Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 21. februára 2022 - 5.45 h.





Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová si dnes doobeda uctí pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kvetov a zapálením sviečky pred domom vo Veľkej Mači, kde boli pred štyrmi rokmi zavraždení.



Bratislava – Šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini by očakával odchod ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej z funkcie po tom, čo jej neprešli v Národnej rade SR tri zo štyroch reformných zákonov súdnej mapy. Kolíková sa odísť z funkcie nechystá. Je pripravená rokovať s koaličnými partnermi, aby bola reforma súdnej mapy úspešná. Obaja to uviedli v relácii TA3 V politike. Poslanec za OĽANO György Gyimesi s poslancom z Hlasu-SD Erikom Tomášom sa zhodli, že s Kolíkovej reformou nesúhlasí ani jeden sudca. Uviedli to v relácii RTVS O 5 minút 12.



Bratislava - Začiatok referendovej iniciatívy, avizovanej opozíciou, je otázkou týždňa či dvoch. Skonštatoval to poslanec Národnej rady SR z mimoparlamentného Hlasu-SD Erik Tomáš v relácii RTVS O 5 minút 12. V referende sa chce opozícia pýtať na zmeny Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu, obrannú dohodu s USA a na sociálne otázky.



Bratislava – V utorok 22. februára by mal na Slovensku skončiť núdzový stav. Vláda ho vyhlásila od 25. novembra minulého roka na 90 dní. Koaličné strany SaS a Za ľudí ho predlžovať nechcú.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka odkazuje, že neuhne ani o milimeter. Na sociálnej sieti to uviedol v reakcii na stupňujúci sa politicko-mediálny tlak, ktorému podľa svojich slov čelí.

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava – Na Slovensku sa dnes pre školákov začínajú jarné prázdniny. Týždenné voľno si ako prví v tomto školskom roku užijú žiaci základných a stredných škôl na východnom Slovensku z Prešovského a Košického kraja.



Paríž – Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin včera spolu dvakrát telefonovali. Počas prvého telefonátu sa dohodli, že sa budú snažiť o uzavretie prímeria vo východoukrajinskom Donbase. Šéf Kremľa povedal francúzskemu prezidentovi, že má v úmysle stiahnuť ruských vojakov z Bieloruska ihneď, ako sa skončia prebiehajúce rusko-bieloruské vojenské cvičenia. Následne Macron telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, americkým prezidentom Joeom Bidenom a britským premiérom Borisom Johnsonom. Po týchto telefonátoch sa opäť telefonicky spojil s Vladimírom Putinom.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia 7. februára 2022 v Moskve.
Foto: TASR / AP


Paríž – Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa v zásade dohodli na ďalšom summite. Konať sa však bude môcť len v prípade, ak Moskva nezaútočí na Ukrajinu, oznámila dnes zavčasu ráno francúzska prezidentská kancelária.



Moskva - Americké veľvyslanectvo v Rusku vyzvalo včera Američanov žijúcich v tejto krajine, aby sa pripravili na možnú evakuáciu. Odvolalo sa pritom na hroziace útoky v Moskve, Petrohrade či pozdĺž ruských hraníc s Ukrajinou. Vláda Spojených štátov má spravodajské informácie, podľa ktorých ruskí velitelia pri hraniciach s Ukrajinou dostali rozkazy pokračovať v príprave invázie.



Kyjev – Rusko nesformovalo v blízkosti Ukrajiny úderné vojenské skupiny, preto nemožno hovoriť o totálnom útoku v najbližších dňoch. Uviedol to včera ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.



Sydney – Austrália dnes po takmer dvoch rokoch opätovne otvorila svoje hranice pre zaočkovaných zahraničných cestujúcich. Do krajiny tak môžu oddnes cestovať turisti s dvoma dávkami vakcíny proti covidu a všetci, ktorí majú platné víza.



Peking - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský sa stal najproduktívnejším hráčom a zároveň najlepším strelcom olympijského turnaja v Pekingu. Spolu s brankárom Patrikom Rybárom ich zaradili do All Star tímu.

Na snímke slovenský útočník Juraj Slafkovský oslavuje zisk bronzu po zápase olympijského turnaja v hokeji mužov o bronz Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu v sobotu 19. februára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Peking - Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach včera oficiálne ukončil XXIV. zimné olympijské hry v Pekingu. V medailovej bilancii patrí Slovensku 21. priečka zásluhou triumfu Petry Vlhovej v olympijskom slalome a bronzu hokejistov. Rovnakú bilanciu majú aj Česi a Belgičania.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach gestikuluje počas svojho prejavu na záverečnom ceremoniáli zimných olympijských hier 2022 v nedeľu 20. februára 2022 v Pekingu.
Foto: TASR/AP


Asiago - Slovenskí reprezentanti vybojovali na ME v zimnom triatlone v talianskom Asiagu štyri medaily. V kategórii žien do 23 rokov obsadili Zuzana Michaličková a Lýdia Drahovská druhé a tretie miesto. Na druhej pozícii skončil Mário Košút medzi mužmi do 23 rokov a striebro získala aj mix štafeta v zložení Košút a Michaličková.