Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 26. mája 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí sa budú môcť konať skôr. Ľudia s nariadenou karanténou alebo izoláciou pre ochorenie COVID-19 v nich budú môcť voliť. Predpokladá to zákon o špeciálnom spôsobe hlasovania pre tieto spojené voľby, ktorý podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň podpísala aj novelu zákona o Policajnom zbore. Zavedie sa tak základná štruktúra polície, zrušia sa menovky na rovnošatách policajtov a pribudnú im nové právomoci.

Dolný Kubín - Tohtoroční maturanti môžu ako prví získať nové štipendium vo výške až 9000 eur, pokiaľ zostanú študovať na vysokej škole na Slovensku.

Bratislava - Mestá a obce budú musieť pre parlamentom schválenú protiinflačnú pomoc z dielne ministerstva financií zvažovať zvyšovanie dani z nehnuteľností, poplatkov za školy a škôlky či prijímať rozhodnutia, ktoré budú voči občanom nepopulárne. Uviedol to prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Bratislava - Na požiadanie o udelenie výnimky na uplatnenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty na pohonné látky v súčasnosti neexistuje právny rámec. Upozornilo na to Ministerstvo financií SR, podľa ktorého je tak koaličnou stranou SaS navrhované zníženie DPH v priamom rozpore s platnou smernicou.

BratislavaNa Slovensku bude umožnený predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Zároveň sa má monitorovať stav určitých komodít na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti štátu. Včera to schválilo plénum Národnej rady SR. Zákon má byť účinný od 1. júla.

BratislavaPodpora štátneho nájomného bývania na Slovensku sa posilní. Počíta s tým návrh zákona, ktorý včera schválilo plénum Národnej rady. Predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil, že rakúsky investor už prisľúbil vláde, že s 500 miliónmi eur postaví prvé nájomné byty.

Bratislava - Za nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu zvolili poslanci Národnej rady SR Ľubomíra Andrassyho. Novým komisárom pre deti sa stal Jozef Mikloško.

Washington - Americký prezident Joe Biden nominuje na post mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca na Slovensku amerického diplomata indického pôvodu Gautama A. Ranu.

Štokholm - Predseda Európskej rady Charles Michel je presvedčený, že Európska únia dosiahne dohodu o embargu na ruskú ropu pred pondelkovým (30. 5.) zasadnutím rady. Maďarský premiér Viktor Orbán toto embargo stále nepodporil.

Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán avizoval, že v záujme pomoci rodinám v ťažkej ekonomickej situácii jeho kabinet založí fond na ochranu režijných nákladov domácností, do ktorého budú prispievať banky a kooperácie zo svojho nadmerného zisku, ako aj fond obrany, z ktorého bude posilnená armáda.

Moskva - Poslanci dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, zahlasovali za nový zákon, ktorý zruší hornú vekovú hranicu pre profesionálnych vojakov v armáde.

Moskva - Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým sa zjednodušuje proces získania ruského občianstva pre obyvateľov Záporožskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine. Kyjev to považuje za porušenie medzinárodného práva.

Kyjev - Ukrajina nariadila zrušenie bezvízového cestovania pre ruských občanov.

Moskva - Rusko je pripravené vytvoriť humanitárne koridory pre plavidlá prevážajúce potraviny, aby mohli opustiť Ukrajinu. Moskva však na odvrátenie potravinovej krízy požaduje zrušenie medzinárodných sankcií uvalených na Rusko za vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vláde zvýšiť dôchodky a minimálnu mzdu o 10 % s cieľom zmierniť dôsledky vysokej inflácie na obyvateľstvo.

Ankara - Turecko oznámilo, že proces vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie sa dopredu neposunie, kým tieto krajiny nevyhovejú bezpečnostným požiadavkám Ankary.

Jerevan - Slovenský boxer Viliam Tankó postúpil do štvrťfinále na majstrovstvách Európy v Jerevane. Zdolal najvyššie nasadeného Bulhara Radoslava Rosenova 5:0 na body.

Paríž - Slovenský tenista Alex Molčan neuspel v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Najvyššie nasadenému obhajcovi titulu Srbovi Novakovi Djokovičovi podľahol 2:6, 3:6, 6:7.