Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 25. apríla 2022 - 5.45 h.


Paríž – Emmanuel Macron sa stal v noci na dnes oficiálnym víťazom druhého, rozhodujúceho kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Macron získal 58,5 percenta odovzdaných hlasov, zatiaľ čo jeho krajne pravicovej vyzývateľke Marine Le Penovej vyjadrilo podporu 41,5 percenta voličov.



Kyjev - Ukrajina pozvala Rusko na rokovania, ktoré by sa mali uskutočniť v blízkosti oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, oznámil včera Kyjev.



Bratislava - Na Ukrajinu už dorazili slovenskí odborníci, traja kriminalistickí technici, antropológ a traja súdni lekári, aby pomohli ukrajinskej prokuratúre v zdokumentovaní dôkazov potrebných na vyšetrenie vojnových zločinov.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová bude od dnes do piatka (29. 4.) úradovať z Košíc. Dnes sa stretne s predstaviteľmi samosprávy a diskutovať bude aj s matkami samoživiteľkami.



Bratislava – Koalícia a opozícia sa nezhodujú v otázke obvinenia exministra vnútra Roberta Kaliňáka a šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica. Podľa opozície sa v štáte skončila akákoľvek demokracia, koalícia oponuje s tým, že právny štát sa upevňuje a odkazuje, že nikto nie je nedotknuteľný.



Bratislava – Hnutie OĽANO podporuje vydanie poslanca Národnej rady SR Roberta Fica na väzobné stíhanie, rovnako s tým súhlasí aj predseda vlády Eduard Heger.



Pezinok - Obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka vzali do väzby. V sobotu o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné. Obvineného advokáta Mareka P. prepustili zo zadržania na slobodu. Rozhodnutie takisto nie je právoplatné.

Na archívnej snímke vľavo Robert Kaliňák v sprievode príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) odchádza po vynesení verdiktu ŠTS v Pezinku 23. apríla 2022.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa zídu opäť zajtra. O 13.00 h sa má začať mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca. Smer-SD mu najnovšie vyčíta medializované informácie o jeho údajnom priamom zasahovaní do "živých" trestných vecí.



Bratislava - Slovensko v druhej polovici mája Rusku zaplatí za plyn v eurách. Uviedol to v RTVS predseda vlády SR Eduard Heger. Pre domácnosti je podľa neho na základe ubezpečenia z ministerstva hospodárstva zabezpečený dostatok plynu minimálne do apríla 2023, ak by aj prišlo k náhlemu prerušeniu jeho dodávok z Ruska.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval generálneho tajomníka OSN, že sa rozhodol navštíviť Moskvu skôr než Kyjev. Zdôraznil pritom, že vojnový konflikt neprebieha v Rusku, ale na Ukrajine.



Moskva - Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v noci na dnes priznalo, že vypukol požiar v ropnom zariadení v ruskom meste Briansk, ktoré leží približne 100 kilometrov na sever od ukrajinských hraníc.



Moskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez Ukrajinu, aj keď na rozdiel od začiatku mesiaca vo výrazne nižších objemoch.



Jakarta - Situácia na svetovom trhu s potravinami sa v nasledujúcom období pravdepodobne prudko zhorší po tom, ako sa indonézska vláda rozhodla zakázať vývoz palmového oleja. Ten je pritom najpoužívanejším olejom na svete a najväčším producentom je práve Indonézia.



Ľubľana Nové liberálne hnutie Sloboda zaznamenalo včera v slovinských parlamentných voľbách jasné víťazstvo. Vyplýva to z výsledkov povolebného prieskumu, ktorý zverejnila televízia RTV Slovenija.



Viedeň - Na východe Ukrajiny bolo zadržaných niekoľko členov pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Na snímke ruské vojsko v Mariupole 23. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Lonato - Slovenskí strelci obsadili na Svetovom pohári v brokových zbraniach v talianskom Lonate tretie miesto v mix trape. Zuzana Rehák-Štefečeková a Adrián Drobný zdolali v boji o bronz taliansku dvojicu Alessia Iezziová a Valerio Grazini.



Györ - Hádzanárky Slovenska prehrali aj vo svojom poslednom zápase v 5. kvalifikačnej skupine ME 2022 s Maďarskom 19:25. V tabuľke skončili so šiestimi prehrami na poslednom mieste bez bodu.



Komárno - Volejbalisti Rieker UJS Komárno včera obhájili majstrovský titul v slovenskej extralige.