Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 5. mája 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady vo včerajšom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť Generálnej prokuratúry o vzatie poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. Z prítomných 150 poslancov hlasovalo za jeho vydanie 74, proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo osem poslancov.



Bratislava - Poslankyne Národnej rady Katarínu Hatrákovú a Romanu Tabák vylúčili z klubu OĽANO. Poslankyne totiž nehlasovali za vydanie Roberta Fica do väzby. Katarína Hatráková sa pri hlasovaní zdržala, Romana Tabák nehlasovala.

Na snímke poslankyňa NR SR Romana Tabák (OĽaNO) počas brífingu s novinármi po hlasovaní 4. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Je namieste sa rozprávať o tom, aký prínos má hnutie Sme rodina v koalícii. Vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová po hlasovaní o žiadosti Generálnej prokuratúry na vzatie Roberta Fica do väzby. Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková si myslí, že Sme rodina nemá byť v koalícii. Pri hlasovaní sa totiž poslanci Sme rodina zdržali.



Bratislava - Medzi osobnosti národných dejín, na ktoré národ napriek rôznym turbulenciám politického vývinu za posledných 100 rokov nezabudol, patrí predovšetkým Milan Rastislav Štefánik. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár pri príležitosti 103. výročia Štefánikovej tragickej smrti. Jeho pamiatku si uctil položením vencov k Pamätníku M. R. Štefánika v Bratislave. Na pietnom akte sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger.



Budapešť - Maďarsko bude vetovať návrh zákazu Európskej únie na dovoz ropy z Ruska, vyhlásil v rozhovore pre britskú verejnoprávnu televíziu BBC hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz po rozhovoroch s kosovským premiérom Albinom Kurtim podporil možný vstup Kosova do Európskej únie. Upozornil však, že najprv musí Priština urovnať svoje spory so susedným Srbskom.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že nebude súhlasiť s mierovou dohodou s Moskvou, ktorá by ruským silám umožňovala zostať na ich súčasných pozíciách na okupovaných ukrajinských územiach. Uviedla agentúra AP.



Moskva - Rusko včera oznámilo, že od dnes na tri dni zastaví útoky na železiarne Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole a umožní tak vytvorenie humanitárneho koridoru pre odchod civilistov z komplexu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

Príbuzní držia transparenty s nápisom Zachráňte vojakov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol pred centrom pre vysídlené osoby v Záporoží počas 69. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 3. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter ohlásilo zrušenie bezvízového vstupu pre držiteľov diplomatických pasov z väčšiny európskych krajín. TASR prevzala správu z televízie CNN.



Kyjev - Z obliehaného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny sa podarilo evakuovať ďalších 344 ľudí. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje denník The Guardian.



Štokholm - Vládnuca Švédska sociálnodemokratická strana by už v polovici mája mohla zaujať stanovisko v otázke prípadného vstupu Švédska do NATO. Predstavitelia vedenia strany švédskej premiérky Magdaleny Anderssonovej sa totiž už v nedeľu 15. mája majú stretnúť na mimoriadnom zasadnutí, kde budú okrem iného diskutovať aj o tejto otázke.



Praha - Poslanci českého parlamentu včera jednomyseľne odsúhlasili zrušenie stavu pandemickej pohotovosti. Od dnes tak prestáva v Česku platiť povinnosť nosiť rúška v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach.



Madrid - Futbalisti Realu Madrid sa po senzačnom obrate prebojovali do finále Ligy majstrov 2021/2022. Vo včerajšej domácej odvete semifinále zdolali Manchester City 3:1 po predĺžení a zvrátili prehru 3:4 z úvodného stretnutia. Ich súperom v sobotu 28. mája bude FC Liverpool.

Na snímke sprava hráč Realu Vinicius Junior a hráč Manchestru Kyle Walker v odvete semifinále Ligy majstrov vo futbale Real Madrid - Manchester City v Madride 4. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Karlove Vary - Slovenský hokejový reprezentant Jozef Baláž zamieril po striebornej sezóne v Nitre do českého extraligového klubu HC Energie Karlovy Vary. Podpísal s ním ročnú zmluvu s dvojročnou opciou do konca sezóny 2024/2025.