Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 19. januára 2022 - 5.45 h.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová počas prijatia v Prezidentskom paláci 18. januára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Česko-slovenské vzťahy sa stále viac posilňujú. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to na sociálnej sieti uviedla po stretnutí s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou.



Bratislava – Odklad splatnosti poistného za sociálne poistenie by sa mal týkať aj obdobia za január 2022. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak predloží návrh na dnešnom rokovaní vlády. V programe 53. rokovania vlády je viacero zdravotníckych tém, medzi nimi i národný akčný plán stanovujúci úlohy na boj proti nadmernému pitiu alkoholických nápojov.



Bratislava - Na Slovensku platia od dnes nové pandemické opatrenia v súvislosti s variantom omikron. Do praxe ich priniesli nové vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré reagujú na vládou schválené opatrenia.



Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry navrhuje podať obžalobu v daňovej kauze exprezidenta Andreja Kisku. Spisový materiál s návrhom na obžalobu doručil vyšetrovateľ na Krajskú prokuratúru v Prešove. Daňová kauza exprezidenta sa týka toho, či si mohla spoločnosť KTAG zaúčtovať náklady spojené s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami.



Bratislava – Parlament nerokoval o návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Poslanci totiž neschválili program mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval Smer -SD.



Bratislava - Pred budovou parlamentu sa v včera konal protest proti obrannej dohode s USA. Akciu iniciovalo mimoparlamentné hnutie Socialisti.sk. Na proteste vystúpili viaceré osobnosti z mimoparlamentnej opozície i odborov.



Bratislava – Opozícia chce opäť iniciovať zber podpisov za referendum o zmene Ústavy SR, ktorou by sa umožnilo skrátiť volebné obdobie. Po stretnutí za okrúhlym stolom s predsedom hnutia Sme rodina a parlamentu Borisom Kollárom to skonštatovali predstavitelia opozičných strán. Koalícia okrem Sme rodina na stretnutie neprišla.

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí odmietlo špekulácie zverejnené v americkom denníku The New York Times o možnom výcviku ukrajinských povstalcov na Slovensku, o ktorom hovorí aj expremiér a líder Smeru Robert Fico.



Bratislava - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry včera obvinil 12 osôb z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a korupcie. Štyri osoby zadržal. Obvinené osoby pôsobili v rôznych štátnych inštitúciách.



Bratislava – Slovenská pošta vyplatila už takmer 100.000 poukazov za očkovanie zo 120.000 doručených. Tieto dni sa bude doručovať ďalších 100.000 poukazov.



Štrasburg - Slovenský europoslanec Michal Šimečka (PS) bol včera zvolený za jedného zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu. Za kandidáta ho navrhla liberálna skupina Obnovme Európu.



Štrasburg - Za novú predsedníčku Európskeho parlamentu poslanci včera podľa očakávaní zvolili maltskú europoslankyňu Robertu Metsolovú.

Maltská europoslankyňa Roberta Metsolová prichádza predniesť svoj príhovor v Európskom parlamente 18. januára 2022 v Štrasburgu.
Foto: TASR/AP


Washington - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa má v piatok 21. januára v Ženeve stretnúť so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Diskutovať budú o upokojovaní situácie na ukrajinskej hranici, kde hrozí vojenský vývoj.

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Foto: TASR/AP


Minsk - Ruské vojenské jednotky začali včera prichádzať do Bieloruska, kde sa zapoja do náhlej previerky schopnosti rýchlej reakcie ozbrojených síl Zväzového štátu Ruska a Bieloruska.



Ottawa - Kanada údajne vyslala na Ukrajinu malý kontingent špeciálnych síl. Uviedla to kanadská televízia Global News. Nemenované zdroje jej potvrdili, že prítomnosť malého počtu kanadských príslušníkov špeciálnych síl je súčasťou snáh spojencov z NATO o odradenie Ruska od možnej vojenskej agresie voči Ukrajine.



Praha - Mandátový a imunitný výbor českej Poslaneckej snemovne odporučil včera poslancom, aby vydali na trestné stíhanie bývalého premiéra Andreja Babiša, ktorý čelí obvineniam z korupcie v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Jeho vydanie na trestné stíhanie požadovali aj demonštranti, ktorí sa včera zišli na Malostranskom námestí v Prahe.



Ženeva - Pandémia koronavírusu je ďaleko od svojho konca, upozornil generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň varoval pred tvrdeniami, že rýchlo sa šíriaci koronavírusový variant omikron má mierny priebeh.



Melbourne - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V premiére v hlavnej súťaži v Melbourne zdolal ruského "lucky losera" Romana Safjulllina 6:3, 7:6 (9), 5:7, 7:6 (6).



Bratislava - Hádzanári Slovenska obsadili na domácich ME konečné 18. miesto. Definitívne o tom rozhodli výsledky včerajších záverečných zápasov základnej časti šampionátu na Slovensku a v Maďarsku.