Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 16. mája 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár chce otvoriť otázku porušovania ľudských práv zo strany sudcov pri ich rozhodovaní. V diskusnej relácii TA3 V politike uviedol, že s touto témou chce prísť na dnešnú koaličnú radu.



Bratislava - Cestou k dohode celej koalície v rámci schvaľovania protiinflačného balíčka by mohlo byť spoločné rokovanie a dohoda vlády so spoločnosťami, ktorých nadmerné zisky majú byť zdanené. Myslí si to predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.



Bratislava - Prorodinné opatrenia by mali túto stredu prejsť na vláde a vo štvrtok, prípadne v piatok (19. – 20. 5.) by mal o nich hlasovať parlament. V diskusnej relácii TV Markíza to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.



Bratislava - Balík pomoci rodinám, ktorý plánuje minister financií Igor Matovič predložiť túto stredu na rokovanie vlády, sa mierne upraví. Prídavok na dieťa by sa mal od budúceho roka zvýšiť na 50 eur, namiesto pôvodne predstavených 40 eur. O rovnakých desať eur sa zníži príspevok na služby deťom, tzv. "krúžkovné", z pôvodných 60 eur na 50 eur.



Bratislava - Strana SaS vyzvala ministra financií Igora Matoviča, aby prestal zavádzať o daňovom bonuse na dieťa. Ten podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka bude znamenať menej peňazí pre chudobných a viac pre bohatých.



Bratislava - Na Slovensku chcú založiť desať nových politických strán. Oznámenie o zbieraní podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR. Medzi nimi je viacero subjektov, ktoré majú ambíciu byť regionálnymi stranami.



Nitra Hasiči večer zasahovali pri požiari Domu s opatrovateľskou službou na Ulici Janka kráľa v Nitre. Obyvateľov objektu evakuovali, v čase vypuknutia požiaru sa nachádzalo v objekte zhruba 100 seniorov.

Na snímke hasiči zasahujú v Dome s opatrovateľskou službou, ktorý zachvátil požiar na ulici Janka Kráľa v Nitre v nedeľu 15. mája 2022.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Záhreb - Chorvátsky parlament schválil v piatok návrh zákona o pristúpení k jednotnej európskej mene. Chorvátsko sa tak od budúceho roka stane 20. krajinou eurozóny.



Helsinki - Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová včera oznámili, že ich krajina podá v nasledujúcich dňoch prihlášku do NATO.



Štokholm - Švédski vládnuci sociálni demokrati premiérky Magdaleny Anderssonovej oznámili, že podporujú podanie žiadosti o vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Zároveň zdôraznili, že sú proti tomu, aby sa na území Švédska umiestňovali jadrové zbrane alebo zriaďovali stále vojenské základne.



Kyjev - Ukrajinská armáda nasadila na frontových líniách už mnohé z moderných amerických húfnic typu M-777, ktoré Kyjevu v rámci vojenskej pomoci dodali Spojené štáty. Oznámilo to veľvyslanectvo USA v Kyjeve.



Kyjev - Rusko zhodilo fosforové bomby na oceliarne Azovstaľ v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol po tom, čo Ukrajina v sobotu večer zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízie.



Londýn - Britská vojenská rozviedka tvrdí, že Rusko už možno prišlo až o tretinu príslušníkov inváznych síl, ktorých vyslalo na Ukrajinu. Takáto správa prišla v čase, keď sa v médiách objavili informácie, že Rusko plánuje na Ukrajinu vyslať aj vojakov v zálohe.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon umožňujúci zakázať činnosť politickým stranám, ktoré ospravedlňujú, uznávajú alebo popierajú ozbrojenú agresiu Ruska voči Ukrajine.



Düsseldorf - Sociálni demokrati nemeckého kancelára Olafa Scholza utrpeli včera výraznú porážku vo voľbách v najľudnatejšej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorých s náskokom zvíťazili opoziční konzervatívci.



Helsinki - Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry sa dnes pripojí k tímu na MS v Helsinkách. Premiéru na šampionáte by mal absolvovať v stredu 18. mája v zápase proti Švajčiarsku. Pôvodne sa so slovenským obrancom počítalo už v dnešnom zápase s Kanadou.