Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 2. mája 2022 - 5.45 h.





Bratislava - Európska únia nebola nikdy taká silná a jednotná ako dnes. Členstvo Slovenska v tomto spoločenstve zlepšilo kvalitu životov, zároveň dalo Slovákom prosperitu a bezpečnosť. Pri príležitosti včerajšieho 18. výročia vstupu do EÚ to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Predseda vlády Eduard Heger pri tejto príležitosti uviedol, že Európska únia je náš životný priestor, naša rozšírená vlasť.



Londýn - Členské štáty Európskej únie musia byť odvážne a jednotné v otázke platieb za dodávky ruského plynu v eurách, povedal predseda vlády SR Eduard Heger v rozhovore pre britskú verejnoprávnu stanicu BBC. Premiér uznal, že prípadné odstrihnutie od ruského plynu môže spôsobiť na Slovensku viaceré problémy.



Bratislava Slovensko bude v prípade plynu konať podľa toho, ako sa dohodne Európska únia. Skonštatoval to v diskusnej relácii TA3 minister financií Igor Matovič. Zároveň pripustil, že SR sa nevie zo dňa na deň odpojiť od ruských energií.

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Objednávkou vládnej koalície je vidieť lídrov opozície v putách. V diskusnej relácii televízie TA3 to uviedol nezaradený poslanec mimoparlamentnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok.



Bratislava - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár sa zdrží pri hlasovaní v parlamente o súhlase s vydaním poslanca Roberta Fica do väzby. Povedal to pre TASR s tým, že Sme rodina bude mať zelenú kartu.



Liptovský Mikuláš – Vláda stráca akýkoľvek kontakt s bežným životom ľudí na Slovensku. Venuje sa celoeurópskym a celosvetovým problémom a vykašľala sa na svoj vlastný národ. V rámci osláv sviatku práce to v Liptovskom Mikuláši povedal predseda strany Hlas–SD Peter Pellegrini.



Nitra Približne 2500 ľudí z celého Slovenska zaplnilo časť Svätoplukovho námestia v Nitre počas oslavy 1. mája, ktoré organizoval Smer-SD. Predseda strany Robert Fico v príhovore vyzval ľudí, aby chodili v čo najväčšom počte na protestné podujatia. „Musíme vymeniť vládu Slovenskej republiky, v tom nám musíte pomôcť. Musíme dať dole vládu, musíme dať dole prezidentku, demokratickým právnym spôsobom,“ skonštatoval Fico.

Účastníci prvomájového protestného zhromaždenia v Nitre, ktoré zorganizovala opozičná strana Smer-SD.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Bratislava - Trestné sadzby za marihuanu pre vlastnú spotrebu sa znižujú. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorá včera nadobudla účinnosť.



Bratislava - Mimoriadna situácia vyhlásená pre výskyt ochorenia COVID-19 na území SR naďalej trvá. Ministerstvo zdravotníctva SR to zdôvodňuje pretrvávajúcou globálnou pandémiou.



Bratislava - V hre Loto padol včera v prvom ťahu jackpot 3.720.498,35 eura. V druhom ťahu dosiahla výhra 500.000 eur.



Brusel - Európska únia sa prikláňa k zákazu dovozu ruskej ropy do konca roka. Uviedli to po víkendových rokovaniach medzi Európskou komisiou a členskými štátmi bloku dvaja diplomati, ktorí nechceli byť menovaní. Únia pripravuje šiesty balík sankcií proti Rusku. Očakáva sa, že nové sankcie sa zamerajú na ruskú ropu, ruské a bieloruské banky, ako aj na ďalších jednotlivcov a spoločnosti.



Paríž - Polícia vo francúzskej metropole Paríž nasadila včera slzotvorný plyn voči anarchistom, ktorí pustošili priestory podnikov počas protestov v deň Sviatku práce. Demonštranti vyjadrovali okrem iného nesúhlas s politikou novozvoleného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Demonštranti kráčajú s bannerom pri horiacom smetnom koši počas výtržností na prvomájovom protestnom zhromaždení organizovanom francúzskymi odborármi pri príležitosti medzinárodného Sviatku práce v Paríži 1. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Skupinu prvých približne 100 civilistov evakuovali z komplexu oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol obliehanom ruskými silami. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Hneď po tejto čiastočnej evakuácii civilistov obnovili ruské sily ostreľovanie oceliarní.



Kyjev – Ukrajinské bezpečnostné orgány odhalili podľa vlastného vyjadrenia skupinu ruských agentov. Jeden zo špiónov pracoval dokonca v generálnom štábe Ozbrojených síl Ukrajiny. "Títo súdruhovia mali zostreliť dopravné lietadlo nad Ruskom alebo Bieloruskom. Potom by zodpovednosť pripísali ukrajinskej strane," povedal prezidentský poradca Olexij Arestovyč.



Nitra - Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili v šiestom zápase finále Kaufland play off Tipos extraligy 2021/2022 a získali titul majstra SR. Včera triumfovali na ľade HK Nitra 5:2 a celú sériu vyhrali 4:2 na zápasy.


Na snímke zdvíha majstrovský pohár nad hlavu Tomáš Zigo.
Foto: TASR - Henrich Mišovič