Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 27. januára 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes otvorí na výstave Expo v Dubaji Národný deň SR. Popoludní vystúpi na podnikateľskom fóre. Slovensko sa bude na ňom prezentovať ako krajina investičných príležitostí.


Bratislava - Na čele vlny nenávisti a dezinformácií, ktoré sa šíria v súvislosti s obrannou zmluvou medzi Slovenskom a USA, stoja politici z predchádzajúcej vlády, ktorí túto dohodu kedysi pripravovali. Na tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom v Bratislave to povedal predseda vlády Eduard Heger.

Na snímke vpravo predseda vlády SR Eduard Heger a vľavo predseda Európskej rady Charles Michel počas tlačovej konferencie po ich stretnutí na Úrade vlády SR 26. januára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava– Pred Prezidentským palácom v Bratislave sa zišli včera podvečer tisíce ľudí, aby protestovali proti vláde, obrannej dohode s USA, povinnému očkovaniu či zdražovaniu cien potravín a energií. Predstavitelia viacerých opozičných strán hovorili o predčasných parlamentných voľbách.


Bratislava - Povinné očkovanie je podľa analýzy rezortov spravodlivosti a zdravotníctva na Slovensku možné zaviesť. O zavedení povinného očkovania na ochorenie COVID-19 sa bude uvažovať vtedy, ak sa objaví nový koronavírusový variant, ktorý by dostával ľudí do nemocníc.


Bratislava - Vlna variantu omikron v krajine postupne silnie. Počty nakazených koronavírusom sa už v 14 okresoch strojnásobili. Po rokovaní vlády to uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.


Bratislava - Nezaočkovaní zamestnanci by sa mali na pracoviskách testovať aj po 1. februári. Po rokovaní vlády to pripustil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


Bratislava - Zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny by spôsobilo v štátnom rozpočte výpadok 150 až 200 miliónov eur, uviedol po rokovaní vlády minister financií Igor Matovič.


Bratislava Ministerstvo hospodárstva SR je sklamané, že balíček na podporu podnikateľského prostredia, tzv. "kilečko 2" ešte stále nebolo zaradené do programu rokovania vlády. Opatrenia z tohto balíčka treba podľa vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča rad za radom prekontrolovať, aby nevznikli chyby ako pri prvom "kilečku". Pri prvom balíčku vznikla podľa Matoviča škoda za 15 miliónov eur.


Dubnica nad Váhom - Odsúdený podnikateľ Ladislav Bašternák ide podmienečne na slobodu. Včera o tom rozhodol na neverejnom zasadnutí senát Krajského súdu v Trenčíne. Potvrdil tak uznesenie Okresného súdu Trenčín. Rozhodnutie je právoplatné.


Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť spúšťa moderný informačný systém na diaľnici D1 v úseku Trnava - Horná Streda. Západná D1 by tak mala byť od 1. februára plynulejšia.


Paríž - Včerajšie rozhovory predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska v tzv. normandskom formáte v Paríži "neboli jednoduché", účastníci sa však dohodli na uskutočnení ďalších rokovaní – o dva týždne v nemeckej metropole Berlín. Napriek všetkým nezhodám v interpretáciách sa zúčastnení dohodli, že prímerie (na východnej Ukrajine) musia dodržiavať všetky strany v súlade s dohodami.


Moskva - Veľvyslanec USA v Moskve John Sullivan doručil včera ruskému ministerstvu zahraničných vecí písomnú odpoveď Washingtonu na návrh bezpečnostných záruk, ktoré požaduje Rusko v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Spojené štáty neurobili žiadne ústupky voči hlavným ruským požiadavkám týkajúcim sa Ukrajiny a NATO.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (uprostred) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško (vpravo) počas príchodu na zasadnutie Rady NATO - Rusko v sídle NATO v Bruseli, archívna snímka.
Foto: TASR/AP



BruselNATO včera doručilo Rusku návrhy na diplomatické riešenie napätia ohľadne zhromažďovania ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou, avšak spojenci ostávajú "pripravení na najhoršie". Vyhlásil to generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.


Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že počet ruských vojakov rozmiestnených popri hranici jeho krajiny nie je na veľký útok dostatočný.


Kyjev - Americká ambasáda v Kyjeve vyzvala včera občanov USA na Ukrajine, aby "zvážili bezodkladný odchod" pre obavy z ruskej invázie. Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová včera zopakovala tvrdenie Bieleho domu, že ruský prezident Vladimir Putin je pripravený použiť "do polovice februára" proti Ukrajine vojenskú silu.


Washington - Administratíva prezidenta USA Joea Bidena schválila predaj zbraní Egyptu v hodnote 2,5 miliardy dolárov (2,2 miliardy eur). Urobila tak napriek pokračujúcim obavám z porušovania ľudských práv režimom egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího.


Rím - Taliansko uvoľní od februára obmedzenia pre cestujúcich z EÚ. Tým bude odvtedy stačiť preukázať sa pri vstupe do tejto krajiny potvrdením o očkovaní, nedávnom prekonaní covidu či negatívnym výsledkom testu na koronavírus.


Bratislava - Štvorica sánkarov - Jozef Ninis, Tomáš Vaverčák, Matej Zmij a Katarína Šimoňáková, ako aj snoubordistka Klaudia Medlová tvoria prvú skupinu slovenských športovcov, ktorí včera odcestovali do Pekingu.