Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 4. mája 2022 - 5.45 h.



Brusel - Predstavitelia EÚ včera neskoro večer odovzdali členským štátom návrh nového balíka sankcií voči Rusku pre jeho inváziu Ukrajiny. Euroblok však zatiaľ nedosiahol konsenzus v súvislosti s navrhovaných zákazom dovozu ruskej ropy. Európska komisia navrhuje postupne úplne zakázať dovoz ropy z Ruska. Tento proces by mal podľa návrhu trvať šesť až osem mesiacov, s výnimkou Slovenska a Maďarska, ktoré by dostali na zavedenie embarga viac času.



Kyjev - Organizácia Spojených národov oznámila, že zo železiarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, sa podarilo úspešne evakuovať 101 civilistov. Išlo o spoločnú operáciu OSN a Červeného kríža.



Vatikán - Maďarský premiér Viktor Orbán počas aprílovej návštevy vo Vatikáne pápežovi Františkovi povedal, že Rusi majú plán ukončiť vojnu na Ukrajine 9. mája. V rozhovore pre taliansky denník Corriere Della Sera, ktorý bol publikovaný včera, to povedal najvyšší pontifex.

Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval do Vatikánu na stretnutie s pápežom Františkom vo štvrtok 21. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin by mohol oficiálne vyhlásiť vojnu Ukrajine už 9. mája. Informovala o tom spravodajská televízia CNN, podľa ktorej by vyhlásenie vojny Putinovi umožnilo plnú mobilizáciu ruských záložných síl.



Záhreb - Chorvátsky prezident Zoran Milanovič plánuje na najbližšom summite NATO vetovať prípadnú pozvánku Severoatlantickej aliancie pre Fínsko.



Paríž - Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vyzval Západ, aby prestal dodávať zbrane Ukrajine.



Kyjev - Zakarpatskú oblasť na Ukrajine ležiacu pri hraniciach so Slovenskom zasiahla včera raketa. Raketa zasiahla bližšie nešpecifikované zariadenie v meste Volovec, ktoré sa nachádza zhruba 100 kilometrov od slovenských hraníc.



Bratislava - Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré Ukrajine prispievajú najviac v oblasti humanitárnej či vojenskej pomoci. Vojna, ktorá sa odohráva na ukrajinskom území, je totiž bojom za naše hodnoty. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR by mali o žiadosti prokuratúry na súhlas s vydaním Roberta Fica hlasovať dnes o 17.00 h.



Bratislava - Polícia vyhodnocuje zvukový a obrazový záznam z nedeľného protestu v Nitre. Počas protestného zhromaždenia organizovaného Smerom-SD odzneli vulgarizmy na adresu prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Účastníci prvomájového protestného zhromaždenia v Nitre, ktoré zorganizovala opozičná strana Smer-SD.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Bratislava - Na Slovensku sa bude opravovať a modernizovať ukrajinská bojová technika. Štátna akciová spoločnosť Konštrukta - Defence už uzatvorila kontrakt.



Bratislava - Dôchodcovia by mali dostať v tomto roku 13. dôchodok podľa doterajších pravidiel, no termín jeho výplaty by mohol byť posunutý z novembra na júl. Dnes bude o návrhu novely zákona o 13. dôchodku rokovať vláda. Kabinet bude rozhodovať aj o nákupe liekov a zdravotníckych pomôcok v celkovej sume 1,4 milióna eur v rámci humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.



Bratislava - Nová stavebná legislatíva podľa bratislavského primátora Matúša Valla ohrozuje kontrolu hlavného mesta nad developerskými projektami a rozvojom Bratislavy. Napriek opakovaným upozorneniam podľa jeho slov Národná rada SR schválila nový zákon o územnom plánovaní a novelu zákona o výstavbe v podobe, ktorej chýba jasné ukotvenie vydávania záväzných stanovísk mestom.



Bratislava - Európska komisia zaslala na účty Ministerstva financií SR dodatočné zálohové platby vo výške takmer 193,6 milióna eur. Sú určené pre členské štáty najzasiahnutejšie utečeneckou krízou.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvetných ekonomických sankciách v reakcii na "nepriateľské kroky niektorých cudzích štátov a medzinárodných organizácií".



Brusel - Európska únia v nadchádzajúcich dňoch poskytne podrobnejšie usmernenia o tom, čo spoločnosti môžu a nemôžu robiť vzhľadom na sankcie, aby splnili požiadavky Ruska platiť za dodávky plynu v rubľoch, keďže vlády sa obávajú ekonomických dôsledkov zastavenia týchto dodávok.



Bratislava - Marián Vajda sa stal hlavným trénerom slovenského tenistu Alexa Molčana. Vajda sa dohodol s Alexom Molčanom na spolupráci do konca roka a bude ho sprevádzať na turnajoch ATP.