Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 3. mája 2022 - 5.45 h.


Brusel - Európska komisia by mohla vynechať Maďarsko a Slovensko z pripravovaného embarga na nákup ruskej ropy, pretože obe členské krajiny EÚ sú od jej dovozu silne závislé.



Budapešť - Maďarsko je pripravené vetovať sankcie Európskej únie namierené na ruský ropný sektor, ak by obmedzovali možnosti Budapešti týkajúce sa dovozu energií.



Bratislava - Slovensko v tejto chvíli nie je pripravené vzdať sa dodávok ruských surovín, avšak robí všetko pre to, aby sa stalo menej závislé od ruského plynu. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger v relácii HARDtalk britskej verejnoprávnej televízie BBC. Heger tiež poznamenal, že napriek vojne na Ukrajine sa priame nebezpečenstvo pre Slovensko nezvyšuje.



Brusel - Slovensko bude trvať na výnimke z embarga na nákupy ruskej ropy, ak sa stane predmetom nových sankcií EÚ voči Rusku. Uviedol to minister hospodárstva SR Richard Sulík po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre energetiku v Bruseli. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek doplnil, že Slovensko nebude tou krajinou, ktorá by spochybnila jednotu členských krajín, ak bude dohoda o zákaze platiť za ruský plyn rubľami.



Berlín - Nemecká vláda je v rámci EÚ pripravená bezodkladne podporiť zákaz dodávok ropy z Ruska.



Kišiňov - Rusko sa pokúsi otvoriť nový front vojny na Ukrajine z Moldavska. Napísal to britský denník The Times, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje z prostredia ukrajinskej armády.



Kyjev
- Pri ruskom raketovom útoku bol včera zasiahnutý strategicky dôležitý most cez ústie rieky Dnester v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny. Most predstavuje jediné cestné a železničné spojenie Ukrajiny s južnou časťou Odeského regiónu.



Washington - Rusko plánuje bezprostredne anektovať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku na východe Ukrajiny po tom, ako sa mu nepodarilo zvrhnúť ukrajinskú vládu. Uviedol to americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Michael Carpenter.



Helsinki - Fínsko sa rozhodne požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii 12. mája.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR by sa mali držať záveru mandátového výboru v súvislosti s väzobným stíhaním lídra strany Smer-SD Roberta Fica. Uviedol to premiér Eduard Heger. Ten v stredu (27. 4.) prijal uznesenie a odporučil plénu parlamentu odsúhlasiť žiadosť prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby.



Bratislava - Obvinený advokát Marek P. bude stíhaný vo väzbe. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR.

Obvinený advokát Marek P. odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na hlavné pojednávanie na Najvyšší súd SR v Bratislave v pondelok 2. mája 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Washington – Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová navštívi v nedeľu 8. mája Slovensko, kde sa počas Dňa matiek stretne s ukrajinskými matkami a deťmi, ktoré utiekli z vlasti po začiatku ruskej invázie. Navštívi Košice a Vyšné Nemecké.



Bratislava - Ôsmi slovenskí europoslanci vyzývajú vedenie frakcie socialistov a demokratov na prehodnotenie členstva strany Smer-SD v politickej skupine. Ako tvrdia, ich postoje sú nezlučiteľné s princípmi a hodnotami, ktoré dlhodobo, nielen v čase vojny na Ukrajine, prezentuje spomenutá politická frakcia.



Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla schodok vo výške 1,384 miliardy eur, čo je oproti marcu nárast deficitu o 236 miliónov eur a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o zlepšenie hospodárenia štátu o 1,243 miliardy eur.



Londýn - Britský premiér Boris Johnson dnes počas príhovoru k ukrajinskému parlamentu oznámi ďalšiu dávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov libier (viac ako 357 miliónov eur).



Praha - Česko doteraz poskytlo Ukrajine vojenskú pomoc za takmer tri miliardy korún.



Záhreb - Chorvátsko nepredĺžilo platnosť proticovidových opatrení na svojich hraniciach.



Bratislava - Finále 53. ročníka futbalového Slovenského pohára - Slovnaft Cupu 2021/2022 sa uskutoční v nedeľu 8. mája aj s divákmi na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.