Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 18. januára 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová chce ešte tento týždeň hovoriť o obrannej zmluve medzi SR a USA s ministrami obrany a zahraničných vecí Jaroslavom Naďom a Ivanom Korčokom. Následne sa vyjadrí k ďalším krokom. Pre hnutie Sme rodina je pri podpore obrannej dohody s USA zásadné, aby parlament naďalej rozhodoval o prítomnosti cudzích vojakov a jadrových zbraní na území SR. Uzavretie obrannej dohody s USA je podľa premiéra Eduarda Hegera zodpovedným krokom k posilňovaniu európskej bezpečnostnej politiky, ale aj obranyschopnosti SR.



Bratislava - Na Slovensku budú platiť od stredy 19. januára nové pandemické opatrenia v súvislosti s variantom omikron. Do praxe ich prinesú nové vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré reagujú na vládou schválené opatrenia. Povinnosť nosiť respirátor platí po novom nielen v interiéri, ale aj v exteriéri, a to ak ste vonku a ste vzdialení od cudzích osôb menej ako dva metre. Zavádza sa nový režim OP+, ktorý bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok (napríklad fitnes, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie a krátkodobé ubytovacie služby - hotelové, turistické a podobné). Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní covidu zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá.



Bratislava - V rámci nových pravidiel sa od zajtra budú môcť otvoriť všetky doteraz uzavreté prevádzky služieb, avšak iba v režime OP. Takisto sa rozšíri zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ - po novom budú môcť byť otvorené pre všetkých aj predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok či knižnice.



Bratislava - Na základe medzirezortnej dohody zostáva povinnosť testovania nezaočkovaných zamestnancov na pracoviskách jedenkrát do týždňa. Takýto režim bude na pracoviskách platiť minimálne do konca januára.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Na zajtrajšom rokovaní vlády navrhne minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak ďalší odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie, tentokrát za január 2022.



Bratislava - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek sa sťažuje na chaos pri vyplácaní finančného príspevku vo výške 350 eur. Komora upozorňuje na viaceré prípady, keď sestry a pôrodné asistentky sľúbený finančný príspevok nedostali alebo im bol neprimerane zdanený.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Londýn - Británia včera uviedla, že dodáva Ukrajine protitankové zbrane, aby pomohla posilniť jej obranyschopnosť v prípade potenciálnej invázie.



Tel Aviv - Štvrtá dávka vakcíny proti koronavírusu neposkytuje veľkú dodatočnú ochranu pred omikronom. Vyplýva to z izraelskej štúdie. U ľudí, ktorí boli zaočkovaní štyrikrát, bola pozorovaná aj prielomová nákaza (teda infikovali sa napriek očkovaniu).



Ženeva - Americká farmaceutická spoločnosť Moderna dokončuje vývoj vakcíny proti koronavírusovému variantu omikron a dáta o nej by mohli byť dostupné v marci. Výrobca liečiv zároveň vyvíja aj kombinovanú posilňujúcu vakcínu proti koronavírusu a chrípke, pričom dúfa, že s jej distribúciou začne v niektorých krajinách v budúcom roku.



Budapešť - Na hraničnom priechode Eberau/Szentpéterfa medzi Rakúskom a Maďarskom došlo včera k incidentu, počas ktorého prevádzač migrantov strieľal na vojakov rakúskej armády. Streľba v Burgenlande si nevyžiadala zranenia. Strelcovi sa podarilo z miesta činu ujsť a polícia po ňom spustila pátranie.



Varšava - Poľsko zažíva piatu vlnu nákazy koronavírusom, oznámil včera minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Varoval, že šírenie variantu omikron môže spôsobiť také prudké zvýšenie v denných prípadoch infekcie, aké Poľsko ešte nezaznamenalo. Vrchol infekcií nastane v polovici februára. Veľký nárast počtu nových infekcií hlásia juhovýchodné regióny susediace so Slovenskom.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Lillehammer - Slovensko získalo už šiestu medailu na majstrovstvách sveta v snežných športoch v nórskom Lillehammeri. Zaslúžil sa o ňu tretím miestom v superkombinácii zrakovo znevýhodnený Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom.



Košice - Hádzanári Slovenska sa neprebojovali do hlavnej fázy na domácich ME. V rozhodujúcom dueli včera prehrali v košickej Steel Aréne s Ruskom jednoznačne 27:36 a v tabuľke F-skupiny nedosiahli na jedno z dvoch postupových miest.



Melbourne - Slovenská tenistka Kristína Kučová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V úvodnom kole zdolala Japonku Misaki Doiovú 6:3, 7:5. Do druhého kola sa prebojoval aj slovenský tenista Norbert Gombos. V úvodnom kole v dueli dvoch kvalifikantov zdolal Kazacha Timofeja Skatova 6:3, 6:2, 1:6, 6:4.