Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. mája - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 31. mája 2022 - 5.45 h.



Brusel - Lídri členských krajín EÚ sa včera neskoro večer na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku. Toto embargo sa vzťahuje len na ruskú ropu dovezenú po mori. Povoľuje dočasné výnimky pre dodávky prostredníctvom potrubia.



Brusel - K účastníkom summitu EÚ v Bruseli sa včera prihovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vyzval európskej krajiny na jednotný postup voči šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na obrazovke) sa prihovára z Kyjeva počas dvojdňového mimoriadneho summitu prezidentov a premiérov krajín Európskej únie o vojne na Ukrajine a energetickej situácii v EÚ 30. mája 2022 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska únia poskytne Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc vo výške až do deväť miliárd eur. Oznámil to v noci predseda Európskej rady Charles Michel. Peniaze majú Ukrajine pomôcť pokryť verejné výdavky a udržať v prevádzke nemocnice a školy v krajine.



Kyjev - Od začiatku ruskej invázie v prístave Mariupol na juhu Ukrajiny bolo zabitých najmenej 22.000 ľudí, povedal starosta mesta Vadym Bojčenko.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera telefonoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Témami boli blokáda ukrajinských prístavov, spolupráca i mierové rozhovory. Erdogan sa včera telefonicky spojil aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ten podľa Kremľa povedal, že Rusko je v koordinácii s Tureckom pripravené napomôcť vývozu obilia z ukrajinských prístavov.



Washington - Americký prezident Joe Biden vylúčil možnosť, že by Spojené štáty poskytli Ukrajine raketový systém, ktorým by Kyjev dokázal zasiahnuť ruské územie. Rusko víta toto rozhodnutie.

Americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecká vláda a konzervatívna opozícia sa dohodli na uvoľnení 100 miliárd eur na modernizáciu armády v súvislosti s hrozbami zo strany Ruska.



Bratislava - Referendum by malo mať len jeden cieľ, a to predčasné voľby. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini preto vyzval všetky strany na spoluprácu v tomto duchu. Opozičný Smer-SD predstaví jedinú referendovú otázku o predčasných voľbách tento štvrtok.



Bratislava - Návrh zákazu vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu považuje líder OĽANO Igor Matovič za správny. Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša ide o porušenie pravidiel i koaličnej zmluvy. Návrh podali poslanci Národnej rady SR György Gyimesi (OĽANO) a opozičný Tomáš Taraba (nezaradený). Premiér SR Eduard Heger vyzval poslanca Györgya Gyimesiho, aby stiahol tento návrh. To, že šéf OĽANO Igor Matovič označil Gyimesiho návrh za správny nechcel komentovať.

Na archívnej snímke poslanec NR SR György Gyimesi (OĽaNO).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava – Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili posledné dávky v hmotnej núdzi odídencom z Ukrajiny so štatútom dočasného útočiska. Od júna túto funkciu preberajú štyri medzinárodné organizácie - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, Detský fond OSN, Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca a Medzinárodná organizácia pre migráciu.



Groningen - Holandská plynárenská firma GasTerra oznámila, že od dnes nebude dostávať plyn od ruského Gazpromu. Ako dôvod spoločnosť uviedla, že sa odmietla prispôsobiť požiadavke Moskvy platiť za dodávky v rubľoch. Holandsko však pre zastavenie dodávok zemného plynu od Gazpromu problémy mať nebude.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil správy o smrti francúzskeho novinára na Ukrajine, ktorý zahynul počas ostreľovania v Donbase.

Na nedatovanej snímke francúzsky novinár Frederic Leclerc-Imhoff. Francúzsky novinár zahynul 30. mája 2022 pri ostreľovaní evakuačného vozidla neďaleko východoukrajinského mesta Severodoneck, ktoré sa pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych vojsk.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem - Izrael obnovuje ťažbu zemného plynu vo svojich pobrežných vodách v nádeji, že čoskoro dosiahne dohodu o vývoze komodity do Európy. Izraelskí predstavitelia sa však zhodujú, že potrvá najmenej pár rokov, kým sa do Európy dostane značné množstvo izraelského plynu.



Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia sa domnieva, že nárast prípadov nákazy opičími kiahňami nevyvolá novú pandémiu. Zatiaľ však stále nie je známe, či ochorenie dokážu prenášať aj nakazení ľudia, ktorí nevykazujú žiadne príznaky ochorenia.



Šamorín - Slovenský obranca Milan Škriniar by po odchode Mareka Hamšíka z reprezentáce mal prebrať kapitánsku pásku. Kapitána si mali hráči voliť včera, Škriniar však uviedol, že dôležitejšie ako páska budú výkony v nasledujúcich zápasoch Ligy národov.