Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 19. mája 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová priznala chybu v procese posudzovania vyznamenania pre členov Bielej légie, Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára. Deklarovala, že urobí všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobné kontroverzie neopakovali.



Bratislava - Rafinéria Slovnaft by mala platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. Včera to schválila vláda.



Bratislava – Prídavok na dieťa sa za mesiac máj jednorazovo zvýši na sumu 100 eur. Počíta s tým nariadenie z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré schválila vláda. Od januára 2023 sa má takisto zvýšiť prídavok na dieťa na sumu 50 eur mesačne. Na voľnočasové aktivity dostanú deti od päť do 18 rokov každý mesiac 50 eur.



Bratislava - Proces uznávania dokladov o vzdelaní mimo Európskeho priestoru sa zjednoduší. Vyplýva to z novely zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Takisto odobrila sprísnenie pravidiel pri rizikových športových zápasoch.



Bratislava – Združenie miest a obcí Slovenska vstupuje od dnes do štrajkovej pohotovosti. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. K tomuto štrajku sa plánuje pridať aj Únia miest Slovenska.

Na snímke v popredí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger počas tlačovej konferencie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) k výsledkom rokovania mimoriadneho snemu v Senci 18. mája 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Konkurzný právnik Zoroslav K. uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodu o vine a treste v prípade korupčných káuz exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. a bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M.



Bratislava - Právoplatne odsúdeného Štefana Agha vydali včera z Českej republiky na Slovensko do výkonu trestu odňatia slobody.



Washington – Senát amerického Kongresu dnes v noci jednomyseľne schválil nomináciu Bridget Brinkovej na post veľvyslankyne USA na Ukrajine. Brinková v súčasnosti pôsobí ako veľvyslankyňa na Slovensku.



Brusel - Európska komisia oznámila, že sprístupní celkovo 248 miliónov eur piatim členským štátom EÚ, vrátane Slovenska, ktoré boli na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu najviac postihnuté prílevom utečencov z Ukrajiny.



Washington - Facebook je v súčasnosti nástrojom ruského prezidenta Vladimira Putina a táto sociálna sieť sa stáva zbraňou informačnej vojny. Americkí zákonodarcovia žiadajú spoločnosť Meta, aby riešila proruské dezinformácie na Slovensku. Spoločnosť Meta pre TASR uviedla, že maže príspevky porušujúce pravidlá a spolupracuje s externými odborníkmi a orgánmi verejnej správy, a to aj na Slovensku.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekréty, ktorými predĺžil stanné právo a všeobecnú mobilizáciu o ďalších 90 dní. Dekréty nadobudnú účinnosť 25. mája.



Moskva - Rusko tvrdí, že poslalo viac než 900 ukrajinských vojakov, ktorí vyše mesiaca odrážali ruské útoky v mariupolských oceliarňach Azovstaľ, do väzenskej kolónie v Doneckej oblasti.

Na videosnímke ruskí vojaci sledujú ukrajinských vojakov, ktorí nastupujú do autobusu po tom, ako opustili obliehaný oceliarsky závod Azovstaľ v Mariupole na Ukrajine 18. mája 2022.
Foto: TASR


Brusel - Európska komisia predstavila plán REPowerEU za vyše 210 miliárd eur, ktorý má do roku 2027 znížiť závislosť EÚ od ruských fosílnych palív a podporiť riešenia v boji proti klimatickej kríze.



Brusel - Fínsko a Švédsko včera oficiálne podali svoje žiadosti o členstvo v Severoatlantickej aliancii.



Brusel - Turecko včera zablokovalo začiatok prístupových rokovaní Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie.



Minsk - Bielorusko zaviedlo trest smrti za pokus podniknúť teroristický čin.



Berlín - Spojené štáty zmobilizovali približne trikrát viac pomoci pre Ukrajinu než Európska únia. Ukázali to včera zverejnené údaje zhromaždené nemeckou expertnou skupinou Kielsky inštitút pre svetovú ekonomiku.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navrhla v Bruseli ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, a to až do výšky deviatich miliárd eur pre tento rok.



Helsinki - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v treťom zápase za sebou na majstrovstvách sveta vo Fínsku. Včera podľahli Švajčiarsku 3:5 a skomplikovali si šance na postup do štvrťfinále.