Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 21. januára 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako Slovensko zmluvu vykladá. Ratifikuje ju iba s touto doložkou. S ústavnými právnikmi nenašla hlava štátu žiadny rozpor s Ústavou, preto sa neobráti na Ústavný súd.



Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v januári, vyhrala by ich strana Hlas-SD so ziskom 18 percent hlasov. Na druhom mieste by skončila strana SaS s podporou 14,2 percenta. Tretia by bola strana Smer-SD s 13,8 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV Joj na vzorke 1000 respondentov. Hnutie OĽANO by podporilo 9,3 percenta opýtaných. Progresívne Slovensko by získalo 8,5 percenta hlasov a hnutie Sme rodina 6,5 percenta. Nasleduje Republika so ziskom 6,2 percenta a KDH so šiestimi percentami.



Bratislava - Z údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad vyplýva, že viac ako polovica obyvateľov Slovenska (55,8 percenta) sa prihlásila k rímskokatolíckemu náboženskému vyznaniu, čo je viac ako 3,04 milióna obyvateľov. Druhou najpočetnejšou skupinou je skupina bez náboženského vyznania. Takmer 1,3 milióna obyvateľov, čo predstavuje 23,8 percenta. Najpočetnejšou národnostnou menšinou na Slovensku je maďarská, ku ktorej sa hlási 7,75 percenta obyvateľov. Druhé najväčšie zastúpenie majú Rómovia s podielom 1,23 percenta populácie, českú národnosť uvádza 0,53 percenta, rusínsku 0,44 percenta obyvateľov Slovenska. Majoritná slovenská národnosť sa týka 83,8 percenta obyvateľov.



Bratislava - Generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tibor Kőszeghy ponúkol včera ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi odstúpenie zo svojej funkcie.

Na snímke generálny riaditeľ Lesy SR Tibor Kőszeghy počas tlačovej konferencie pri príležitosti predstavenia aplikácie s názvom Otvorené drevo, ktoré spúšťa štátny podnik Lesy SR 20. januára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Žilina - Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline obvinil starostku obce Kunerad a poslankyňu Národnej rady Moniku Kaveckú (OĽANO) pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Starostka obce považuje svoje obvinenie za absurdné.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí disponuje oficiálnou informáciou súdu v Írsku o obvinení slovenského občana zo spáchania vraždy a jeho vzatí do väzby. Obvinenie sa týka vraždy 23-ročnej učiteľky Ashling Murphyovej, ku ktorej došlo 12. januára.

Žiaci, ktorých učila 23-ročná učiteľka Ashling Murphyová, držia jej fotografiu počas pohrebu v obci Mountbolus v strednom Írsku v utorok 18. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Washington - Americký prezident Joe Biden včera povedal, že akýkoľvek vstup ruských jednotiek na územie Ukrajiny bude Západ považovať za "inváziu".

Americký prezident Joe Biden gestikuluje počas prejavu, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Brusel - Ak sa situácia v súvislosti s Ukrajinou zhorší a dôjde k ďalšiemu útoku Ruska na jej územnú celistvosť, EÚ na túto situáciu zareaguje masívnymi ekonomickými a finančnými sankciami, vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.



Washington - Ministerstvo zahraničných vecí USA povolilo Litve, Lotyšsku a Estónsku, aby Ukrajine poskytli rakety a iné zbrane vyrobené v USA a boli dodané do Pobaltia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje na ministerstve zahraničných vecí USA.



Viedeň – Dolná komora rakúskeho parlamentu (Národná rada) včera schválila návrh zákona o povinnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19 pre osoby od 18 rokov. Všeobecnú očkovaciu povinnosť Rakúsko schválilo ako prvá krajina v rámci Európskej únie. Vzťahovať sa bude na všetkých dospelých obyvateľov krajiny od 1. februára. Za porušenie očkovacej povinnosti hrozia sankcie podľa príjmu až do výšky 3600 eur. Rakúska vláda zároveň spustí 15. marca očkovaciu lotériu s možnosťou výhry poukážok v hodnote 500 eur. Na očkovaciu lotériu je vyčlenená jedna miliarda eur.



Lillehammer - Slovenská paraalpská lyžiarka Henrieta Farkašová vybojovala na majstrovstvách sveta v nórskom Lillehammeri striebro v obrovskom slalome v kategórii zrakovo znevýhodnených. Do zbierky tak pridala tretí cenný kov zo šampionátu po zlate v zjazde a super-G.

Slovenská lyžiarka Henrieta Farkašová, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Melbourne - Slovensko už nemá zastúpenie vo dvojhre na Australian Open. Včera vypadli zo singlového "pavúka" na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny aj poslední traja slovenskí tenisti. V 2. kole dvojhry žien neuspela Kristína Kučová a s turnajom sa rozlúčili medzi mužmi aj Norbert Gombos a Alex Molčan. Do 3. kola štvorhry sa ale prebojoval slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom.