Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 25. mája 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Národná rada SR včera večer schválila protiinflačnú pomoc z dielne Ministerstva financií SR. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. Ten sa od júla tohto roka zvýši na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne.

Bratislava - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný, že pomáhal zločineckej skupine takáčovcov. Rozhodol tom Najvyšší súd Slovenskej republiky. Odsúdil ho na osemročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a peňažný trest vo výške 100.000 eur. Zároveň príde o funkciu prokurátora.

Bratislava - Zasahovať do slobody médií je veľmi nebezpečné, líder OĽANO Igor Matovič narazil na odpor koaličných partnerov. Skonštatoval podpredseda poslaneckého klubu SaS a člen parlamentného mediálneho výboru Roman Foltin v súvislosti s Matovičovým návrhom regulovať účasť v politických diskusných reláciách.

Uvalde - Pri streľbe na základnej škole v meste Uvalde v americkom štáte Texas prišlo o život 19 detí a dvaja dospelí. Útočníka (18) zastrelili zasahujúci policajti. Prezident USA Joe Biden vyzval v noci počas emotívneho prejavu k národu v Bielom dome na nové obmedzenia predaja strelných zbraní. Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012.

Budapešť - Maďarská vláda v súlade s ústavou vyhlásila s platnosťou od polnoci stav vojnovej hrozby.

Davos - Ukrajina musí vo vojne s Ruskom zvíťaziť, aby sa ukázalo, že útok voči Kyjevu bol strategickou chybou šéfa Kremľa Vladimira Putina. Povedala to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v prejave na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

New York - Miliardár a podnikateľ George Soros povedal, že ruská invázia na Ukrajinu by mohla byť začiatkom tretej svetovej vojny. Najlepší spôsob, ako môže Západ udržať slobodnú civilizáciu, je porážka síl ruského prezidenta Vladimira Putina.

Brusel - Členské štáty EÚ schválili v Bruseli dve opatrenia pomoci pre Ukrajinu v rámci Európskeho mierového nástroja. Nová finančná pomoc podporí nákup vojenského vybavenia z krajín Európskej únie.

Londýn - Zdroje blízke Kremľu tvrdia, že v radoch ruskej politickej elity rastie dezilúzia z konania a rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Berlín - Európska únia a Spojené štáty americké sa snažia presvedčiť krajiny produkujúce ropu a plyn, aby zvýšili svoju ťažbu a pomohli tak stlačiť globálne ceny palív.

Berlín - Dohoda o embargu na ruskú ropu v Európskej únii by sa mohla dosiahnuť "v priebehu niekoľkých dní". Vyhlásil to nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán nevidí význam rokovať o otázke ropného embarga voči Rusku na nadchádzajúcom mimoriadnom zasadnutí Európskej rady, ktoré je zvolané na 30. – 31. mája.

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil spustením novej vojenskej operácie v Sýrii s cieľom zaistiť bezpečnosť na južných hraniciach Turecka.

Praha - V Česku potvrdili prvý prípad opičích kiahní.

Viedeň - Rakúsko od 1. júna pozastavuje na tri mesiace povinné nosenie respirátorov vo verejnej doprave a v obchodoch so základným tovarom. Prekrytie horných dýchacích ciest bude však naďalej vyžadované v zdravotníckych zariadeniach.

Ženeva - Doterajší šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus bol znovuzvolený na ďalšie päťročné obdobie.

Helsinki - Slovensko na hokejových majstrovstvách sveta včera porazilo Dánsko 7:1 a postúpilo do štvrťfinále, v ktorom sa zajtra stretne s hokejistami Fínska, ktorí včera zvíťazili nad Českom 3:0.

Paríž - Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Pri premiére v hlavnej súťaži na parížskej antuke zdolal Argentínčana Federica Coriu. Jeho ďalším súperom bude najvyššie nasadený obhajca titulu Novak Djokovič.