Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 17. mája 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran kategoricky odmieta tvrdenia lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica o avíze na policajnú akciu zameranú na ľudí z bývalého inšpekčného tímu Oblúk, sudcov a prokurátorov. Na bezpečnostnej rade štátu podľa neho "nič také" neodznelo. Prekvapilo ho, že predseda parlamentu Boris Kollár Ficovi "sadol na lep", hoci má prístup k informáciám z bezpečnostnej rady. Boris Kollár v reakcii na Hamranove slová uviedol, že policajný prezident by mal byť zdržanlivý a dávať si pozor na vlastné správanie. Minister vnútra Roman Mikulec rázne žiada politických partnerov, ako aj oponentov, aby prestali zavádzať verejnosť.



Bratislava - Národná kriminálne agentúra zadržala bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR a exministra spravodlivosti Štefana Harabina. Vyšetrovateľom bol obvinený z trestného činu schvaľovania trestného činu a extrémistického trestného činu. Po výsluchu ho prepustili.



Bratislava Pomoc ľuďom v boji proti inflácii pôjde zajtra na rokovanie vlády a vo štvrtok do Národnej rady SR. Oznámil to minister financií Igor Matovič. Verí, že koalícia nezhody v tejto téme ustojí.



Banská Bystrica – Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil včera expolicajta Pavla Vorobjova z kauzy Očistec na dvojročný trest odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Jeho meno sa spája s tzv. lustráciami novinárov.



Pezinok - Finančník Martin K. zostáva väzobne stíhaný. Špecializovaný trestný súd v Pezinku zamietol jeho žiadosť o prepustenie.



Bratislava - Potravinárske spoločnosti vyzvali poslancov Národnej rady SR, aby nepodporili obmedzenie vývozu poľnohospodárskych komodít a potravín. Zavedenie regulácie, ktorá môže zasahovať do voľného pohybu tovaru, je pre krajinu závislú od dovozu potravín veľkým rizikom.



Bratislava - Polícia a záchranné zložky zasahovali pri explózii, ku ktorej došlo krátko po 21.00 h v priestoroch výrobnej haly na Priemyselnej ulici v Malackách. Primátor Malaciek Juraj Říha na sociálnej sieti upokojuje verejnosť, že nebol zaznamenaný chemický únik, informoval, že do Malaciek presunú kontrolné chemické laboratórium, ktoré bude z preventívnych dôvodov monitorovať ovzdušie.

Snímka z miesta explózie v Malackách.
Foto: Facebook/Polícia sr - Bratislavský kraj


Moskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom si na jún nerezervoval žiadne tranzitné kapacity na export plynu do Európy cez Veľké Kapušany na slovensko-ukrajinskej hranici.



Brusel - Lídri Európskej únie nedospeli na včerajšom stretnutí na úrovni ministrov zahraničných vecí členských krajín k jednomyseľnej zhode v otázke zákazu dodávok ropy z Ruska.



Budapešť – Poslanci maďarského Národného zhromaždenia včera opätovne zvolili za premiéra Viktora Orbána, ktorý tak nastúpi do tejto funkcie už po piaty raz.



Štokholm - Švédsko oficiálne požiada o vstup do NATO, oznámila včera švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Turecká vláda nebude súhlasiť s členstvom Švédska a Fínska v Severoatlantickej aliancii, povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecko kritizuje Fínsko a najmä Švédsko za prejavy zhovievavosti voči Strane kurdských pracujúcich, ktorá je na zozname teroristických organizácií Európskej únie.



Moskva - Rozhodnutie Fínska a Švédska o vstupe do Severoatlantickej aliancie nepredstavuje pre Rusko hrozbu, môže však "vyvolať reakciu". Povedal to ruský prezident Vladimir Putin.



Moskva - Západ dúfa v predĺženie konfliktu na Ukrajine v snahe oslabiť Rusko, vyhlásil bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na summite členských krajín Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti.



Kyjev - Z obliehaného oceliarskeho závodu Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol evakuovali viac ako 260 ukrajinských vojakov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnes potvrdil, že ukrajinské ozbrojené zložky spustili operáciu na záchranu obrancov mesta Mariupol, a avizoval, že táto akcia bude pokračovať.



Washington - Spojené štáty oznámili, že zmierňujú obmedzenia zavedené voči Kube vládou bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Zmeny sa dotknú napr. imigračných postupov, prevodov peňazí a leteckej dopravy.



Helsinki - Slovenskí hokejoví reprezentanti vo svojom treťom zápase v základnej A-skupine MS vo Fínsku prehrali s Kanadou 1:5.