Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 31. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava – O rastúcich cenách potravín je podľa predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára potrebné diskutovať, otázne je, odkiaľ na prípadné opatrenia zobrať peniaze a či obchodníci skutočne ceny vybraných produktov znížia. Ak by sa DPH na vybrané potraviny znížila na päť percent, v štátnom rozpočte by to podľa šéfa parlamentu spravilo "dieru" 100 až 150 miliónov eur. "Keď neurobíme nič, tak diera v rozpočte bude tak či tak, pretože ľudia nebudú nakupovať na Slovensku, ale v zahraničí," povedal Kollár.


Bratislava – Strana Za ľudí viac nepodporí zavádzanie núdzového stavu ani ďalšie zatváranie. Uviedla to vicepremiérka a ministerka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Spolu s podpredsedom Smeru-SD Ladislavom Kamenickým sa zhodujú, že je potrebné postupne začať uvoľňovať opatrenia a vrátiť sa do normálneho života. Ak odborníci a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský rozhodnú, že povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je potrebné, Za ľudí ich podporia. Kamenický s povinným očkovaním nesúhlasí.


Bratislava - Opozícia sa pri téme obrannej dohody so Spojenými štátmi americkými snaží pre politické body len vystrašiť Slovákov. V diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza to vyhlásila poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková. Jej oponent, poslanec parlamentu Erik Tomáš, naopak, tvrdí, že kontrakt je neprijateľný a nevýhodný pre Slovensko.


Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v januári, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 17,8 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončila strana Smer-SD s podporou 16,3 percenta. Tretia by bola strana SaS s 11,1 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza. Do parlamentu by sa dostalo aj Progresívne Slovensko s podporou 8,3 percenta. Nasledovalo by hnutie OĽANO s ôsmimi percentami a strana Republika so ziskom 7,8 percenta hlasov. S podporou 6,1 percenta by sa do parlamentu dostalo aj hnutie Sme rodina a poslednou stranou by bolo KDH s 5,8 percenta.

Na archívnej snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.
Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič



Bratislava – Predsedovia Lekárskeho odborového združenia pôsobiaci v nemocniciach na Slovensku opätovne vyzývajú premiéra Eduarda Hegera na stretnutie, na ktorom predstavia svoje požiadavky týkajúce sa situácie v zdravotníctve. Predsedovia združenia sa zhodli, že schválená zdravotnícka reforma problémy Slovenska nerieši, ale prehlbuje.


Bratislava – Vzhľadom na pretrvávajúce napätie na Ukrajine by mali občania SR obmedziť vstup do krajiny len na nevyhnutné cesty. Odporúča to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.


Bratislava – Viac ako 477.000 žiakov základných a 209.921 študentov stredných škôl si dnes prevezme hodnotenie za prvý polrok školského roka 2021/2022. Pre 58.766 prvákov základných škôl to bude ich prvé komplexné hodnotenie.


Helsinki - Najmenej štyri obete na životoch si vyžiadala silná veterná smršť Malik, ktorá cez víkend postihla sever Európy. Vietor ničil domy a vozidlá, spôsobil uzatvorenie mostov i povodne a viedol k pozastaveniu dopravy. Tisíce domácností zostali bez dodávok elektriny.

Na snímke spadnutý stavebný žeriav leží na zemi po silnej veternej smršti Malik 29. januára 2022 vo švédskom Malmö.
Foto: TASR/AP


Berlín - Vo viacerých nemeckých mestách sa v sobotu konali zhromaždenia namierené proti pandemickým opatreniam. Zišli sa na nich tisíce ľudí. Demonštrácie proti obmedzeniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa počas víkendu konali aj v kanadskej Ottawe a v Prahe. V Bruseli žiadali protestujúci odstúpenie belgickej vlády za to, ako rieši pandémiu koronavírusu.


Londýn – Severoatlantická aliancia neplánuje vyslať bojové jednotky na Ukrajinu v prípade ruského vpádu do tejto krajiny, ktorá nie je členom NATO. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.


Kyjev - Kyjev včera vyzval Moskvu, aby stiahla svojich vojakov z hraníc Ukrajiny a pokračovala v dialógu so Západom, ak myslí zmiernenie napätia "vážne".

Atrapa vojaka sa nachádza na dvore opusteného domu v dedine na frontovej línii v Luhanskej oblasti na východnej Ukrajiny vo štvrtok 27. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Lisabon - Vládnuca Socialistická strana sa so ziskom 41,68 percenta hlasov stala prekvapujúco jasným víťazom predčasných parlamentných volieb v Portugalsku. Oznámila to včera večer ústredná volebná komisia po sčítaní vyše 99 percent odovzdaných hlasov.


Montpellier - Slovenský tenista Lukáš Lacko prehral v 1. kole kvalifikácie dvojhry na turnaji ATP v Montpellieri s domácim Francúzom Antoineom Hoangom.


Bratislava - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa včera popoludní vydala na cestu do olympijského Pekingu. Spoločne s ňou odcestovali aj členovia jej realizačného tímu vrátane brata Borisa a trénera Maura Piniho.