Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 23. februára 2022 - 5.45 h.



Moskva - Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, včera vyhovela žiadosti prezidenta Vladimira Putina a dala svoj súhlas na nasadenie ozbrojených síl mimo územia Ruska. Podľa agentúry AP by tento súhlas mohol pripraviť pôdu pre útok na Ukrajinu.



Bratislava - Slovenská republika dnes nie je bezprostredne vojensky ohrozená. V prípade eskalácie bojov by to malo minimálne tie konzekvencie, že by obyvatelia Ukrajiny utekali pred vojnou. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Uznanie Luhanskej a Doneckej republiky Ruskom možno podľa jej slov označiť za okupáciu suverénnej krajiny. Potvrdila záujem o mier a diplomatické riešenie situácie. Deklarovala podporu všetkým krokom na pôde Európskej únie a Severoatlantickej aliancie vrátane potrebných sankcií.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie po rokovaní Bezpečnostnej rady SR 22. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Slovensko dnes stojí na správnej strane dejín. V reakcii na situáciu na Ukrajine to po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR povedal predseda vlády Eduard Heger.



Moskva - Ruskí zákonodarcovia včera odhlasovali ratifikáciu dohôd, ktoré v pondelok večer podpísal prezident Vladimir Putin s predstaviteľmi samozvaných separatistických republík ležiacich na východe Ukrajiny. Zároveň krajina s nimi nadviazala diplomatické styky.



Washington - Americký prezident Joe Biden včera oznámil uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Cieľom Washingtonu je úplne odrezať Rusko od "západných finančných inštitúcií." Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách.

Americký prezident Joe Biden prichádza na tlačovú konferenciu vo Washingtone 22. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz oznámil, že Nemecko až do odvolania zastavuje schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2.

Na archívnej snímke z 15. februára 2022 potrubie na plynovode Nord Stream 2 (Severný prúd 2) v Lubmine na severozápade Nemecka.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Ďalšie rokovania o podobe súdnej mapy má viesť premiér Eduard Heger. Uviedli to koaliční predstavitelia po tom, čo mala byť súdna mapa témou koaličnej rady. Bližšie informácie by mali byť známe po dnešnom zasadnutí vlády.



Bratislava - V parlamente včera pokračovala diskusia k návrhu na odvolanie Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský povedal, že bude hlasovať za jeho odvolanie. V tejto diskusii budú poslanci pokračovať aj dnes.



Bratislava - Zavedenie základnej štruktúry Policajného zboru, zrušenie menoviek na rovnošatách či nové právomoci policajtov prináša novela zákona o Policajnom zbore, o ktorej bude dnes rokovať vláda.



Bratislava – Slovenská pošta od 1. marca upravuje cenník produktov a služieb. Ceny niektorých služieb sa zvyšujú, podporuje sa elektronický podaj zásielok.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin včera vyhlásil, že dohody z Minska, ktoré boli zamerané na urovnanie konfliktu v Donbase, "už neexistujú". Vyslovil sa za demilitarizáciu súčasnej Ukrajiny a zdôraznil, že Ruská federácia je kategoricky proti prijatiu Ukrajiny do NATO.



Paríž - Členské štáty Európskej únie sa včera jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny. K sankciám pristupujú aj Kanada, Japonsko, Veľká Británia a Austrália.



New York - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres odsúdil Rusko za eskaláciu ukrajinského konfliktu a vyzval na dodržiavanie medzinárodného práva. Podľa neho ide o jednu z najväčších globálnych mierových a bezpečnostných kríz za posledné roky a skúšku pre celý medzinárodný systém.



Washington - Schôdzka amerického prezidenta Joea Bidena so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom nie je momentálne v pláne, uviedla včera hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Biden sa s Putinom nestretne dovtedy, kým Rusko nedeeskaluje situáciu na Ukrajine stiahnutím svojich jednotiek. Aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil, že zrušil schôdzku so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, ktorá sa mala konať zajtra v Ženeve.

Americký prezident Joe Biden prichádza na tlačovú konferenciu vo Washingtone 22. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Dauha - Veľkí exportéri zemného plynu včera na samite varovali, že nemôžu zaručiť ceny ani dodávky, keďže kríza na Ukrajine tlačí ceny tejto suroviny v Európe na rekordné maximá. Aj ceny ropy sa včera dostali na najvyššiu úroveň od roku 2014.



Viedeň - Rakúsko včera uvoľnilo pravidlá pre vstup na svoje územie. Pre odvetvie cestovného ruchu je dôležité, aby mohla krajina počas zvyšku zimy prijať čo najviac návštevníkov, predovšetkým z Nemecka.



Dubaj - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do osemfinále turnaja ATP v Dubaji. V 1. kole zdolal Juhoafričana Lloyda Harrisa v dvoch setoch 6:3 a 6:3.



Bratislava - Slovenskí hokejisti včera oslávili zisk bronzových medailí na ZOH v Pekingu slávnostnou jazdou ulicami Bratislavy. Ukončili ju na Námestí SNP, kde ich privítalo niekoľko tisíc fanúšikov.

Na snímke hokejista Juraj Slafkovský počas osláv na Námestí SNP v Bratislave 22. februára 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian