Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 10. mája 2022 - 5.45 h.


Budapešť - Maďarsko ohlásilo, že bude vetovať sankcie Európskej únie na ruskú ropu. Na presadenie balíka sankcií je v rámci EÚ potrebný súhlas všetkých členských štátov.



Budapešť - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odcestovala včera do Budapešti za maďarským premiérom Viktorom Orbánom, s ktorým diskutovala o otázkach týkajúcich sa bezpečnosti dodávok energie do Európy. Rokovanie označila za užitočné.

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Sofia - Bulharsko nepodporí nový balík sankcií Európskej únie proti Rusku, ak krajina nedostane výnimku z navrhovaného embarga na dovoz ruskej ropy.



Bratislava – Návrh, aby ďalší balík sankcií EÚ voči Rusku zahŕňal aj zákaz dovozu ruskej ropy, je neakceptovateľný. Bola by to "ekonomická samovražda". Slovenská vláda by mala hájiť vlastné energetické záujmy štátu tak, ako to robí maďarská. Povedal to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico.



Brusel - Európska únia je po víkendových sporoch pripravená zmierniť svoj balík sankcií na vývoz ruskej ropy. Európsky blok upustí od toho, aby zakázal lodiam z EÚ prepravovať ruskú ropu do tretích krajín.



Štrasburg - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vyslovili v prospech revízie základných zmlúv o fungovaní EÚ. Leyenová zároveň chce, aby EÚ rozhodovala o citlivých otázkach kvalifikovanou väčšinou.



Brusel - Desať členských štátov EÚ vrátane Českej republiky spísalo vyhodnotenie záverov Konferencie o budúcnosti Európy, v rámci ktorého vystríhajú pred unáhlenými zmenami znenia základných zmlúv o fungovaní eurobloku.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera potvrdil, že Ukrajina odovzdala druhú časť dotazníka pre vstup do Európskej únie. Európska komisia plánuje odpovedať na žiadosť Ukrajiny týkajúcu sa prípadného členstva v EÚ v júni.



Štrasburg - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v prejave na pôde Európskeho parlamentu včera vyhlásil, že bude trvať "desaťročia", kým sa nejaký kandidát ako napríklad Ukrajina stane členom Európskej únie, a naznačil vytvorenie širšieho politického spoločenstva demokratických štátov okolo Únie.



Berlín - Francúzsky prezident Emmanuel Macron včera počas stretnutia s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne povedal, že ešte nezaznamenal pokrok v úsilí ukončiť vojnu na Ukrajine. Obaja lídri však privítali fakt, že ruský prezident Vladimir Putin počas svojho príhovoru pri príležitosti osláv víťazstva Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne neoznámil žiadne nové kroky, ktoré by viedli k rozšíreniu vojny na Ukrajine.

Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz stoja po spoločnom stretnutí pred Brandenburskou bránou v Berlíne v pondelok 9. mája 2022. Na počesť Dňa Európy je Brandenburská brána osvetlená vo farbách ukrajinskej vlajky.
Foto: TASR/AP


Washington - Americký prezident Joe Biden podpísal tzv. Zákon o pôžičke a prenájme (Lend-Lease Act) z čias druhej svetovej vojny, ktorý umožní urýchliť dodávky zbraní na Ukrajinu. Biden zároveň požiadal Kongres, aby schválil veľký balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 33 miliárd dolárov, ktorý by zahŕňal vojenskú pomoc vo výške 20 miliárd dolárov.



Brusel - Európska únia by mala zabaviť ruské devízové rezervy na zaplatenie rekonštrukcie Ukrajiny. Povedal to vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.



Bratislava - Úlohou súčasnej generácie je vrátiť Európu späť do rovnováhy. Ak ju neobnoví, prísľub spoločnej Európy zostane len ambíciou. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitostí včerajšieho Dňa Európy. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že táto generácia svoju rolu zvládne.



Bratislava - Slovensko sa pri vojne na Ukrajine postavilo na správnu stranu dejín. Ukrajinu bude podporovať až do úplného víťazstva. Na bratislavskom zhromaždení na podporu Ukrajiny a za očistu štátu od mafie s názvom "Dokončime to" to povedal premiér Eduard Heger.



Bratislava - Systém verejného zdravotného poistenia na Slovensku, do ktorého išlo vlani okolo šesť miliárd eur zo zdravotných odvodov, je podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou hrdzavé a deravé potrubie. Jeho stav považuje za alarmujúci.



Bratislava - Miroslav Šatan zostáva naďalej na poste prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja.