazachstane. Kazašské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že o počte zabitých počas protestov neinformovalo. Údaje o najmenej 164 obetiach sa objavili na kanáli Telegram, ktorý prevádzkuje ministerstvo informácií a sociálneho rozvoja. To označilo zverejnenie údajov o obetiach ako "technickú chybu".

Moskva - Rusko včera prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí vyhlásilo, že na rozhovoroch o Ukrajine a bezpečnosti v Európe vylučuje akékoľvek ústupky Spojeným štátom a je rozčarované z doterajších signálov prichádzajúcich z USA. Rozhovory na najvyššej úrovni medzi Ruskom a Spojenými štátmi sa začnú dnes a majú odštartovať týždeň diplomacie, v rámci ktorého sa ruskí činitelia stretnú s predstaviteľmi NATO a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európu.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje s trofeou na pódiu víťazstvo v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v slovinskej Kranjskej Gore 9. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Kranjska Gora - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala vo včerajšom slalome Svetového pohára v Kranjskej Gore. Dosiahla 25. víťazstvo a 52. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu.

Miláno - Slovenský futbalový reprezentant Milan Škriniar rozhodol svojím gólom o víťazstve Interu Miláno nad Laziom Rím 2:1 vo včerajšom šlágri 21. kola talianskej Serie A. Dvadsaťšesťročný obranca sa presadil v 67. minúte hlavičkou po centri Alessandra Bastoniho, bol to pre neho tretí ligový zásah v sezóne.