Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 8. apríla 2022 - 5.45 h.


Ženeva - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov pozastavilo členstvo Ruska v Rade OSN pre ľudské práva.


Kyjev - Skaza, akú zanechali ruské sily v ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva je "oveľa strašnejšia" než situácia v neďalekej Buči. Včera to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Svet vyzval na prijatie prísnejších sankcií voči Rusku a navýšenie dodávok zbraní pre Ukrajinu.


Brusel - Členské štáty Európskej únie schválili včera v poradí už piaty balík protiruských sankcií, medzi ktoré patrí aj zákaz dovozu uhlia z Ruska.


Brusel - Návrh Európskej únie na zákaz dovozu uhlia z Ruska nadobudne plnú účinnosť až v auguste, o mesiac neskôr, ako sa očakávalo. Nemecko je jednou z najskeptickejších krajín, pokiaľ ide o blokovanie dodávok energií z Ruska, no nie je jediné. Proti je napríklad aj Rakúsko a Maďarsko.


Brusel - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell navrhol navýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu o ďalších 500 miliónov eur. Tento krok musí ešte schváliť 27 členských krajín EÚ.


Bratislava - Slovenský premiér Eduard Heger, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf úniovej diplomacie Josep Borrell sa dnes stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Slovensko podporuje vytvorenie medzinárodného tribunálu na potrestanie vojnových zločincov na Ukrajine. Eduard Heger preto ponúkne ukrajinskému prezidentovi tím odborníkov na vyšetrovanie vojnových zločinov v Buči a ďalších mestách.


Brusel - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zdôraznil, že jeho krajina potrebuje dodávky zbraní od členských štátov NATO do niekoľkých dní, inak bude neskoro.


Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odmietol novinárom prezradiť podrobnosti o dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine, ktoré sú súčasťou nového balíka pomoci. Zároveň opäť zdôraznil, že vojna môže potrvať ešte niekoľko rokov.

Na snímke zo 6. apríla 2022 muži jazdia na bicykloch pri zničenom bytovom dome v Boroďanke na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo ukrajinských vyjednávačov, že im nezáleží na ukončení bojov, keďže od mierových rozhovorov v Istanbule zmenili svoje požiadavky. Ukrajinská strana medzičasom vyzvala Kremeľ, aby na znak svojej pripravenosti na dialóg obmedzil svoje útoky.


Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu podporili plán na urýchlené dopĺňanie strategických zásob plynu, ktorého cieľom je zaistiť domácnostiam a podnikom dostatok plynu pred ďalšou vykurovacou sezónou.


Bratislava - Inflačná pomoc štátu slovenským občanom v núdzi by mala dosiahnuť asi 133 miliónov eur. Uviedol to minister práce Milan Krajniak. Mala by byť vyplatená do konca júna.


Bratislava - Na Slovensko doteraz prišlo z Ukrajiny 308.454 ľudí. O dočasné útočisko požiadalo 63.185 osôb.


Bratislava - V slovenskom vzdelávacom systéme je zatiaľ umiestnených 6248 ukrajinských žiakov. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.


Bratislava Úplné zastavenie tranzitu ruského plynu by okrem problémov s náhradou jeho dodávok pre slovenské podniky a domácnosti prinieslo aj ekonomickú stratu pre štát. Ten totiž ročne na dividendách a daniach inkasuje za prepravu plynu približne 300 miliónov eur.


Brusel - Európsky parlament schválil nariadenie umožňujúce okamžité uvoľnenie 3,4 miliardy eur pre štáty EÚ, ktoré poskytli útočisko ľuďom z Ukrajiny utekajúcim pred ruskou agresiou.


Berlín - Poslanci nemeckého Spolkového snemu odmietli návrh podporovaný vládou zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre obyvateľov starších ako 60 rokov.


Záhreb - Chorvátsko zruší zajtra takmer všetky pandemické obmedzenia, povinné zostane len nosenie ochranných rúšok v zdravotníckych zariadeniach a opatrovateľských domovoch.


Paríž - Väčšina kandidátov vo francúzskych prezidentských voľbách vo svojich programoch navrhuje úplný odchod Francúzska zo Severoatlantickej aliancie, alebo aspoň odchod z jej integrovaného velenia.


Marrákeš - Slovenský tenista Alex Molčan sa postaral o prekvapenie včerajšieho programu turnaja ATP v marockom Marrákeši, keď v 2. kole dvojhry zdolal po tuhom boji najvyššie nasadeného Kanaďana Felixa Augera-Aliassimea 6:4, 2:6, 7:6.