Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 25. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava – Včera zasadala koaličná rada, ktorá sa mala zaoberať zvyšovaním cien energií a jeho riešením. Pre médiá to pred rokovaním uviedla vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Poukázala na to, že ceny energií sa zvyšovali najmä pre podniky. Tento bod začlenila minulý týždeň na koaličnú radu tak, aby tento týždeň príslušní ministri prišli s riešeniami.

Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár diskutoval s primátorkou Sliača Ľubicou Balgovou a starostom obce Kuchyňa Róbertom Bujnom. Rokovali o možných dôsledkoch podpísania obrannej dohody medzi Slovenskom a USA. Kollár má ich výhrady a požiadavky adresovať ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi, ktorý má prísť dnes diskutovať na poslanecký klub Sme rodina.

Bratislava - Domáca izolácia pozitívnej osoby na nový koronavírus sa skráti na päť dní. Týkať sa to bude všetkých pozitívnych bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia. Skrátenie sa týka aj karantény po úzkom kontakte s pozitívnym. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá nadobúda účinnosť dnes.
Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO).
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava - Mimoparlamentný Hlas-SD a predseda mimoparlamentného Maďarského fóra Zsolt Simon vyzývajú agroministra Samuela Vlčana na okamžitú demisiu. Podľa Hlasu-SD Vlčan osobne schválil systém vyplácania financií v kauze "Najdrahšie svine". Zároveň minister OĽANO žiadal, aby celý proces prebehol bez medializácie.

Bratislava - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan neplánuje zo svojej funkcie odstúpiť, je to pre neho bezpredmetné. Vlčan to povedal v reakcii na viaceré výzvy na jeho demisiu. Uviedol, že aj na Slovensku bude treba reagovať na rast cien potravín, podobne ako to robia okolité krajiny. Vie si predstaviť, že na vybrané základné potraviny by platila znížená DPH počas dohodnutého obdobia.

Bratislava - Slovenská republika ani v súčasnej napätej situácii na východnej hranici Ukrajiny nevidí dôvod pripravovať evakuáciu slovenských diplomatov z Kyjeva. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

Bratislava – Železničná spoločnosť Slovensko na svojom webe informuje o tom, že na západnom Slovensku musia cestujúci v týchto dňoch opäť rátať s obmedzením vo vlakovej doprave. Dôvodom je nedostatok rušňovodičov. Do piatka (28. januára) bude preto odrieknutých viacero spojení.
Na archívnej snímke príslušníci ukrajinských ozbrojených síl sledujú, ako špeciálne vozidlo kope zákop na ukrajinsko-ruskej hranici v blízkosti mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny v stredu 22. decembra 2021.
Foto: TASR / AP

Brusel - Spojenci v rámci Severoatlantickej aliancie uvádzajú svoje vojenské kapacity do pohotovosti a posielajú ďalšie lode a bojové lietadlá do východnej Európy, čím posilňujú obranu spojencov a zároveň vytvárajú odstrašujúci efekt pre Rusko, ktoré pokračuje v nahromaďovaní armády pri Ukrajine a jej okolí.

Moskva - Kremeľ obvinil Spojené štáty a ich spojencov z NATO, že oznámením plánov na vyslanie ďalších síl do východnej Európy a na evakuáciu rodín diplomatov z amerického veľvyslanectva na Ukrajine zhoršujú napätie medzi Východom a Západom.

Kyjev - K Austrálii, Británii, USA, ktoré sa rozhodli stiahnuť časť zamestnancov svojich zastupiteľstiev na Ukrajine, sa najnovšie pridalo aj Nemecko, informovalo včera ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Brusel - Členské krajiny EÚ zatiaľ nerozhodli o prísnosti možných nových sankcií voči Rusku, ale sú pripravené ich zaviesť v prípade agresie Ruska. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok po včerajšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci.
Na archívnej snímke šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v Ženeve 12. februára 2020.
Foto: TASR/AP

Ženeva - Je nebezpečné domnievať sa, že nákazlivejší koronavírusový variant omikron bude posledným objaveným variantom a že svet je na konci pandémie. Povedal včera generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Brusel - Belgická ministerka zdravotníctva Christie Morrealeová a regionálni šéfovia rezortu zdravotníctva schválili podávanie štvrtej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 ľuďom s oslabenou imunitou.

Washington - Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba dosiahol včera svoj cieľ vo vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme.

New York – Meta, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook oznámila, že spúšťa jeden z najvýkonnejších superpočítačov na svete, aby zvýšila svoju kapacitu na spracovanie údajov. Jej stroj sa stane najrýchlejším strojom s umelou inteligenciou. Dokáže spracovať obrázky a videá až 20-krát rýchlejšie ako súčasné systémy.

Melbourne - Slovenský tenista Filip Polášek s Austrálčanom Johnom Peersom neuspeli vo štvrťfinále štvorhry na grandslamovom Australian Open. Prehrali s tretím nasadeným španielsko-argentínskym párom Marcel Granollers, Horacio Zeballos 6:7 (5), 4:6. Slovensko tak prišlo v Melbourne aj o posledné želiezko.