Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 18. mája 2022 - 5.45 h.

Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sú pozastavené a Rusko obvinil zo "stereotypného zmýšľania".



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že odštartovala operácia zameraná na záchranu ukrajinských vojakov z Mariupola. Z obliehaného oceliarskeho závodu Azovstaľ evakuovali v pondelok viac ako 260 ukrajinských vojakov. Moskva však tvrdí, že títo bojovníci sa vzdali a teraz sú v zajatí.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo včerajšom telefonáte prisľúbil svojmu ukrajinskému náprotivkovi Volodymyrovi Zelenskému dodávku ďalších zbraní v najbližších dňoch.



Bratislava - Premiér Eduard Heger telefonoval včera s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Nemecko je pripravené pomôcť Slovensku s dodávkami plynu. Predseda vlády pozval nemeckého kancelára na návštevu Slovenska.



Bratislava - Koalícia naďalej nemá finálnu dohodu na inflačnom balíku na pomoc rodinám z dielne ministra financií Igora Matoviča. Koaličná SaS predstavila protinávrh pomoci ľuďom pri súčasnom zdražovaní. Na zvýšenie daní strana uplatnila veto. Ak nebude rešpektované, koaličná zmluva stráca zmysel. SaS však z vlády ani z koalície odísť neplánuje.

Na archívnej snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie na tému Pomoc rodinám 16. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak predložil na dnešné rokovanie vlády návrh nariadenia, ktorým sa má jednorazovo zvýšiť prídavok na dieťa. Za mesiac máj 2022 sa poskytne na všetky deti v celkovej sume 100 eur.



Bratislava – Minister financií Igor Matovič predloží na vládu návrh zákona, ktorým sa zdaní rozdiel v cenách medzi lacnejšou ruskou ropou a ropou typu Brent. Sadzba dane by mala byť 30 % z rozdielu cien a bude platiť na všetku ruskú ropu spracovanú na Slovensku.



Bratislava - Dôchodcovia dostanú 13. dôchodok v celej výške skôr, a to už v júli tohto roka. Počíta s tým novela zákona o 13. dôchodku, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.



Bratislava - Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa napokon majú konať 29. októbra. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár.



Bratislava Slovensko bude za plyn platiť tak, že bude tiecť aj naďalej. Zdôraznil to minister hospodárstva Richard Sulík. SR podľa jeho slov zaplatí v eurách na euroúčet do Gazprombanky, kde to bude prekonvertované na ruble a tie pôjdu ďalej do Gazpromu.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal včera obžalobu na bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR eviduje celkovo 35 oficiálnych žiadostí o povolenie vykonať službu v ozbrojených silách iného štátu, ktoré udeľuje prezident SR.



Bratislava - Bývalý podpredseda vlády a minister financií SR Ivan Mikloš bude členom poradného výboru ukrajinskej Národnej rady pre obnovu Ukrajiny.



Štokholm Fínsko a Švédsko dnes podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii, oznámila švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Vstup Fínska a Švédska do NATO podporia všetky členské krajiny Európskej únie. Vyhlásil to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa domnieva, že by sa mali brať do úvahy výhrady Turecka voči vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Belehrad - Srbská premiérka Ana Brnabičová včera obvinila Západ, že stojí za pondelkovými takmer 100 falošnými bombovými poplachmi na viacerých miestach v Belehrade. Západ takto podľa nej útočí na Srbsko za jeho odmietnutie uvaliť sankcie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu.



MoskvaRusko zmiernilo bezpečnostné normy pre autá vyrábané na jeho území. Upustilo napríklad od požiadavky na airbagy či senzorov protiblokovacieho systému (ABS), keďže pre sankcie Západu za jeho inváziu na Ukrajinu čelí nedostatku elektronických komponentov a autodielov.



Trnava - Slovenský futbalista Martin Škrtel sa rozhodol po skončení tejto sezóny ukončiť kariéru. Dôvodom sú zdravotné problémy.