Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 20. januára 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová deklarovala podporu zlepšovaniu postavenia a podmienok pre záchranné zložky štátu. Uviedla to pri prijatí zástupcov polície, hasičov a záchranárov, horských záchranárov i Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.



Bratislava - Na Slovensku potvrdili ďalších 73 prípadov variantu omikron. Celkový počet sekvenáciou potvrdených prípadov je tak 127.



Bratislava - Domáca izolácia by sa mohla skrátiť z desiatich dní na päť, v prípade veľkých výpadkov v sektoroch by mohlo dôjsť k špecifikácii skrátenia karantény pre zaočkovaných a nezaočkovaných. Zaočkovaní by mohli byť v karanténe iba tri dni. Uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý zároveň informoval, že právna analýza k možnosti zaviesť povinné očkovanie je pripravená.



Bratislava – Cesta povinného očkovania pre Slovensko už asi nejaký zmysel nebude mať. Uviedol to pred včerajším rokovaním vlády minister financií Igor Matovič s tým, že tí, ktorí sa chceli zaočkovať, tak sa už zaočkovali a tí, ktorí tak neurobili, tak "tých zaočkuje omikron sám".



Bratislava - Minister financií Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík sa nezhodujú na zodpovednosti za možné kompenzácie vysokých cien energií. Zatiaľ čo šéf rezortu financií očakáva od ministra hospodárstva návrh na kompenzácie vrátane finančného krytia, Sulík zdôraznil, že peniaze sú na ministerstve financií a pokiaľ sa našli na očkovaciu lotériu, mali by sa nájsť aj na podporu podnikov.



Bratislava - Prezenčne sa momentálne v školách vzdeláva 93 percent žiakov, dištančne 6,9 percenta. Dáta ministerstvu školstva nahlásilo viac ako 90 percent škôl.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo premiérovi Eduardovi Hegerovi otvorený list, v ktorom požaduje nahradenie jedného volebného obvodu pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi. Pripravené je iniciovať aj petíciu k referendu za zmenu počtu volebných obvodov.



Bratislava - V Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica. Jej výmera bude 483 hektárov. Rozhodla o tom vláda. Zvýši sa tak ochrana územia, a to na štvrtý a piaty stupeň. V zóne s najprísnejším stupňom ochrany bude možné chodiť na prechádzky či na bicykel.


Bratislava - Na platy zamestnancov zariadení sociálnych služieb prispeje štát v roku 2022 o 20 percent viac než predtým.



Praha - V Českej republike nebude pre nikoho očkovanie proti covidu povinné, oznámil premiér Petr Fiala. Vláda zrušila platnosť vyhlášky, ktorá zavádzala povinné očkovanie pre osoby staršie ako 60 rokov a niektoré profesijné skupiny.



Štrasburg - Europoslankyňa Monika Beňová bola v prvom kole opätovne zvolená do funkcie kvestorky Európskeho parlamentu.

Na archívnej snímke Monika Beňová.
Foto: TASR Andrej Galica


Madrid - Globálny cestovný ruch sa vráti na úroveň spred pandémie nového koronavírusu najskôr v roku 2024. Uviedla to Svetová organizácia OSN pre cestovný ruch so sídlom v Madride.



Berlín - Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla ponúknutú pracovnú pozíciu v Organizácii Spojených národov. Generálny tajomník OSN António Guterres požiadal Merkelovú, aby viedla poradný orgán pre "spoločnú agendu" pre vládnutie po covidovej pandémii. Guterres daný úrad zriadil koncom minulého roka.



Brusel - Na základe rozhodnutia Európskej komisie sa pitná voda v celej EÚ bude musieť dôkladnejšie monitorovať z hľadiska potenciálneho výskytu dvoch zlúčenín narúšajúcich endokrinnú sústavu – beta-estradiolu a nonylfenolu – v celom reťazci zásobovania vodou.



Varšava - Európska únia začala proces krátenia platieb z fondov Poľsku až o milióny eur, aby tak pokryla pokuty uložené Varšave za ignorovanie súdneho príkazu zatvoriť hnedouhoľnú baňu Turów.



Washington - Americký Najvyšší súd včera povolil vyšetrovateľom z amerického Kongresu prístup k dokumentom o vlaňajšom útoku na washingtonský Kapitol.

Na archívnej snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa snažia dostať cez bariéry pred budovou Kapitolu vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Celkovo desať reprezentantov nominoval Zväz slovenského lyžovania na februárovú zimnú olympiádu. V Pekingu bude štartovať pätica z alpskej a kvarteto z bežeckej sekcie, za snoubording len jedna športovkyňa. Klaudia Medlová je popri zjazdárskej superstar Petre Vlhovej najvýraznejším menom v kádri.



Melbourne - Slovenská tenistka Viktória Kužmová s Ruskou Verou Zvonariovovou postúpili do 2. kola štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Do 2. kola štvorhry sa prebojoval aj tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom. Slovenský tenista Norbert Gombos neuspel v 2. kole dvojhry. Prehral s dvadsaťsedmičkou "pavúka" Chorvátom Marinom Čiličom v štyroch setoch 2:6, 3:6, 6:3 a 6:7. Takisto Kristína Kučová neuspela v 2. kole dvojhry. Nestačila na Rumunku Soranu Cirsteovú, ktorej podľahla za 78 minút 2:6, 4:6.


Na archívnej snímke slovenská tenistka Viktória Kužmová.
Foto: TASR/AP