Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 11. apríla 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Ak dnes pomáhame brániť sa Ukrajine, chránime aj seba. Na sociálnej sieti to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zároveň upozornila, že Rusko svojich spojencov nachádza aj na Slovensku, a to aj medzi politikmi.



Bratislava - Odovzdanie systému protivzdušnej obrany S-300 bolo zodpovedné rozhodnutie vlády SR, ktorá v zmysle Charty OSN reagovala na požiadavku Ukrajiny. V televízii TA3 to vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec. Minister odmieta, že by sa Slovensko týmto darom zapojilo do vojny.



Bratislava - Systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý dalo Slovensko Ukrajine, nie je zničený. Na sociálnej sieti o tom informoval premiér SR Eduard Heger. Reaguje tak na dezinformácie, ktoré sa v posledných hodinách objavili na internete. Aj ukrajinská strana oficiálne potvrdila, že ide o dezinformácie.



Bratislava - Slovensko rokuje s Ukrajinou o možnosti dodania húfnic Zuzana či o oprave poškodených bojových vozidiel. V RTVS to povedal minister obrany Jaroslav Naď s tým, že v prípade húfnic by malo ísť o predaj.



Bratislava - Slovensko poskytne 530 miliónov eur na podporu ukrajinských utečencov v SR zo zdrojov EÚ. Má ísť o nevyčerpané peniaze z eurofondov. Ďalších päť miliónov eur vyčlenilo Slovensko na rozvoj ukrajinských regiónov prostredníctvom slovensko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráce.



Bratislava - Životné minimum v SR od júla vzrastie na 233 eur. Uviedol to v RTVS minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.



Bratislava - Lídri opozičnej strany Smer-SD vyzvali Európsku úniu, aby sa stala mierotvorcom na vojnou zasiahnutej Ukrajine. Únia má podľa nich kapacity nastoliť prímerie. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico na zhromaždení za mier na bratislavskom vojenskom pamätníku Slavín, kde sa včera zišlo niekoľko stoviek ľudí.

Na snímke predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico sa fotí s ľuďmi počas zhromaždenia za mier na bratislavskom vojenskom pamätníku Slavín v nedeľu 10. apríla 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali na prelome marca a apríla, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 19 percent hlasov. Na druhom mieste by skončila strana Smer-SD s podporou 15,1 percenta. Tretia by bola strana SaS s 10,3 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza, ktorý sa konal na vzorke 1007 respondentov. Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie OĽANO s podporou 8,1 percenta. Nasledovalo by hnutie Sme rodina so 7,5 percenta a Progresívne Slovensko so ziskom 7,3 percenta hlasov. S podporou 6,9 percenta by sa do NR SR dostalo aj hnutie Republika a so 6,3 percenta hlasov KDH.



Paríž - Najúspešnejšími kandidátmi vo včerajšom prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku boli súčasný centristický prezident Emmanuel Macron a líderka krajnej pravice Marine Le Penová. Druhé kolo volieb je naplánované na 24. apríla.



Viedeň - Rakúsky kancelár Karl Nehammer sa dnes v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.



Kyjev - Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová včera uviedla, že v oblasti okolo Kyjeva, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské vojská, bolo doposiaľ nájdených 1222 tiel.

Na snímke pracovníci cintorína vynášajú telo z masového hrobu, aby ho identifikovali v márnici v Buči na predmestí Kyjeva na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ukrajina v sobotu oznámila, že zakázala všetok dovoz z Ruska, donedávna jedného z jej kľúčových obchodných partnerov. Hodnota exportu pred vojnou dosahovala približne 6 miliárd USD ročne. Vyzvala ostatné štáty, aby ju nasledovali a uvalili na Moskvu prísnejšie ekonomické sankcie.



Vatikán - Pápež František vyzval včera Moskvu a Kyjev, aby uzavreli veľkonočné prímerie, ktoré by viedlo k rokovaniam o trvalom mieri.



Kyjev - Európska únia znovu otvorila svoje diplomatické zastúpenie v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev po tom, čo ho po ruskej invázii na Ukrajinu dočasne premiestnila do Poľska.



Atény - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko sa stal celkovým víťazom tretieho ročníka Olympia Rally v Grécku.



New York - Hokejisti Washingtonu v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym vyhrali vo včerajšom dueli zámorskej NHL doma nad Bostonom 4:2.