Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. júna - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. júna 2022 - 5.45 h.


Brusel - Hlavným výsledkom dvojdňového mimoriadneho samitu EÚ v Bruseli je prijatie šiesteho balíka sankcií voči Rusku vrátane čiastočného embarga na ropu. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger po skončení bruselských rokovaní. Premiér ocenil jednotu krajín EÚ, ktorej dôkazom je podľa neho aj to, že sa k ostatným napokon pridalo aj predtým váhavé Maďarsko.



Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán privítal výnimku zo zákazu Európskej únie na dovoz ruskej ropy. To umožní jeho krajine aj naďalej dostávať lacnú ropu od Moskvy. Český premiér Petr Fiala ocenil, že Česká republika spolu so Slovenskom a Maďarskom získali niekoľkomesačnú výnimku na dovoz ropných produktov.



Washington - Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty dodajú Ukrajine ďalšie moderné raketové systémy a muníciu, aby v obrane pred ruskou inváziou dokázala "presnejšie zasiahnuť kľúčové ciele na bojisku".



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa včera stretla s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Zdôraznila v ňom, že Ukrajina patrí do EÚ a že urobí všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou EÚ.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podávajú ruky počas stretnutia v Kyjeve v utorok 31. mája 2022.
Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR


Brusel - Blokáda ukrajinských čiernomorských prístavov vytvára podmienky pre katastrofický scenár rozsiahleho nedostatku potravín a nárastu cien po celej Afrike. Uviedol to predseda Africkej únie a senegalský prezident Macky Sall. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že Rusko je ochotné prestať s blokádou ukrajinských prístavov na Čiernom mori. Ukrajina však najskôr musí odmínovať pobrežia spadajúce do jej teritoriálnych vôd.



Bratislava – Premiér SR Eduard Heger nemá obavy, že by sa rozpadla vládna koalícia. Zostavovanie štátneho rozpočtu bude podľa jeho slov len jednou z ďalších výziev, ktorej bude koalícia čeliť.



Bratislava – Na východe Slovenska pribudne nová továreň na spracovanie dreva. Francúzska spoločnosť Smart wood Slovakia plánuje v Strážskom spustenie výroby drevených paličiek pre potravinársky priemysel, v ktorej by mala do roku 2025 zamestnať 101 pracovníkov. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci pre túto firmu, ktorý dnes prerokuje vláda.



Bratislava - Mimoriadna situácia vyhlásená pre výskyt ochorenia COVID-19 zostane v platnosti. Ústredný krízový štáb včera neodsúhlasil jej zrušenie.



Bratislava - Štátnym nemocniciam zostane po oddlžení dlh v Sociálnej poisťovni vo výške 141,3 milióna eur. Zaplatia jej pohľadávky v objeme 201,9 milióna eur.



Bratislava - Výmenné lístky k špecialistom budú od dnes opäť potrebné. Poisťovne ich potrebu prehodnotili pre zlepšenie epidemiologickej situácie.



Bratislava - Od dnes budú môcť lekári vystaviť elektronickú práceneschopnosť (ePN), vďaka čomu pacienti vybavia všetky administratívne záležitosti elektronicky.



Bratislava - Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling považuje za absurdné a dehonestujúce odkazovať školstvo na nové pochybné dane, ktorých výnos vôbec nie je zaručený. Uviedol, že od koaličných partnerov prichádzajú návrhy na "kreatívne" financovanie školstva, napríklad novou daňou z alkoholu, tabaku či ropy.

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava – Železničná spoločnosť Slovensko má realizovať dopravné výkony za 354 miliónov eur, dostala na to však len 330 miliónov eur. Šéf ZSSK Roman Koreň uviedol, že momentálne neexistuje iná alternatíva ako rušenie tretiny vlakov.



Budapešť - V Maďarsku sa objavil prvý prípad opičích kiahní, nakazeným je 38-ročný muž.



Rím - Ľudia cestujúci do Talianska sa od dnes nebudú musieť preukazovať potvrdením o očkovaní proti covidu, negatívnym testom či potvrdením o prekonaní tohto ochorenia.



Šamorín - Slovenský futbalista Peter Pekarík sa pokúsi pomôcť národnému tímu k návratu do B-divízie Ligy národov. Po ukončení reprezentačnej kariéry Mareka Hamšíka je so 109 zápasmi v najcennejšom drese najskúsenejší hráč v júnovom výbere trénera Štefana Tarkoviča.



Baku - Slovenskí strelci obsadili na podujatí Svetového pohára vo vzduchových a brokových zbraniach v Baku štvrté miesto v tímovej súťaži mužov v trape.