Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 13. mája 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová včera telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý ju pozval na návštevu Ukrajiny. Hovorili nielen o situácii na Ukrajine a o podpore, ktorú Ukrajinci potrebujú, ale aj o európskej perspektíve tejto krajiny.



Bratislava - Pre Slovensko existuje len jediná cesta, ako sa vymaniť z ruskej energetickej pasce, musí konečne prestať byť závislé od dodávok sibírskeho plynu a ropy. Uviedol to slovenský premiér Eduard Heger. Poznamenal, že len slovenská dezinformačná scéna, odmieta vidieť, že Rusko už nie je spoľahlivý dodávateľ energií.



Helsinki/Moskva
- Kľúčoví fínski politici boli varovaní, že Rusko dnes môže zastaviť dodávky zemného plynu do krajiny. Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová včera oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO.



Kyjev - V Čiernom mori mal podľa ukrajinských vojenských predstaviteľov vypuknúť požiar na ďalšej ruskej lodi. Má ísť o podporné plavidlo Vsevolod Bobrov. Informovala o tom spravodajská stanica CNN, ktorá sa odvolala na hovorcu odeskej oblastnej vojenskej správy Serhija Bratčuka.



Kyjev - Najmenej dvaja civilisti prišli včera o život a štyria ďalší ľudia utrpeli zranenia v dôsledku ostreľovania ukrajinského mesta Derhači ležiaceho v Charkovskej oblasti zo strany ruských síl. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.



Kyjev - Kyjev včera oznámil, že vedie "ťažké" rozhovory s Ruskom o zaistení bezpečného odchodu 38 vážne ranených bojovníkov z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol obkľúčenom ruskými vojakmi. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.



Kyjev - Štyri ruské letecké útoky sa včera zamerali na ropnú rafinériu v meste Kremenčuk v ukrajinskej Poltavskej oblasti. Oznámil to oblastný gubernátor Dmytro Lunin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.



Bratislava - Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec povedal, že reforma polície je pre neho a jeho tím v najbližšom období jednou z priorít.

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba privítal výsledok hlasovania Rady Organizácie Spojených národov pre ľudské práva, ktorá schválila rezolúciu o spustení vyšetrovania údajného porušovania ľudských práv a ďalších zločinov, ktorých sa mala dopustiť ruská armáda na Ukrajine.



Pchjongjang - Severná Kórea dnes oznámila úmrtie šiestich ľudí v súvislosti s prudkým šírením "horúčky", pričom jedna z obetí bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Stalo sa to deň po tom, čo KĽDR po viac ako dvoch rokoch pandémie COVID-19 potvrdila vôbec prvé prípady nákazy.



Bratislava – Envirorezort podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý je podľa presvedčenia rezortu zodpovedný za nelegálne prikrmovanie medveďov. Ministerstvo tak reaguje na udalosti uplynulých dní v regióne Podpoľania, kde došlo ku kolízii človeka a medveďa hnedého.



Varšava - Počet ľudí, ktorí ušli z Ukrajiny pred inváziou Ruska do zahraničia, prekročil hranicu šesť miliónov. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.



Washington - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena varovala, že Severná Kórea by mohla počas mája po prvý raz po piatich rokoch opätovne vykonať testy jadrovej zbrane.



Praha - Šéf českého hnutia ANO Andrej Babiš hľadá svojho nástupcu, ktorý povedie kandidátku do volieb do Poslaneckej snemovne v roku 2025.



Helsinki - Slovenský hokejový tím napísal včera na súpisku pre MS v Helsinkách 22 hráčov. Mimo zatiaľ zostali útočníci Andrej Kollár, Adam Sýkora a obranca Martin Bučko.



Londýn - Futbalisti Tottenhamu Hotspur zvíťazili v severolondýnskom derby and Arsenalom 3:0 a zdramatizovali boj o miestenky do budúcoročnej edície Ligy majstrov. "Kohúti" strácajú z piateho miesta na štvrtých "kanonierov" len jeden bod a na tretiu Chelsea päť. Do konca sezóny Premier League zostávajú dve kolá.



Rím - Španielsky tenista Rafael Nadal prekvapujúco skončil pred bránami štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Ríme.