Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 20. apríla 2022 - 5.45 h.

Moskva - Ruské invázne sily spustili v pondelok novú mohutnú ofenzívu na východnej Ukrajine. Podľa západných predstaviteľov chce šéf Kremľa Vladimir Putin dosiahnuť rýchle územné zisky v Donbase, aby sa nimi mohol pochváliť na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa bude konať 9. mája v Moskve.



Londýn - Rusko nasadilo v rámci svojej novej ofenzívy vo východoukrajinskom Donbase aj tisíce žoldnierov zo Sýrie, Líbye a iných krajín.



Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že Moskva sa snaží "oslobodiť" východnú Ukrajinu, no Západ robí všetko pre to, aby ruskú vojenskú operáciu predĺžil.

Vojak stojí pri poškodenej budove počas bojov v Mariupole na Ukrajine 13. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Washington - Na Ukrajinu boli od jej spojencov doručené bojové lietadlá, ako aj súčiastky na opravu poškodených lietadiel. Oznámilo to americké ministerstvo obrany.


Londýn - Británia sa snaží nájsť spôsoby, ako dodať Ukrajine protilodné strely, pričom zvažuje viacero možností, vrátane namontovania svojich rakiet Brimstone typu zem-vzduch na vojenské vozidlá. Holandsko poskytne Ukrajine ťažké zbrane, ako sú obrnené vozidlá. Berlín bude financovať priame dodávky zbraní pre Ukrajinu z nemeckého zbrojného priemyslu.



Mariupol - Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že na dnes ponúkne prímerie v obliehanom meste Mariupol, ktoré má umožniť zvyšným ukrajinským vojakom nachádzajúcim sa v tamojšom komplexe železiarní Azovstaľ vzdať sa a zložiť zbrane. Serhij Volyna, veliteľ 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ktoré naďalej bojujú proti ruským silám v obliehanom meste Mariupol, dnes skoro ráno v príspevku na Facebooku uviedol, že jeho jednotky "možno čelia posledným dňom, ak nie hodinám".



New York
- Dosiahnutie humanitárneho prímeria medzi ruskými a ukrajinskými silami na Ukrajine sa v blízkej budúcnosti neočakáva, no mohlo by byť možné o niekoľko týždňov. Uviedol to koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths.



Washington - Spojené štáty a Európska únia dosiahli konsenzus na potrebe zavedenia ďalších sankcií proti Rusku v súvislosti s jeho vojenskou agresiou na Ukrajine. Čoraz viac svetových lídrov vidí potrebu zavedenia embarga na dovoz ropy a zemného plynu z Ruska.



Bratislava - Je najvyšší čas, aby vláda predstavila svoje riešenie v súvislosti s pokračujúcim rastom cien, zdôraznila prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Koaličná rada včera opäť rokovala o balíku opatrení v súvislosti s infláciou. Podľa ministra financií Igora Matoviča má koaličná SaS poslednú šancu "dostať sa na palubu" tých politických strán, ktoré chcú ľuďom pomôcť. SaS podľa Mariána Viskupiča naďalej odmieta zvyšovanie daní ako riešenie situácie.



Bratislava – Opozičná strana Smer-SD navrhuje vyplatiť 1500 eur každej domácnosti ako pomoc na zvládnutie extrémneho zdražovania. Peniaze chce strana nájsť zdanením monopolov a opätovným zavedením bankového odvodu.



Bratislava - Šéf ĽSNS Marian Kotleba prišiel o mandát poslanca Národnej rady SR, a tým zaniká aj poslanecký klub ĽSNS. Informoval o tom na sociálnej sieti podpredseda NR SR Gábor Grendel.


Na archívnej snímke Marian Kotleba.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Varšava - Poľsko oznámilo Európskej komisii a farmaceutickej firme Pfizer, že odmieta prijímať ďalšie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a platiť za ne.



Madrid - Španielsko od dnes po takmer dvoch rokoch ruší povinné nosenie rúšok na verejných miestach v uzavretých priestoroch.



Washington - Najväčšie americké letecké spoločnosti v pondelok zrušili povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest počas letu.



Bratislava - Hokejisti Slovana Bratislava postúpili do finále Kaufland play off Tipos extraligy, nastúpia v ňom proti HK Nitra. Vo včerajšom zápase Bratislavčania zdolali HC Košice 3:2 po predĺžení a v sérii triumfovali 4:3.



Bratislava - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava postúpili do finále Slovnaft Cupu. Po úvodnej bezgólovej remíze zdolali včera v domácej odvete semifinále AS Trenčín 2:1.